Povestiri de un maret eroism
4 decembrie 2019Retrospectiva 2019 – Un an de progrese istorice
1 ianuarie 2020Rememorarea, la 100 de ani, a apelului la pace al lui ‘Abdu’l-Bahá din Cea Dintâi Tabletă către Haga
Pentru a citi articolul sau a vizualiza fotografiile, vizitați news.bahai.org.
HAGA, Olanda, 18 decembrie 2019 (Serviciul Mondial de Știri Bahá’í) – Acum un secol, pe 17 decembrie, ‘Abdu’l-Bahá finaliza documentul ce avea să fie cunoscut sub numele de Cea Dintâi Tabletă către Haga, o analiză a profundelor schimbări la nivel de societate de care era nevoie pentru atingerea păcii mondiale. Pentru a marca această ocazie, comunitatea bahá’í din Olanda a organizat în seara zilei de 17 decembrie un eveniment comemorativ deosebit la Centrul Național Bahá’í din Haga.
Participanții – printre care s-au numărat și lideri confesionali – au dezbătut subiecte din Tabletele către Haga. „Pacea este tema cea mai importantă a umanității, iar ‘Abdu’l-Bahá ne ajută, prin scrisoarea Sa, să vedem cum o putem atinge,” a explicat Marga Martens, o reprezentantă a comunității bahá’í din Olanda. „Pacea este inevitabilă, însă avem mult de muncă pentru a ajunge la această stare în lume.”
Adresându-Se Comitetului Executiv al Organizației Centrale pentru o Pace Durabilă de la Haga, ‘Abdu’l-Bahá scria în introducerea tabletei: „Intenția voastră merită o mie de laude, căci serviți lumea umanității, ceea ce contribuie la fericirea și bunăstarea tuturor”.
În continuare, ‘Abdu’l-Bahá arată că pacea avea să necesite o transformare în conștiința umană și un angajament față de principii spirituale fundamentale enunțate de Bahá’u’lláh, cum ar fi abolirea tuturor formelor de prejudecată, armonia dintre știință și religie, egalitatea dintre femei și bărbați și nu numai.
Deși traducerea în limba engleză a primei jumătăți a tabletei a fost publicată în Selecții din Scrierile lui ‘Abdu’l-Bahá încă din 1978, traducerea completă a fost efectuată abia în luna mai a acestui an și prezentată în Biblioteca Bahá’í.
O cronologie în imagini recent publicată pe un site web de Jelle și Adib de Vries din Olanda prezintă evenimentele din perioada creării Tabletelor către Haga ale lui ‘Abdu’l-Bahá. Site-ul web relatează cum doi bahá’í din Iran – Ahmad Yazdani și ‘Ali-Muhammad Ibn-i-Asda – I-au scris lui ‘Abdu’l-Bahá în 1915 despre Organizația Centrală pentru o Pace Durabilă. El i-a încurajat să îi prezinte organizației învățăturile bahá’í despre pace. Apoi, organizația I-a scris lui ‘Abdu’l-Bahá în 1916, însă comunicațiile pe timp de război cu Țara Sfântă erau blocate.
Scrisoarea organizației a ajuns în cele din urmă la ‘Abdu’l-Bahá, în Haifa, abia peste trei ani, după sfârșitul Primului Război Mondial. ‘Abdu’l-Bahá a răspuns imediat, trimițându-i pe Yazdani și Ibn-i-Asdaq să predea mesajul Său în persoană. Potrivit cercetărilor făcute de Dr. de Vries, cei doi au ajuns la Haga în 1920, însă au constatat că Organizația Centrală pentru o Pace Durabilă se dizolvase practic.
Cu toate acestea, organizația a răspuns la mesajul lui ‘Abdu’l-Bahá, determinându-L să scrie ceea ce este cunoscut sub numele de Cea de-a Doua Tabletă către Haga. În aceasta, ‘Abdu’l-Bahá afirmă că „dorința noastră de pace nu se trage doar de la intelect: este o chestiune de convingere religioasă și una dintre bazele eterne ale Credinței lui Dumnezeu”.
Obiectivul păcii mondiale ocupă un loc central în credința bahá’í. În 1867 și 1868, Bahá’u’lláh a trimis o extraordinară serie de tablete regilor și conducătorilor lumii, îndemnându-i să depășească diferențele dintre ei, să înființeze un sistem de securitate colectivă și să facă pași în direcția dezarmării, să susțină cauza dreptății, să dea dovadă de cea mai mare grijă și atenție față de bunăstarea și drepturile celor săraci și să depună eforturi pentru a asigura o pace de durată.
Între 1911 și 1913, în timpul turneului Său european și nord-american, ‘Abdu’l-Bahá a vorbit pe larg despre imperativul păcii și a avertizat că Europa era în pragul unui război.
Într-o scrisoare din data de 28 noiembrie 1931, Shoghi Effendi afirma că unitatea umanității „necesită nici mai mult nici mai puțin decât reconstrucția și demilitarizarea întregii lumi civilizate – o lume unită în mod organic în toate aspectele esențiale ale vieții sale…”.
În octombrie 1985, Casa Universală a Dreptății a redactat un mesaj semnificativ pe tema păcii mondiale, cunoscut sub numele de Făgăduiala păcii mondiale. În luna ianuarie a acestui an, Casa Dreptății a mai emis un mesaj care se referă la provocările contemporane cu care se confruntă umanitatea, în care afirmă că „întemeierea păcii este o datorie la care este chemată întreaga rasă omenească”. Casa Dreptății mai precizează că, deși „unitatea lumii este posibilă – ba chiar inevitabilă –, aceasta nu poate fi înfăptuită până la urmă decât cu acceptarea fără rezerve a unității omenirii”.
„Unitatea, în expresie bahá’í, conține conceptul esențial al diversității, distingând-o de uniformitate,” arată Casa Dreptății. „Numai prin iubire pentru toți oamenii și prin subordonarea loialităților minore la interesul superior al omenirii se poate înfăptui unitatea lumii, iar expresiile infinite ale diversității umane își pot găsi cea mai înaltă împlinire.”