
Tableta Clopotului – cu ocazia sarbatoririi Declaratiei lui Báb
22 mai 2020
Un omagiu adus lui Bahá’u’lláh din partea Casei Universale a Dreptatii cu ocazia centenarului inaltarii Sale
27 mai 2020
TORONTO, 24 mai 2020 (Serviciul Mondial de Știri Bahá’í) – Comunitatea bahá’í din Canada a lansat un nou podcast ce a debutat cu o miniserie intitulată „Rezistența în fața adversității”. Episoadele din serie analizează felul în care adevărurile religiei pot pune într-o lumină nouă provocările contemporane apărute în contextul crizei actuale a sănătății publice.
„Această criză dă naștere unei noi conștiințe în societatea noastră, pe măsură ce tot mai mulți oameni se gândesc la interdependența dintre noi, la nevoia de solidaritate și la valorile pe care ne dorim să le vedem reflectate în comunitățile noastre,” afirmă Geoffrey Cameron, reprezentant al Biroului Bahá’í pentru Afaceri Publice din Canada.
„Experiența bahá’ílor în eforturile de construire a comunității oferă informații cu privire la aceste teme. Speranța noastră este că tot mai multă lume se va alătura conversației pe care încercăm să o promovăm în acest podcast”.
Seria aduce laolaltă universitari și actori sociali pentru a analiza chestiuni pertinente pentru canadieni, cum ar fi puterea religiei de a inspira o gândire și o acțiune constructivă și importanța de a ne servi societatea.
În primul episod, un profesor universitar de etică publică și un medic ce activează în prima linie cercetează modul în care servirea altor persoane ar putea rămâne o trăsătură proeminentă a vieții publice și după ce trece această criză.
„Una din tezele de bază pe care o regăsim în majoritatea credințelor, dacă nu chiar în toate, este legătura interumană și responsabilitatea pe care o avem unii față de alții,” arată John Milloy, director al Centrului pentru Etică Publică de la Colegiul Universitar Martin Luther. „Trăim într-o lume divizată mereu de economie, geografie și politică, însă avem acum o situație în care suntem literalmente cu toții în aceeași barcă. Sper că acest sentiment al unei umanități comune va rămâne și ulterior și va întări lumea noastră”.
În cel de-al doilea episod, lansat miercurea trecută, care tratează puterea religiei de a inspira noi modalități de gândire, Eric Farr, din partea comunității bahá’í canadiene, descrie felul în care lumea a ajuns să vadă unitatea esențială a omenirii cu o mai mare claritate și convingere în împrejurările actuale. Dând ecou și sentimentelor altor participanți, Farr își exprimă speranța că acest principiu se va înrădăcina în conștiința publică și va stimula o reflecție adâncă asupra implicațiilor sale pentru structurile societății.
Hannah Marazzi din partea Cardus, un laborator de idei („think tank”) bazat pe credință, arată: „Am observat că omenii din jurul meu reexaminează ce înseamnă să fii om. Când mă uit în jur, când îi ascult pe cei cu care vorbesc la telefon, încep să zăresc o întoarcere la întrebări cu adevărat importante, cum ar fi: În ce îmi pun speranța? Ce responsabilitate am față de aproapele meu? Cum pot să îmi reorientez viața în raport cu ceea ce contează profund?”
Dr. Cameron, reflectând asupra acestor conversații, afirmă: „Sperăm că acest podcast poate să aducă în atenție o conversație în plină evoluție despre valorile noastre comune și rolul religiei și al spiritualității în societate. Privim și spre ziua de mâine și discutăm despre aspirațiile noastre pentru viitor”.
Episoadele noului podcast, intitulat „Discursul public”, vor fi lansate săptămânal pe parcursul următoarei luni pe site-ul web al Biroului pentru Afaceri Publice.
Pentru a citi articolul în engleză online sau a vizualiza mai multe fotografii, accesați news.bahai.org.