Rolul religiei in lupta impotriva pandemiei de coronavirus
12 mai 2020Un capitol de un dramatism aparte din istoria spirituala a omenirii
20 mai 2020București, România 15 mai 2020
În decursul a doar câtorva luni întâlnirile de adorare și acțiunile generoase au devenit preocupări centrale în viața colectivă a umanității, în timp ce pandemia de coronavirus continuă să tulbure societăți și să provoace multă suferință.
Impulsul natural al sufletului de a se ruga, de a se întoarce către Creatorul său la vreme de bucurie sau de greutăți, a fost atât de des redus la tăcere în agitația vieții de zi cu zi, spune Ivone Scărlătescu, membră a Adunării Spirituale Naționale a Bahá’ílor din România. Dar acum, cu această criză, oamenii sunt reorientați către natura lor spirituală, lucru care ne unește pe toți și își dau seama de importanța rugăciunii.
Răspunzând interesului crescut față de rugăciune, pe cuprinsul țării lor, Bahá’íi din România țin adunări devoționale online pentru toți cei care doresc să li se alăture. În timp ce oamenii se întâlnesc zilnic să se roage împreună, se creează punți pentru un dialog mai amplu, spune domnișoara Scărlătescu. Inimile oamenilor încep să bată ca una singură. Suntem martorii unei noi forme de camaraderie bazată pe rugăciune, solidaritate și grijă reciprocă.
Aceste comentarii corespund sentimentelor exprimate de mulți oameni din întreaga lume. În Borneo de Est, Indonezia, în timp ce un grup de prieteni au început să se adune online pentru a se ruga pentru bunăstarea țării lor, au considerat firesc să reflecte asupra modului în care i-ar putea ajuta pe ceilalți din vecinătățile cele mai apropiate. Conversațiile lor au dus la o inițiativă de a produce și distribui măști celor care au cea mai mare nevoie de ele.
Atunci când, câțiva oameni se adună să se roage și să cugete adânc la semnificația cuvintelor sfinte pe care le rostesc, ei dobândesc o viziune mai clară a ceea ce este important și se simt mai uniți. Ei sunt în stare să ia decizii și să întreprindă acțiuni pentru a răspunde nevoilor pe care le văd în jurul lor, spune Rina Tjua Leena de la biroul Bahá’í de afaceri externe al Indoneziei.
Oameni care se simțeau cândva ne băgați în seamă – nici măcar de vecinii lor – descoperă că rugăciunea colectivă are puterea de a transforma străinii în prieteni. În locurile în care există Case Bahá’í de Adorație, transmisiuni live ale unor programe devoționale și ale unor adunări de rugăciune colectivă online aduc mulți oameni laolaltă domolind îngrijorările și aducând speranță.
În Santiago de Chile, un participant la aceste întâlniri devoționale explică cum faptul că oamenii vin laolaltă pentru a se ruga, creează legături de prietenie între indivizi care mai înainte nu se cunoșteau unul pe celălalt.
Acum vecinii oferă sprijin constant, de câte ori pot. Dacă cineva se duce la magazinul alimentar sau la farmacie dă de știre celorlalți, în cazul în care cineva ar avea nevoie de ceva.
Dar acest sentiment de inter-conectivitate nu depinde de accesul la internet. În multe părți ale lumii, oamenii au stabilit rețele de a spune rugăciuni împreună prin telefon, sau au pregătit emisiuni radio cu programe devoționale pentru localitățile lor.
În Kamuli, Uganda unde Bahá’íi au transmis programe zilnice despre importanța vieții devoționale, David Waiswa, un locuitor din zonă, spune: Acest moment zilnic de rugăciune devine un timp când toți membrii familiei pot examina întrebări profunde împreună și chiar se pot consulta despre probleme de familie. În acest mediu de iubire, unitate și înțelegere, creat prin rugăciune, membrii familiei nu doar că devin mai atenți unul față de celălalt, dar devin și mai conștienți de nevoile comunității din jurul lor.
Hanan Ihsan, un tânăr din Iordania, reflectează asupra unor momente de adorare făcute împreună cu colegi sau prieteni de aceeași vârstă: Ceea ce ne-a ajutat să trecem prin această perioadă dificilă a fost faptul că ne-am întors către Dumnezeu și ne-am rugat împreună și de asemenea faptul că am vorbit despre cum această pandemie ne afectează viețile și despre cum ne putem ajuta unul pe celălalt să trecem prin această perioadă grea și cum societatea noastră poate progresa dincolo de această criză.