Începând cu vara anului 2018, România a găzduit Seminariile Institutului de Studii despre Prosperitate Globală pentru studenții din Europa de Est. Au participat tineri din următoarele țări: Albania, Belarus, Bosnia Herțegovina, Bulgaria, Republica Cehă, Cipru, Croația, Estonia, Grecia, Kosovo, Latvia, Lituania, Macedonia, Moldova, Montenegru, Polonia, România, Serbia, Slovacia, Slovenia, Ungaria.
Institutul de Studii despre Prosperitate Globală (ISPG) pune la dispoziția studenților din tot mai multe țări o serie de seminarii dedicate sporirii capacității tinerilor de a participa la discursurile dominante din societate.
Perioada dedicată acestui seminar, ce va avea loc de acum încolo în fiecare an în România, este 15-25 august.
Mult prea adesea, tineretul bahá’í pare a se lovi în universități de un cadru materialist ce nu lasă loc pentru un dialog între știință și religie. Numeroși bahá’í tineri își văd cele mai dragi convingeri respinse fără drept de apel. În plus, poate fi greu pentru ei să își exprime ideile liber, căci li se poate părea că nu dețin instrumentele necesare pentru a aborda presupunerile ce stau la baza teoriilor și concepției despre lume care le sunt prezentate. Ei își dau repede seama că, pentru a obține rezultate, sunt obligați să gândească și să învețe în interiorul cadrului dominant, să îi adopte metodele acceptate, să repete adevărurile postulate de acest cadru și, în definitiv, să contribuie la perpetuarea influenței acestuia. Astfel, ei se confruntă cu o provocare uriașă: să își mențină o viziune coerentă asupra vieții lor și asupra implicării lor în societate adoptând, în același timp, metode care se opun credințelor lor. Obiectivul acestor seminarii este de a-i sprijini pe studenți să preia controlul propriei lor educații și să privească cu un ochi critic ideile la care sunt expuși de societate. Se speră că ei vor pleca de la aceste întâlniri cu o conștientizare sporită a cadrului conceptual ce guvernează diferitele domenii de activitate în care este implicată deja comunitatea bahá’í, precum și cu o capacitate crescută de a contribui eficace la progresul civilizației.
De regulă, seminariile au o durată cuprinsă între zece și douăsprezece zile. Pe lângă studiul materialelor, fiecare zi debutează cu un program devoțional, apoi este alocat timp meselor și pauzelor, iar o oră este rezervată sportului sau jocurilor colective care ajută la întărirea coeziunii de grup și încurajează crearea de legături între participanți. Programul cuprinde și lectură sau piese de teatru, precum și vizionarea de filme, urmate de identificarea valorilor înglobate în acestea.
Pentru mai multe informații puteți accesa adresa web: www.globalprosperity.org