Acum treizeci de ani, comunitatea Bahá`í din Iran s-a angajat într-un efort remarcabil. După ce autoritățile țării le-au refuzat accesul la educația formală, solicitat prin numeroase apeluri, au instituit un program informal de învățământ superior în subsoluri și sufragerii din întreaga țară, cu ajutorul profesorilor și cadrelor universitare Bahá`í care fuseseră concediați din posturile lor datorită credinței lor. Acest program a devenit treptat cunoscut sub numele de Institutul Bahá`í pentru Învățământ Superior (BIHE).
De la înființare, BIHE a ajutat la educarea a mii de persoane, dintre care multe au fost acceptate în aproape 100 de universități din întreaga lume pentru a urma studii postuniversitare. Mulți absolvenți BIHE care își completează studiile postuniversitare în străinătate se vor întoarce în Iran pentru a-și sluji comunitățile.
Datorită progreselor tehnologice, studenții BIHE sunt acum învățați de profesori din întreaga lume. Cei care își oferă expertiza și cunoștințele pentru educarea tinerilor bahá`í din Iran au fost martori apropiați ai idealurilor mărețe ale elevilor și ai dăruirii lor în scopul cunoașterii.
„Răspunsul Bahá`í la nedreptăți nu este nici să renunți prin abandon, nici să preiei caracteristicile asupritorului”, a explicat Diane Ala’i, reprezentantă a Comunității Internaționale Baha’i la Națiunile Unite la Geneva, citând o scrisoare din partea Casei Universale a Dreptăţii.
„Aceasta este definiția fundamentală a rezistenței constructive”, a spus ea.
„Desigur, bahá`íi nu sunt singurii care au răspuns non-violent și pozitiv la opresiune, dar aceștia găsesc un alt mod de a face acest lucru, care se concentrează mai mult pe rolul acestora în slujirea comunității din jurul lor, împreună cu alte persoane”, a spus doamna Ala’i.
În ciuda eforturilor autorităților iraniene de a perturba funcționarea BIHE prin atacarea a sute de case bahá`í și a birourilor asociate cu acesta, confiscarea materialelor de studiu și arestarea și încarcerarea a zeci de lectori, aceasta a crescut semnificativ în ultimele trei decenii. Aceasta are la bază o diversitate de persoane bine informate atât în interiorul, cât și în afara Iranului, pentru a permite tinerilor să studieze un număr tot mai mare de materii din domeniul științelor, științelor sociale și artelor. În ansamblu, BIHE nu numai că a supraviețuit treizeci de ani, ci a și înflorit.
Nu este ușor să studiezi în cadrul BIHE. Pentru că nu este universitate publică, nu sunt disponibile fonduri și mulți studenți au locuri de muncă cu normă întreagă. Drumurile dintr-un capăt într-altul al țării pentru a participa la cursuri lunare în Teheran sunt un lucru obișnuit. Uneori, studenții sunt nevoiți să se mute dintr-o casă aflată într-un capăt al orașului într-o alta în mijlocul zilei, pentru că acestea sunt singurele spații disponibile pentru organizarea cursurilor. În ciuda acestor provocări logistice, elevii ating standarde academice ridicate.
„Am vorbit cu studenți ai BIHE, care, atunci când profesorul lor a fost arestat și trimis în închisoare și când toate materialele le fuseseră confiscate, au declarat că se vor întâlni la clasă la fel ca înainte”, a afirmat Saleem Vaillancourt, directorul campaniei „Educația nu este infracțiune”, care atrage atenția asupra problemei refuzului educației pentru comunitatea Bahá`í din Iran. „Acești studenți au continuat să studieze împreună, în ciuda faptului că nu aveau profesor. Aceasta a fost atitudinea lor, nu li s-a părut ceva ieșit din comun. Au spus că pur și simplu asta trebuie să facă, deoarece își luaseră un angajament în acest proces.”
Educația universală este o convingere esențială a credinței Bahá`í și atunci când autoritățile din Iran au căutat să le refuze studenților bahá`í acest drept esențial și fundamental, comunitatea Bahá`í a încercat obținerea unei soluții pașnice – nicio clipă renunțând la idealuri, niciodată cedând în fața opresorului și niciodată opunându-se guvernului. În schimb, de zeci de ani, aceasta a căutat soluții constructive, o dovadă a rezistenţei sale neîntrerupte.
