
Cinci motive pentru care artele sunt importante: perspectiva unei artiste
14 aprilie 2021
Grup de lucru parlamentar canadian recent infiintat examineaza rolul religiei in societate
29 iunie 2021
,,Perseveranța în timp de război”: În Republica Centrafricană, o comunitate puternică promovează speranța
BANGUI, Republica Centrafricană, 1 iunie 2021, (BWNS) — În Republica Central Africana (RCA) un conflict extins pe o perioada de mai mulți ani a afectat întreaga țară și a provocat refugiul a sute de mii de oameni.
Adunarea Națională Spirituală Bahá’í a îndrumat bahá’íi din această țară în timpul acestei perioade de criză, în eforturile lor de a contribui la progresul social, mai recent selectând o serie de persoane implicate în activități comunitare în vederea oferirii asistenței acolo unde aceasta este necesară cel mai mult.
Hélène Pathé, membru al Adunării Naționale Spirituale, adresându-se reprezentanților media, descrie contextul în care astfel de inițiative sunt în desfășurare în anumite zone ale țării: ,,Țara noastră a avut de înfruntat situații deosebit de grave. Sunt zone puternic afectate pe care locuitorii au trebuit să le părăsească. Au trebuit să își abandoneze locuințele, și-au pierdut mijloacele de a-și asigura existența. Aceasta este situația în multe regiuni.”
În ciuda acestor situații bahá’íi din acele zone au contribuit la păstrarea încrederii și rezilienței și la promovarea unei adevărate vieții comunitare, chiar în timpul perioadelor de conflict armat. Timp de decenii întâlnirile regulate pentru rugăciuni au contribuit la formarea unor relații de prietenie. Programele educaționale bahá’í au dezvoltat o înțelegere și o apreciere profundă față de idealul de unitate al tuturor oamenilor, raselor și religiilor în rândul copiilor și adolescenților.
Doamna Hélène Pathé a relatat că, în timpul perioadelor de confruntări intense, când grupuri mari de oameni au fost nevoiți să își abandoneze satele, învățători de la școlile comunitare înființate cu sprijinul unei organizații de inspirație bahá’í, au căutat modalități de a-și desfășura activitatea educativă în incinte provizorii.
Adunarea Spirituală Națională a constituit în luna martie un Comitet de Urgență, care este parte integrantă din eforturile de a îmbunătăți capacitatea de a răspunde la situații de criza. Membrii acestui comitet (care o include pe dna Pathé) și-au început activitatea imediat. În câteva săptămâni au format o echipă și au determinat zonele care necesită sprijin individualizat.
Timp de trei zile au parcurs o distanță de sute de kilometri din capitala Bangui până în orașul Bambari, pe drum oprindu-se în patru alte orașe, distribuind medicamente esențiale împotriva bolilor infecțioase (mai ales provenind de la apa infestată) oamenilor care reveneau din pădurile unde își căutaseră adăpost.
Călătoria în aceste zone a fost posibilă, chiar în timpul politicilor guvernamentale restrictive de protecție a sănătății, datorită excepțiilor acordate pentru călătorii întreprinse în scopuri umanitare.
Comitetul de Urgență a lucrat îndeaproape cu Adunările Spirituale Locale în coordonarea distribuirii pachetelor de ajutoare în rândul sătenilor.
,,Ne-am pregătit deplasarea din timp, cât am putut de temeinic pe baza informațiilor pe care le-am putut avea la dispoziție,” a spus dna Pathé, ,,dar de îndată ce am ajuns în oraș ne-am întâlnit cu membrii Adunării Locale, ne-am rugat împreună și ne-am sfătuit asupra necesităților comunității, pe care ei le cunoșteau foarte bine.”
Tinerii au fost în fruntea acestor eforturi, spune dna Pathé. ,,Tinerii erau gata să treacă la acțiune de îndată ce Comitetul a solicitat sprijinul comunității.”
Ei consideră acest efort ca o modalitate de a-și ajuta comunitatea lor, vecinii lor, ca fiind o contribuție la progresul material și spiritual al societății.
,,Ei au putut observa că acest fapt de a întreprinde o deplasare de câteva zile pentru a distribui în persoană ajutoare, nu avea numai semnificația de a satisface o nevoie imediată. Întâlnirile și convorbirile cu oameni care au trăit izolarea și refugiul au oferit sprijin moral, de încurajare și au dus la stabilirea unor legături. Oamenii au văzut că nu sunt singuri în necazul lor, că există o uniune, o legătură umană – ca într-o familie, că sunt oameni din alte părți ale țării cărora le pasă și care au venit să îi vadă.”
La numai două luni de la înființare, Comitetul de Urgență a reflectat deja asupra modalităților de a aborda și necesitățile pe termen lung, incluzând aici și proiecte de producere a hranei pe plan local, în comunități.
Cu experiența câștigată Comitetul își extinde eforturile, contactând cât mai multe Adunări Locale Bahá’í din țară.
,,În cadrul acestor eforturi ne gândim adesea la ‘Abdu’l-Bahá, care întotdeauna acorda atenție celor în nevoie și era întotdeauna gata să răspundă,” spune dna Pathé. ,,El nu a ezitat niciodată în a oferi ajutor. Adunarea Spirituală Națională speră și dorește să facă același lucru pentru oamenii din țara noastră. În calitate de for național ne îndurerează faptul că nu putem oferii cele necesare la nivelul întregului teritoriu național. Până în acest moment eforturile noastre se constituie într-un modest început și învățăm treptat cum putem face ca sprijinul oferit să ajungă la fiecare.”
Articol în engleză aici.