Proiectul Templului Local din India a fost dat publicitatii
29 aprilie 2020Noi modalitati de comunicare pentru Biroul BIC din Bruxelles
6 mai 2020ERBIL, Irak, 3 mai 2020 (Serviciul Mondial de Știri Bahá’í) — Simpozioanele online, care sunt în prezent o componentă obișnuită a vieții din multe locuri, au devenit scena unor conversații promițătoare în regiunea Kurdistan din Irak. Bahá’íi din această regiune organizează săptămânal astfel de simpozioane în cadrul cărora universitarii, actorii sociali, liderii confesionali și oficialitățile guvernamentale examinează principiile spirituale care i-au împins pe oameni spre unitate în această perioadă de criză și analizează modul în care aceste principii pot contribui la modelarea vieții publice în viitor.
O temă constantă este unitatea umanității și felul în care societatea are de suferit atunci când diferitele grupuri iau în calcul doar propriile nevoi, fără a se gândi și la ceilalți.
„Aceste conversații ne permit să învățăm într-un mod onest și autentic unii de la alții,” arată Tahireh Abaychi, reprezentanta bahá’ílor din regiunea Kurdistan. „Niciunul dintre noi nu deține adevărul absolut. Ne privim unii pe alții dintr-o nouă perspectivă și ne gândim la interesul colectiv”.
Noile viziuni îi fac pe participanți să pună la îndoială presupunerile ce stau la baza modurilor de gândire prevalente, contestând ideea că urmărirea propriului interes generează prosperitate și că progresul depinde de exprimarea acestui interes printr-o concurență neîngrădită.
Împrejurările actuale, au remarcat participanții, demonstrează exact opusul: tocmai o revărsare de generozitate care transcende diferențele contribuie la progresul colectiv. Asemenea manifestări de bunăvoință, au observat unii participanți, au avut efectele cele mai profunde în zone geografice de mici dimensiuni, unde oamenii ajung că se cunoască unii pe alții, să își înțeleagă reciproc nevoile și să acționeze spre binele concetățenilor.
„Ce este fericirea? Ce sunt nevoile? Ce este prosperitatea? Acești termeni pot fi acum redefiniți,” explică un alt participant. „O cultură a consumului promovează conceptul că valoarea noastră e dată de cât putem consuma și acumula. Însă vedem acum că altruismul trebuie să devină un principiu organizator”.
Reprezentanții Ministerului Cultelor, inclusiv directorul departamentului pentru conviețuire, au precizat că aceste discuții se dovedesc utile în formularea unor planuri de promovare a valorilor societății.
„Guvernul analizează în mod activ acele politici care pot ajuta societatea noastră să iasă din această criză mai rezistentă și mai atentă la nevoi. Aceste conversații vor fi utile în acest proces,” a spus unul dintre reprezentanții ministerului.
Reflectând asupra discuțiilor de până acum, Abaychi explică: „Întrebarea care se pune este cum ne putem asigura că principii care au fost, pentru atât de mult timp, la periferia discursului sau care au fost considerate idealiste sunt aduse în centrul conștiinței publice și al politicilor”.
„Pentru aceasta, va fi nevoie de o recunoaștere a unității noastre fundamentale și de numeroase acte de generozitate autentică și dezinteresată – cu alte cuvinte, trebuie ca mâna stângă să nu știe ce a dat mâna dreaptă.”
Pentru a citi articolul în engleză online sau a vizualiza mai multe fotografii, accesați news.bahai.org.