Mai 1, 2023
CENTRUL MONDIAL BAHÁ’Í – A fost lansată o nouă ediție a publicației intitulată Pentru îmbunătățirea lumii, care aruncă lumină asupra eforturilor comunității Bahá’í de a contribui la progresul material și social împreună cu actori din toate categoriile sociale.
Această publicație, pregătită de Organizația Internațională Bahá’í pentru Dezvoltare la Centrul Mondial Bahá’í, oferă o ilustrare a modului în care se desfășoară dezvoltarea socială și economică Bahá’í.
O caracteristică esențială a acestei întreprinderi, afirmă publicația, este un cadru în evoluție pentru învățarea colectivă, înrădăcinat în principii spirituale din învățăturile Bahá’í și convingerea că toate ființele umane „au fost create pentru a duce mai departe o civilizație în continuă avansare”. Publicația explorează câteva elemente cheie ale acestui cadru, oferind exemple de eforturi din toate părțile lumii.
Principii și abordări
De-a lungul deceniilor, dezvoltarea a ajuns să fie recunoscută ca un proces complex care nu poate fi rezolvat doar prin abordări materialiste, precizează publicația. Factorii de decizie politică și specialiști au devenit din ce în ce mai interesați în a învăța despre rolul spiritualității și religiei în consolidarea practicilor de dezvoltare.
Pentru îmbunătățirea lumii examinează această idee, explorând mai multe concepte și principii care sunt esențiale pentru urmărirea eforturilor Bahá’í în acțiunea socială, incluzând: unitatea și dreptatea, solicitând o reconceptualizare a relațiilor care susțin societatea; armonia științei și religiei, scoțând în evidență că „religia fără știință degenerează în curând în superstiție și fanatism, în timp ce știința fără religie devine doar instrumentul materialismului grosolan”; și participarea universală, care necesită cea mai largă participare a fiecărui membru al familiei umane din toate mediile.
Strâns legat de scopul participării universale este conceptul de consolidare a capacităților la toate nivelurile societății, care consideră oamenii, comunitățile și instituțiile ca protagoniști în trasarea propriei căi de dezvoltare.
O implicație a acestui principiu evidențiat în publicație este că schimbarea socială nu este un proiect pe care un grup îl desfășoară în beneficiul altuia. Mai degrabă, recunoscând că nicio națiune sau popor nu a atins o stare de pace și prosperitate adevărată care poate servi drept model de urmat pentru alții, ceea ce este necesar este un proces de învățare, în fiecare context social și cultural, despre sensul și implicațiile dezvoltării în toate dimensiunile sale – materiale, spirituale și sociale.
Domenii de acțiune și spectru de activități
Publicația explorează o gamă largă de eforturi de dezvoltare Bahá’í, de la proiecte la scară mică la nivel local până la programe complexe de dezvoltare implementate de organizațiile de inspirație Bahá’í.
Aceste eforturi reprezintă răspunsuri la nevoile locale și sunt legate de unul sau mai multe domenii, inclusiv educația, agricultura, mediul, artele și mass-media, sănătatea, economia locală, avansarea rolului femeilor și ajutorul umanitar umanitar. Exemplele acoperă o serie de medii sociale și culturale de pe fiecare continent, ilustrând faptul că, pentru comunitatea Bahá’í, dezvoltarea este un proces care implică în mod necesar construirea comunității și acțiunea locală în fiecare parte a lumii.
Publicația afirmă că, învățând să combine perspectivele religiei și științei în aceste eforturi, pot apărea noi perspective și căi pentru îmbunătățirea condiției umane.
Proces continuu de învățare
Pentru îmbunătățirea lumii evidențiază învățarea ca temă centrală și mod de operare în eforturile de acțiune socială Bahá’í. Acest lucru implică studiu continuu, consultare, acțiune, și reflecție, toate efectuate în lumina perspectivelor oferite de știință și religie. Acest proces este susținut de evoluția mecanismelor și structurilor la toate nivelurile, de la local la internațional, pentru a facilita învățarea despre dezvoltare.
Prin acest proces de învățare, informațiile din vecinătăți și sate sunt conectate la un corp mai larg de cunoștințe de către instituțiile regionale și naționale Bahá’í, iar Organizația Internațională Bahá’í de Dezvoltare servește ca o entitate de învățare dedicată sintetizării experiențelor mondiale în dezvoltare.
Sistematizarea învățării permite comunităților din întreaga lume să beneficieze de corpul tot mai mare de cunoștințe despre dezvoltare și să contribuie la aceasta.
Această ultimă ediție a „Pentru îmbunătățirea lumii” este a patra din serie, edițiile anterioare fiind publicate în 2003, 2008 și 2018. Copii ale publicației au fost distribuite unui număr de aproximativ 1.400 de delegați și consilieri care au sosit pentru Convenția internațională Bahá’í, care a început la 29 aprilie 2023. O copie a noii ediții in limba engleza poate fi accesată și pe acest link. Versiunea in limba română va fi disponibila in curând.