
BIC Bruxelles: Promovarea unitatii si a apartenentei
19 august 2021
O miscare a tinerilor din Noua Zeelanda inspira muzica ce adreseaza probleme sociale
26 august 2021
„Solidaritate excepțională”: #StopHatePropaganda ajunge la 88 de milioane în sprijinul bahá’ílor iranieni.

Ilustrație cu textul #StopHatePropaganda evidențiat în roșu, exemple de propagandă anti-Bahá’í în întuneric, cu un telefon ce proiectează lumina care evidențiază postări pe Twitter ce exprimă sprijin pentru bahá’íi din Iran.
BIC NEW YORK, 21 august 2021, (BWNS) – Campania #StopHatePropaganda care solicită guvernului Iranului să pună capăt la mai mult de 40 de ani de discurs de ură împotriva bahá’ilor din țară, sponsorizat de guvern, a atras un sprijin fără precedent din partea unei coaliții globale de oficiali guvernamentali, lideri de gândire, organizații ale societății civile, activiști, lideri religioși, artiști, iranieni proeminenți și mulți alții, ajungând la peste 88 de milioane de oameni pe măsură ce campania a evoluat în întreaga lume.
Comunitatea Internațională Bahá’í (BIC) a identificat pe platformele online, peste 42.000 de postări solicitând Iranului să pună capăt persecuției Bahá’ílor din țară.
„Am fost emoționați să vedem că această campanie atinge niveluri avansate de sprijin”, a declarat Bani Dugal, Reprezentant Principal al BIC la Națiunile Unite. „Comunitatea internațională a recunoscut de multă vreme că bahá’íi din Iran sunt o comunitate inocentă care este făcută țap ispășitor și persecutată de guvernul iranian în scopuri proprii. Astăzi lumea s-a ridicat împotriva acestei nedreptăți.”
Printre cei care au condus campania pe rețelele de socializare s-au numărat actori celebri și comedieni Rainn Wilson, Justin Baldoni, Maz Jobrani, Penn Badgley și Max Amini în Statele Unite, legenda fotbalului britanic Gary Lineker, precum și actorii și comedianții Omid Djalili, David Baddiel, Rob Brydon, David Walliams, Shappi Khorsandi și Janey Godley, fostul fotbalist australian Craig Foster, artista australiană de hip hop Maya Jupiter și parlamentari, inclusiv senatorul australian Janet Rice, deputatul Kevin Andrews, primarul din Dubbo Stephen Lawrence, parlamentarii britanici Jess Philips și Alistair Carmichael, parlamentarii canadieni Judy Sgro, Kerry Diotte și Cathay Wagantall și alte sute de lideri ai societății civile și personalități publice din zeci de țări care s-au numărat printre cei care conduc campania pe rețelele de socializare.
Scriind în Știrile săptămânale, un fost ministru canadian al justiției și procuror general, Irwin Cotler, raportorul special al Națiunilor Unite pentru libertatea religiei și credinței, Ahmed Shaheed, și directorul pentru politici și proiecte de la Centrul Raoul Wallenberg, Brandon Silver au criticat „sistemul de detenții nedrepte și deposedare a [Bahá’ílor] din Iran, sistem asemănător apartheidului. Ura sfâșie cusăturile societății și este un catalizator pentru criză și conflict, o dezvoltare naturală către atrocitate în masă.”
Senatorul Statelor Unite, Ben Cardin, a declarat: „Sunt foarte îngrijorat de recenta creștere a propagandei pline de ură, îndreptată de platformele media conduse de guvern împotriva comunității Bahá’í din Iran”, adăugând că fusese adoptată o rezoluție a Senatului care condamnă guvernul iranian pentru persecuția sponsorizată de stat a minorității sale Bahá’í.
Cornelia Ernst, Deputat în Parlamentul European, care ocupă funcția de președinte al delegației pentru relațiile cu Iranul, a declarat că bahá’íi din Iran sunt „oprimați și hărțuiți din leagăn până în mormânt … în toate domeniile vieții”.
Dr. Divakaran Padma Kumar Pillay, colonel din India, fost ofițer al armatei decorat, a spus că țara sa are „cea mai mare populație de bahá’í din lume” și că „a [îndemnat] autoritățile iraniene și poporul Iranului… să oprească discursul de ură și propaganda falsă împotriva comunității Bahá’í. ”
Erika Kokay, membru al Parlamentului brazilian a declarat pe Twitter că guvernul Iranului „trebuie să garanteze” drepturile omului. „Crimele împotriva umanității încep cu vorbe”, a adăugat ea, „și nu putem lăsa istoria să se repete cu bahá’íi”.
Sprijin tot mai mare pentru drepturile bahá’ilor din Iran și din diaspora iraniană a fost, de asemenea, o trăsătură distinctivă a campaniei.
Activiștii și personalitățile mass-media – inclusiv un lucrător extrem de vizibil pentru drepturile omului aflat în prezent în Iran, Narges Mohammadi – au ajutat la propagarea campaniei printre vorbitorii de persană online.
Printre alți susținători din diaspora iraniană s-au numărat activiștii Masih Alinejad, Ladan Boroumand și Azadeh Pourzand, actorul Mahnaz Afshar, Sina Valiollah de la radiodifuziune, academicieni, inclusiv Abbas Milani și Ammar Maleki precum și jurnalistul Golnaz Esfandiari.
Profesorul de istorie Abbas Milani, de la Stanford a salutat contribuția campaniei la prăbușirea „teribilului zid al tăcerii” cu privire la nedreptatea și violența istorică suferită de bahá’íi din Iran.
BIC a lansat recent campania „#StopHatePropaganda” în urma unei creșteri a amplorii și a rafinamentului propagandei anti-Bahá’í din Iran.
Exemplele de discursuri de ură oficiale și semi-oficiale semnalate includeau o rețea coordonată de sute de site-uri web și conturi de socializare cu conținut precum „Bahá’íi sunt necurați și dușmani ai religiei tale”, „Asocierea cu bahá’íi este interzisă”, „ Achiziționarea oricăror bunuri dintr-un magazin bahá’í este interzisă ”, iar „ Drepturile omului moderne sunt o mare minciună.” Milioane de iranieni au fost contactați de o astfel de propagandă, care a inclus și imagini falsificate și dureroase despre bahá’í și fondatorii Credinței.
„Suntem recunoscători pentru solidaritatea excepțională pe care lumea a arătat-o pentru bahá’íi din Iran”, a declarat doamna Dugal, Reprezentantul Principal al BIC la Națiunile Unite. „Și susținând campania #StopHatePropaganda, această serie de personalități proeminente și activiști au spus, într-un glas, că guvernul Iranului trebuie să înceteze să răspândească ură împotriva bahá’ílor și a tuturor celorlalte minorități din țara lor și să înceapă să respecte drepturile tuturor cetățenilor săi. ”
Persecuția Bahá’ílor din Iran este documentată pe larg pe site-ul, Arhivele Persecuției Bahá’ílor din Iran
Pentru a citi povestea online sau pentru a vedea mai multe fotografii, vizitați news.bahai.org.