“O guvernare pe masura”: BIC da publicitatii o declaratie in zilele premergatoare celei de-a 75-a aniversari a ONU
27 octombrie 2020Eforturi sustinute in vederea servirii tuturor elevilor
11 noiembrie 2020BIC GENEVA – Biroul din Geneva al Comunității Internaționale Bahá’í (BIC) s-a alăturat actorilor societății civile, universitarilor și reprezentanților agențiilor ONU și ai organizațiilor internaționale pentru a-și aduce contribuția la dezbaterile pe marginea inițiativelor de consolidare a păcii din întreaga lume desfășurate în cadrul Săptămânii Păcii de la Geneva, care s-a încheiat vinerea trecută.
„Pacea este una dintre cele mai mari preocupări ale umanității în ziua de azi,” afirmă Simin Fahandej, o reprezentantă a Biroului din Geneva. „Deși avem un lung drum în fața noastră, există forțe constructive care împing umanitatea către o mai mare maturitate colectivă. Adunând laolaltă actori din diverse domenii, Săptămâna Păcii oferă un important forum internațional pentru schimbul de idei, în special într-o perioadă în care multe dintre dificultățile ce țin de instaurarea păcii sunt exacerbate de pandemia de COVID-19”.
Contribuțiile Biroului din Geneva la dezbateri s-au axat pe necesitatea vitală de a întări sistemele de cooperare globală, inspirându-se din recenta declarație a BIC intitulată „O guvernare pe măsură”. Într-un seminar organizat de Birou săptămâna trecută, trei membri ai comunității bahá’í cu experiență în domeniile guvernării, economiei și mediului înconjurător au analizat unele implicații ale declarației BIC și ale apelului acesteia la „o etică civică mondială”.
Arthur Lyon Dahl, președintele Forumului Internațional pentru Mediu, punctează faptul că declarația BIC atrage atenția asupra necesității de consolidare a cadrelor legale referitoare la mediul înconjurător. „O parte prea mare din sistemul mondial de guvernare de mediu actual este opțională. Eforturile unora sunt neutralizate și chiar inversate de acțiunile contrare ale altora, conduși de interese naționale sau economice egoiste”.
„Criza mediului ne obligă pe toți să recunoaștem interdependența mondială dintre noi care face ca bunăstarea oricărui segment al umanității să fie strâns legată de bunăstarea întregului.”
Augusto Lopez-Claros, directorul executiv al Forumului pentru Guvernare Mondială, afirmă că declarația „vorbește despre posibilitățile de schimbare socială accentuată pe care crizele le deschid adesea”.
„Unul dintre lucrurile care m-a impresionat este … felul în care sunt regândite în ziua de azi cheltuielile prioritare în lume. Cred că, dintr-o dată, guvernele realizează că modalitatea de alocare a resurselor statului a implicat numeroase ineficiențe și priorități greșite. Se vorbește acum, de exemplu, de necesitatea de a redefini securitatea mai mult în termenii bunăstării sociale și economice decât în termeni strict militari, ceea ce noi încercăm să facem cel puțin de la crearea ONU în 1945”.
Maja Groff, avocat internațional la Haga, Olanda, evidențiază tema capacității umane, afirmând despre declarația BIC: „Conține o viziune foarte, foarte pozitivă pentru umanitate, pentru abilitatea noastră de a soluționa provocările mondiale. … Dacă ne acceptăm în sfârșit, în mod colectiv și fundamental, punctele comune, … dacă ajungem la această recunoaștere limpede a unității noastre esențiale, atunci se vor deschide noi posibilități.”
Reflectând asupra dezbaterilor care au avut loc pe parcursul Săptămânii Păcii, Fahandej afirmă: „Faptul că suntem conștienți de necesitatea de a instaura pacea nu este suficient. După cum arată declarația BIC, mașinăria politicii și puterii internaționale trebuie să fie îndreptată tot mai mult în direcția cooperării și unității. Trebuie să ne considerăm unii pe alții membri ai aceleiași familii umane. Acesta este imperativul epocii la momentul de față”.
Articol în engleză online aici.