În Iran, persecuția adepților bahá`í este o politică oficială a statului. Un memorandum din 1991, aprobat de liderul suprem al Iranului, Ayatollah Ali Khamenei, stabilește în mod clar că bahá`íi „trebuie să fie expulzați din universități, fie în procesul de admitere, fie în cursul studiilor, odată ce se află că sunt adepți bahá`í „.
Şi alte forme de persecuție cauzează suferinţă comunității Bahá`í din Iran. O scrisoare deschisă adresată pe 6 septembrie 2016 președintelui iranian de către BIC atrage atenția asupra opresiunii economice cu care se confruntă bahá`íi acolo. Scrisoarea subliniază contradicția puternică dintre declarațiile susținute de
guvernul iranian privind justiția economică, egalitatea pentru toți și reducerea șomajului, pe de o parte, și eforturile neîncetate de a sărăci o parte a propriilor cetățeni, pe de altă parte.
„Comunitatea Bahá`í din Iran nu se lasă suprimată în tăcere. Nu va permite să fie sufocată în acest fel”, a afirmat domnul Vaillancourt.
Abordarea distinct non-contradictorie a opresiunii caracterizează fundamental atitudinea Bahá`í față de schimbările sociale. Răspunsul Bahá`í la opresiune se bazează pe principiul unității umanității. Recunoaște nevoia de coerență între dimensiunea spirituală și cea materială a vieții. Se bazează pe o perspectivă pe termen lung caracterizată prin credință, răbdare și perseverență. Îndeamnă în mod direct la respectarea legii și la angajamentul de a răspunde la ură și persecuție cu dragoste și bunătate. Și, în cele din urmă, această poziție pune accentul pe slujirea în folosul semenilor.
„Cred că vedem în lumea de astăzi divizarea comunităților despre care oamenii nu ar fi crezut că s-ar putea întâmpla atât de ușor. Am ajuns să ne dăm seama că conviețuirea nu este suficientă. Trebuie să trăim împreună și să ne cunoaștem unii pe alții, iar cel mai bun mod de a ne cunoaște unul pe altul este să începem să lucrăm pentru îmbunătățirea societății „, a spus doamna Ala’i.
„Deoarece adepții bahá`í din Iran au început să facă acest lucru într-un mod mai conștient, alți iranieni au ajuns să-și cunoască vecinii bahá`í și să înțeleagă că multe din ceea ce auziseră despre bahá`í de la guvern și cler erau neadevăruri. Pe măsură ce s-au implicat mai mult în viața comunităților unde trăiesc, membrii bahá`í au fost martorii unei schimbări imense în atitudinea celorlalți iranieni față de ei.”
Răspunsul Bahá`í la opresiune nu este opozițional și, pe termen lung, aceasta aspiră la un grad mai înalt de unitate. Accentul său nu este pus numai pe acțiunea colectivă, ci și pe transformarea interioară.
Această strategie este una conștientă, folosită de comunitatea Bahá`í. Dincolo de tendința de a reacționa la opresiune, război sau dezastre naturale cu apatie și furie, răspunsul Bahá`í contracarează lipsa de umanitate cu răbdare, înșelăciunea cu adevăr, cruzimea cu bunăvoință și își concentrează atenția asupra acțiunilor pe termen lung, benefice și productive.
Institutul Bahá`í pentru Învățământ Superior cuprinde toate aceste elemente.
„BIHE este o realizare extraordinară”, a comentat dl Vaillancourt. „Poate cea mai puțin cunoscută, cea mai lungă și cea mai reușită formă de a răspunde pașnic oprimării pe care istoria a văzut-o vreodată. Ea reprezintă cel mai bun exemplu pe care îl cunosc de abordare din partea comunității Bahá`í a chestiunii persecuției sau a forțelor provocatoare ale timpului nostru, când încercăm să avem o atitudine, o poziție și o reacție de rezistență constructivă „.
Absolvenți ai Institutului Bahá`í pentru Învățământ Superior
Închidere forțată a afacerilor bahá`ílor și vandalizarea cimitirelor lor