
BIC New York: egalitatea dintre femei si barbati
17 februarie 2022
Pregătire pentru Post
3 martie 2022
Unitate în diversitatea noastră: comunitățile religioase tunisiene semnează un pact de conviețuire
22 februarie 2022
TUNIS, Tunisia — La o conferință de presă recentă din Tunis, Tunisia, comunitățile religioase din acea țară au semnat un „Pact național pentru coexistență” pregătit în comun, exprimându-și angajamentul de a cultiva o societate mai pașnică.
„Această inițiativă este un semn puternic de solidaritate”, a spus Mohamad Ben Moussa de la Biroul Baha’i pentru Afaceri Externe. „Pactul arată că suntem uniți în diversitatea noastră și prezintă o viziune revigorantă asupra societății, una care recunoaște o conștiință în creștere a unității noastre esențiale.”
Conferința de presă, la care au participat organizații ale societății civile și care s-a bucurat și de prezența unui reprezentant al Ministerului Afacerilor Religioase a primit o largă acoperire mediatică în Tunisia și în alte părți din regiunea arabă. Evenimentul a fost organizat de organizația interconfesională Attalaki, al cărei nume înseamnă „o întrunire.”
Iată o imagine a „Pactului Național pentru Coexistență”, semnat de reprezentanții comunităților religioase din Tunisia, inclusiv Mohamed Ridha Belhassine de la Biroul Bahá’í pentru Afaceri Externe din acea țară.
Acordul, redactat împreună de reprezentanții comunităților musulmane, creștine, evreiești și bahá’í, articulează un set de valori comune pentru promovarea armoniei sociale și este punctul culminant al colaborării strânse dintre liderii religioși și cei ai societății civile din ultimii câțiva ani.
Una dintre problemele abordate de pact este rolul vital al femeii în transformarea societății.
Bazându-se pe principiul bahá’í al egalității dintre femei și bărbați, domnul Ben Moussa a afirmat: „O dimensiune importantă a coexistenței și o cerință pentru realizarea unei societăți mai pașnice este participarea deplină a femeilor în toate sferele vieții. Nu putem obține pacea dacă jumătate din populația societății noastre nu este recunoscută ca fiind egală cu cealaltă jumătate.”
El a adăugat: „Această inițiativă plasează acest adevăr esențial pe primul loc în conștiința noastră.”
Conferința de presă pentru semnarea pactului a primit o largă acoperire mediatică în Tunisia și în alte părți din regiunea arabă.
Acordul subliniază, de asemenea, necesitatea încetării retoricii care incită la ură și etichetează segmente ale societății drept „celălalt” și solicită îmbunătățiri ale curriculumului educațional al țării, pentru ca tinerii să dezvolte o mai mare apreciere pentru diversitatea societății tunisiene. .
Purtătorul de cuvânt al inițiativei interconfesionale, imamul al-Khatib Karim Shaniba, a declarat că pactul își propune să promoveze modele societale constructive care acceptă toate religiile și este un răspuns la vocile care descriu religiile ca fiind în conflict unele cu altele. „Diversitatea religioasă îmbogățește societatea noastră oferind un domeniu larg pentru că bahá’íi din Tunisia au contribuit la discursul despre coexistență, ținând forumuri de discuții pe probleme conexe, cum ar fi egalitatea femeilor și bărbaților.
De când a început pandemia, comunitățile religioase din Tunisia au căutat oportunități de a se adresa concetățenilor lor cu o singură voce. În aprilie 2020, bahá’íi din acea țară, ca parte a participării lor continue la discursul despre coexistență, s-au alăturat altor comunități religioase și organizații ale societății civile pentru a transmite societății lor un mesaj de speranță și asigurare, făcând apel atât la știință, cât și la religie pentru a ghida un răspuns eficient la criza de sănătate.
Articol în limba engleză aici.