
Pe urmele primului tanar baha’i roman
5 septembrie 2020
O guvernare demna
24 septembrie 2020
Seminarul ISGP în Europa de Est

Seminarele Institutului de studii despre prosperitatea globală
CENTRUL MONDIAL BAHÁ’Í, 13 septembrie 2020 (Serviciul Mondial de Știri Bahá’í) – În această perioadă de incertitudini sporite, tinerii se confruntă în mod deosebit cu numeroase întrebări privind direcția în care se îndreaptă lumea și locul lor în cadrul acesteia. Pentru a-i ajuta pe studenți să găsească răspunsuri la aceste întrebări, Institutul de Studii despre Prosperitate Globală (ISGP) a început să creeze spații în care tinerii se pot reuni pentru dezbateri direcționate.
Un participant din Canada afirmă: „Prin identificarea conceptelor spirituale relevante, cum sunt unitatea și dreptatea, aceste dezbateri ne ajută să reflectăm asupra situației actuale și să dobândim noi perspective”.
Aceste întâlniri desfășurate în majoritatea lor online vin să completeze un program cu o tradiție de patru ani prin care ISGP organizează seminarii pentru studenți. Ei se folosesc acum de acest prilej pentru a reevalua multe dintre conceptele și ideile studiate la seminarii prin prisma pandemiei și a eforturilor lor de a servi societatea în noile circumstanțe.
„Unul dintre conceptele care a adus mai multă claritate în analiza condițiilor actuale este desprins din învățăturile bahá’í, care arată că umanitatea avansează către momentul în care își va atinge maturitatea colectivă, când unitatea sa esențială va fi recunoscută și va modela noi structuri sociale. Această mișcare către maturitate implică atât procese de dezintegrare, cât și procese de integrare. Însă, dacă nu ne uităm decât la cele de dezintegrare, nu ne formăm o imagine corectă și cădem pradă deznădejdii. Prin aceste dezbateri, învățăm să depistăm progresul, oricât de subtil ar fi, și să ne gândim la moduri în care putem contribui în societate,” afirmă un participant din Franța.
Indiferent de țara în care locuiesc, participanții și semenii lor realizează mai bine, din cauza crizei medicale, nevoia de a reanaliza relația dintre individ și societate.
Un participant din Franța declară: „Multă lume reanalizează noțiunile prevalente despre ceea ce înseamnă să fii un bun cetățean și ideile despre «contractul social». Simplul fapt că nu facem rău altora nu e de ajuns. A ne recunoaște unitatea esențială și a o transforma într-o realitate implică ceva mult mai complex”.
„Criza medicală a scos și mai mult la iveală inegalitățile ce există în societate și a evidențiat și mai mult responsabilitatea pe care o avem față de cei din jurul nostru,” arată un alt participant.
Un student din Rusia afirmă: „Este nevoie de concepții noi bazate pe unitatea organică a omenirii, noblețea sufletului uman și dublul obiectiv moral al individului de a își dezvolta propriul potențial intrinsec și de a contribui la dezvoltarea societății”.
Aceste dezbateri îi determină pe participanți să analizeze mai în profunzime relația dintre știință și religie, în special modul în care știința și religia, în calitate de sisteme de cunoștințe și practici într-o continuă evoluție, pot conlucra pentru eliminarea prejudecăților și superstițiilor și pentru impulsionarea progresului uman.
Un participant din Brazilia declară: „Pe rețelele sociale se propagă numeroase informații despre virus care creează confuzie. Dacă vom folosi știința ca un mijloc de a cerceta lumea, vom înțelege metodele și instrumentele prin care se poate ajunge la concluzii despre realitate. Religia ne ajută să ne gândim la modul în care principii spirituale precum dreptatea și interconectarea umanității pot fi aplicate în cazul unor probleme precum inegalitatea economică, probleme care au fost exacerbate de pandemie”.
Un facilitator din Republica Centrafricană descrie în felul următor eforturile participanților de a oferi comunităților lor informații de încredere despre criza medicală: „Este nevoie de o acțiune concertată călăuzită atât de știință, cât și de religie pentru a găsi soluții la pandemie. Învățăm să ne sprijinim pe știință – fiind la curent cu declarațiile oamenilor de știință din întreaga lume cu privire la pandemie și consultându-ne între noi ca să evaluăm informațiile proaspete – pentru a ne ajuta familiile și vecinii demontând dezinformările care întunecă judecata oamenilor și seamănă confuzie, teamă, deznădejde și prejudecăți. În același timp, ne lăsăm călăuziți de conceptele spirituale cercetate în învățăturile bahá’í, în special de înțelegerea faptului că întreaga umanitate este asemenea unui singur organism și că ceea ce afectează o națiune poate afecta oricare alta”.
Participanții la întâlniri accentuează prudența și înțelepciunea de care este nevoie în utilizarea rețelelor sociale pentru a discuta despre actuala criză medicală. „Există conversații online despre pandemie care par să aibă un caracter progresist și îi atrag pe tinerii preocupați de transformarea societății,” explică un participant din India. „Însă unele dintre acestea sunt motivate de opțiuni politice adânci care pot declanșa rapid dezbateri încinse ce duc la dezbinare”.
Un alt participant din India afirmă: „Felul în care ne exprimăm gândurile și ideile, combinând un limbaj care analizează critic realitatea socială cu unul al speranței și posibilităților, a devenit și mai important în timpul acestei pandemii”.
Reflectând asupra conceptelor și ideilor dezbătute în timpul acestor întâlniri, studenții identifică în jurul lor conversații constructive în care pot participa cu colegii și cu alte persoane, precum cele despre rolul religiei în societate, despre educația intelectuală și morală a copiilor și tinerilor și despre dimensiunea materială și spirituală a prosperității autentice.
Dându-și seama de valoarea contribuției la discursul public din diverse spații sociale, participanții realizează și cum pot ei să determine schimbarea socială la nivelul comunității.
„Dacă ne gândim la felul în care unul dintre noi poate schimba societatea, lucrurile sunt foarte complexe,” afirmă un participant din Rusia. „Putem însă vedea o transformare prin eforturile mai multor oameni acționând împreună la nivel de vecinătate sau de sat ori în cadrul profesiilor lor. Putem învăța despre servire și colaborare la aceste niveluri”.
„Rămâne o provocare faptul că numeroase vecinătăți urbane sunt de mari dimensiuni, asemănătoare cu un orășel. Însă pandemia a dus la micșorarea spațiului nostru și ne-a determinat să ne privim vecinii cu alți ochi. Exemplele de locatari de blocuri care se ajută între ei ne-au dat o idee despre cum poate arăta viața de comunitate la scară mică și despre cum unitatea se poate construi în cele mai diverse cadre”.
Aceste discuții le dau participanților speranță și îi ajută să țină piept efectelor descurajante ale forțelor de dezintegrare din societate și să înțeleagă cum își pot alinia eforturile cu forțele integratoare care propulsează umanitatea către un viitor luminos.
„Nu este momentul să pierdem timpul în așteptarea revenirii la o așa-numită «normalitate»,” afirmă un participant din India, dând glas părerii multor altor persoane angajate în aceste conversații. „Sunt foarte multe lucruri de făcut chiar acum dacă vrem să avem o contribuție constructivă în această perioadă”.
- Seminarul ISGP în Europa de Est
- Seminarul ISGP în Brazilia
- Seminarul ISGP în India
- Seminarul ISGP în Franța
- Seminarul ISGP în Africa de Sud
- Seminarul ISGP în Canada
Pentru a citi articolul în engleză online și a vizualiza mai multe fotografii, vizitați news.bahai.org.