„Problema prejudecatii”: un curs universitar despre pace lasa un impact durabil asupra studentilor
12 iulie 2021Templul din R.D. Congo inspira tot mai multi oameni la actiune
30 iulie 2021BIC GENEVA – În ultimele luni, campania de promovare a unui discurs de incitare la ură și de propagandă împotriva bahá’ílor, pe care guvernul iranian o duce de decenii, a atins noi culmi, crescând atât ca grad de complexitate, cât și ca amploare. Strategia în plină desfășurare de a demoniza comunitatea bahá’í este reflectată de o rețea coordonată tot mai mare, constând din sute de site-uri web, conturi de Instagram, canale de Telegram și camere Clubhouse.
„Istoria consemnează o abundență de victime ale cumplitelor nelegiuiri incitate de discursul urii,” amintește Diane Ala’i, reprezentanta Comunității Internaționale Bahá’í (BIC) pe lângă Națiunile Unite la Geneva. „Suntem îngrijorați că răspândirea tot mai accentuată de dezinformări la adresa bahá’ílor poate fi semnalul pentru o intensificare drastică a persecuțiilor dispuse împotriva lor.”
Oficialități guvernamentale, activiști pentru drepturile omului, personalități religioase și alte figuri proeminente trag un semnal de alarmă cu privire la sporirea propagandei sprijinite de stat împotriva bahá’ílor, întrucât istoria demonstrează că un climat de ură și dezinformare este adesea propice încălcărilor flagrante ale drepturilor omului. Parlamentarul canadian Kerry Diotte afirmă: „Am vrut să mă alătur numeroaselor voci din întreaga lume care exprimă preocupare față de persecuția membrilor Credinței Bahá’í din Iran. Libertatea religioasă reprezintă unul dintre elementele cele mai importante ale civilizației. Această persecuție religioasă a bahá’ílor trebuie să înceteze.”
Centrul pentru Israel și Afaceri Evreiești (CIJA), care reprezintă sute de mii de evrei canadieni din toată Canada, a dat o declarație în care își exprimă profunda îngrijorare față de cele mai recente evoluții din Iran. „Ca evrei, înțelegem consecințele fatale pe care le are repetarea fără încetare a unor neadevăruri și mituri cu privire la o anumită comunitate. Dacă nu este sancționată, campania de îndoctrinare dusă de regimul iranian va sădi credința că bahá’íi sunt străini în propria țară și că merită discriminați și chiar supuși violențelor.”
„Trebuie să înceteze. Canada trebuie să aibă un rol în tragerea la răspundere a Iranului pentru nenumăratele încălcări ale drepturilor omului pe care le săvârșește împotriva bahá’ílor fără a suferi nicio consecință.”
În Statele Unite, o comisie pentru drepturile omului a Congresului a invitat un reprezentant al comunității bahá’í să depună mărturie cu privire la statutul bahá’ílor din Iran, în cadrul unei ședințe care a avut loc pe 13 iulie 2021.
Nadine Maenza, președinta Comisiei SUA pentru Libertatea Religioasă Internațională (USCIRF), afirmă: „Suntem profund descurajați de știrea că Iranul și-a extins demersurile de incitare la ură împotriva bahá’ílor în canalele de presă sprijinite de stat. Iranul trebuie să le garanteze bahá’ílor și celorlalte minorități religioase din Iran libertatea de religie sau de credință.”
Reverendul dr. Patrick McInerney, directorul Centrului Catolic Columban pentru Relații Creștino-musulmane din Sydney, Australia, arată: „Deplâng recenta escaladare a discursului urii și a incitării la ură împotriva bahá’ílor și religiei lor în Iran. Nu permiteți ca istoria să se repete. Opriți propaganda urii împotriva bahá’ílor. În locul urii, să fie respect, compasiune și iubire.”
Răspândirea de neadevăruri constituie o armă importantă în atacul pe care guvernul iranian îl dă împotriva bahá’ílor încă de la Revoluția Islamică din 1979. Obiectivul său este să îi demonizeze pe bahá’í și să încerce să stârnească ura publicului față de această comunitate pentru a-și justifica crimele împotriva lor. Este o tactică bine-cunoscută folosită de-a lungul istoriei de guvernele opresive.
În ciuda acestei campanii infame și neîntrerupte, bahá’íi din Iran nu au nici dreptul de a contesta pe cale legală aceste afirmații, nici permisiunea de a răspunde și de-și susține propria cauză în fața concetățenilor în niciunul din canalele de comunicare în masă din țară, toate acestea fiind controlate de guvern.
A fost creată o secțiune nouă a site-ului web Bahá’íi Iranului, denumită Raasti („Adevărul”), pentru a oferi informații corecte, inclusiv din surse independente, în demersul de a răspunde acuzațiilor nefondate și dezinformărilor produse de mașinăria de propagandă care îi vizează pe bahá’íi din Iran.
Un videoclip dat publicității de BIC pe 12 iulie 2021 face un apel la toți oamenii să se alăture protestului mondial împotriva persecutării bahá’ílor din Iran, lansând hashtagul #StopHatePropaganda pe Twitter.