
Radioteleviziunea publica australiana despre demersurile bahá’í de construire a comunitatii
19 martie 2021
Cinci motive pentru care artele sunt importante: perspectiva unei artiste
14 aprilie 2021
COMUNITATEA INTERNAȚIONALĂ BAHÁ’Í (BIC) NEW YORK, 25 martie 2021 (Serviciul Mondial de Știri Bahá’í) – În timp ce întreaga lume trece printr-o transformare profundă, pandemia a scos în mod clar la iveală rolul indispensabil al liderilor femei și necesitatea regândirii modelelor de conducere. Aceste idei reprezintă esența contribuției aduse de BIC la cea de-a 65-a sesiune a Comisiei ONU pentru statutul femeilor (CSW), care include o declarație intitulată Leadership pentru o cultură a egalității în vremuri de primejdie și de pace.
„Națiunile în care femeile au participat la conducerea societății indiferent de nivel au înregistrat un anumit grad de stabilitate la nivelul mai multor indicatori pe termen scurt, inclusiv sănătatea publică și securitatea economică”, afirmă Saphira Rameshfar, reprezentanta BIC.
„Niciodată nu a fost mai limpede cât de mult are umanitatea de câștigat atunci când rolul conducător al femeilor este acceptat și promovat la fiecare nivel al societății, fie că este vorba de familie, sat, comunitate, administrația publică locală, corporații sau de întreaga națiune”.
În declarația prezentată comisiei, BIC subliniază mai multe caracteristici și capacități ale unui leadership eficace, printre care se numără și „capacitatea de a armoniza voci diferite și de a cultiva sentimentul unei strădanii comune”.
În cadrul unei discuții online axate pe declarația BIC de la sesiunea CSW, Charlotte Bunch din partea Centrului pentru Leadership-ul Mondial al Femeilor de la Universitatea Rutgers a afirmat: „Cred că modelul avansat [de BIC] este cu adevărat important. Trebuie să înțelegem că un model de egalitate… nu înseamnă să le facem pe femei să devină la fel de dominante cu alte persoane ca să fie lideri…”
Într-un alt spațiu de discuție unde au fost prezenți ambasadori ai mai multor state membre ONU, participanții au vizionat filmul recent lansat Scurtă privire asupra spiritului egalității de gen. Ca reacție la film, reprezentantul permanent adjunct al Liberiei pe lângă ONU, ambasadorul Israel Choko Davies, a afirmat: „Vedem cum acțiunile dintr-o anumită comunitate pot cultiva schimbări pozitive în comportamentul altora”.
„Vedem cât de fericită devine o familie atunci când soțul și soția dau dovadă de respect reciproc și se consideră egali. Învățăm despre rolul pozitiv și despre importanța spiritualității în atingerea egalității de gen. Realizăm importanța rolului pe are îl poate juca o familie în promovarea egalității de gen.”
Citând filmul, ambasadorul Davies a adăugat: „Capacitatea de a iubi, de a crea și de a persevera nu are gen”.
49 de delegați din partea BIC s-au alăturat celor peste 25.000 de reprezentanți ai guvernelor și ONG-urilor la sesiunea CSW din acest an care s-a desfășurat online. De la Conferința Mondială privind Femeile din 1995, aceasta a fost cea mai mare reuniune care a implicat guverne și organizații ale societății civile în promovarea discursului asupra egalității de gen.
Pentru a citi articolul online sau a vizualiza mai multe fotografii, accesați news.bahai.org.