O concepție lărgită asupra emancipării femeilor
21 martie 2018Emisiuni comemorative de timbre cu tematică Bahá’í în țări din întreaga lume
28 martie 2018PORT MORESBY, Papua Noua Guinee – În cadrul unui eveniment istoric desfășurat în cursul zilei de astăzi, a fost dezvelit proiectul Casei de Adorație Bahá’í naționale din Papua Noua Guinee. Casa de Adorație este unul din cele două temple naționale bahá’í care urmează să fie construite pe plan mondial în anii următori, marcând o nouă piatră de hotar pentru comunitatea internațională bahá’í.
Circa cinci sute de persoane s-au adunat la locul viitorului templu din capitala țării, Port Moresby, pentru a marca această ocazie fără precedent, care a fost sărbătorită cu prilejul Naw-Rúz, Anul Nou bahá’í.
Reprezentanți din diferite regiuni ale țării au interpretat cântece și dansuri tradiționale, dând festivității un caracter vesel și emoționant. Un grup venit din satul Madina, unde locuiește primul bahá’í din Papua Noua Guinee, a efectuat un dans sacru pentru a sărbători ocazia.
Programul manifestării a debutat cu intonarea unei rugăciuni bahá’í de către un mic cor de tineret. „Din acest punct panoramic situat pe o culme ce domină valea Waigani, precum și clădirile și activitățile din depărtare, și mângâiați de briza ce răcorește căldura zilei, aceste cuvinte ale lui Dumnezeu au răsunat cum nu se poate mai pătrunzător,” a descris experiența unul dintre participanți.
După un program devoțional înălțător, Secretarul Adunării Spirituale Naționale din Papua Noua Guinee a prezentat conceptul de Casă de Adorație.
„În scrierile bahá’í, Casa de Adorație este descrisă drept un centru colectiv al societății ce promovează afecțiunea cordială,” a spus Confucius Ikoirere, Secretarul Național, în alocuțiunea sa. „Ea reprezintă un loc de adorație universal, deschis tuturor locuitorilor unei localități, indiferent de religie, clasă socială, etnie sau sex.” Ikoirere a mai vorbit despre semnificația templului în dezvoltarea comunității și despre cum acesta întruchipează coerența dintre servire și adorație, fiind o premieră în analele religiei.
Originar din Noua Zeelandă, Rodney Hancock – unul dintre cei doi indivizi care au adus Credința Bahá’í în Papua Noua Guinee în anii 1950 – a primit onoarea de a dezveli proiectul templului în fața publicului.
Un grup de femei din Mount Brown au cântat o melodie în limba lor tradițională, descriind cum înaintașii și înaintașele lor au primit Credința Bahá’í și au sus că nu știau tot ce va aduce aceasta, dar că va aduce minunate progrese în viitor. Referindu-se la frumoasele simulări ale aspectului final al Casei de Adorație, membrele grupului au declarat că acum știu ce voiseră să spună predecesorii lor.
Membrii echipei de arhitecți – Henry Lape și Saeed Granfar, ambii din Papua Noua Guinee – au luat și ei cuvântul, explicând cum „căutarea unei teme universale” pentru templu a reprezentat „o provocare profundă într-o țară ce are peste 700 de grupuri culturale distincte.”
„O imagine subtilă care ne-a ieșit în evidență în repetate rânduri a fost aceea a artei împletitului,” au arătat în continuare Lape și Granfar. „Atât lumea tradițională rurală, care rămâne vie și vibrantă în Papua Noua Guinee, cât și casele de la oraș abundă în suprafețe și obiecte din împletitură. Este o imagine care, pentru mulți dintre noi, evocă ideea de «acasă» – o formă de artă funcțională și natural frumoasă cu care interacționăm în viața de zi cu zi.”
Reflecțiile arhitecților au atins și faptul că viitoarea Casă de Adorație va fi un spațiu unde oamenii din Papua Noua Guinee se pot uni în slăvirea lui Dumnezeu și pot găsi inspirația pentru a servi omenirea împreună. „Meșteșugul împletitului este similar cu procesul de construire a unității în diversitate. Fasciculele individuale se unesc pentru a forma ceva infinit mai solid decât suma părților componente, iar întregul beneficiază de contribuția fiecărui fascicul individual.”
Edificiul central al Casei de Adorație va ava o capacitate de 350 de locuri pe scaune. Cele nouă intrări cu acoperiș în două ape amintesc de o structură tradițională locală care este asociată cu sacrul în mai multe mari regiuni din țară.