Al doilea membru al grupării Yaran este eliberat
31 octombrie 2017Comunitatea este tot mai entuziasmată pe măsură ce avansează construcția Templului
16 noiembrie 2017ORGANIZAȚIA NAȚIUNILOR UNITE – Un comitet al Adunării Generale a Națiunilor Unite a condamnat astăzi Iranul pentru încălcarea continuă a drepturilor omului. Este a treizecea rezoluție de acest fel din 1985 și până în prezent.
În urma unui vot de 83 la 30, cu 63 de abțineri, Al Treilea Comitet al Adunării Generale a ONU a adoptat o rezoluție de cinci pagini ce exprimă îngrijorarea față de o serie de practici ilegale ce includ tortura, condițiile necorespunzătoare din închisori, detenția arbitrară, limitarea libertății religioase sau a credinței, precum și discriminarea sancționată de stat împotriva minorităților etnice și religioase, cât și împotriva femeilor.
Rezoluția a exprimat îngrijorarea punctuală față de tratamentele aplicate de Iran membrilor Credinței Bahá’í, cea mai mare minoritate religioasă nemusulmană a țării. Documentul a scos în evidență discriminarea economică și educațională împotriva acestor persoane și a făcut un apel la eliberarea celor peste 90 de bahá’í închiși pe nedrept în închisorile iraniene.
„Salutăm această rezoluție și condamnarea fermă a încălcărilor repetate ale drepturilor omului din Iran,” a spus Bani Dugal, Reprezentanta Principală a Comunității Internaționale Bahá’í pe lângă Națiunile Unite.
„Deși guvernul iranian și-a modificat strategiile de opresiune și sprijină o campanie puternică de relații publice pentru a nega existența acestor încălcări, rezoluția de astăzi demonstrează că nu toate guvernele s-au lăsat înșelate și că nerespectarea de către Iran a legilor internaționale rămâne un punct important pe agenda internațională,” a mai spus D-na Dugal.
Rezoluția vine după un document neechivoc semnat de Raportoarea Specială a ONU pe problema drepturilor omului din Iran, Asma Jahangir. Raportul de 23 de pagini al acesteia, emis anterior în această sesiune, a inventariat o gamă largă de încălcări ale drepturilor de către Iran.
D-na Jahangir a vorbit de „grave deficiențe privind drepturile omului”, inclusiv „detenția și judecarea arbitrare ale indivizilor pentru exercitarea legitimă a unei game largi de drepturi; persecutarea apărătorilor drepturilor omului, a jurnaliștilor, studenților, liderilor sindicali și artiștilor; un nivel ridicat de execuții, inclusiv ale unor delincvenți juvenili; utilizarea torturii și ale relelor tratamente; încălcări pe scară largă ale dreptului la un proces echitabil și la aplicarea procedurilor legale, în special în cauzele judecate de tribunalele revoluționare; și un nivel ridicat al discriminării împotriva femeilor și împotriva minorităților religioase și etnice.”
Ea a subliniat și situația bahá’ílor iranieni, afirmând că „membrii comunității bahá’í continuă să sufere încălcări multiple ale drepturilor lor.”
D-na Jahangir a atras în mod special atenția asupra cazului lui Farhang Amiri, un bahá’í omorât prin înjunghiere în septembrie 2016, ai cărui ucigași declarați au fost repede eliberați pe cauțiune.
„Deși sunt documentate de mulți ani, aceste încălcări continuă neabătute și fără a fi pedepsite, după cum o arată și eliberarea ucigașului unui bahá’í,” a spus ea, referindu-se la cazul D-lui Amiri.
Raportul D-nei Jahangir a mai constatat că „mii de bahá’í au fost dați afară de la locurile de muncă, pierzându-și pensia, și au primit interdicție de a se angaja în sectorul de stat.”
„Asupra societăților comerciale se fac presiuni pentru a-i concedia pe angajații bahá’í, băncile sunt forțate să blocheze conturile clienților bahá’í, iar autorizațiile de funcționare pentru firmele bahá’ílor fie sunt refuzate, fie nu sunt prelungite, fie sunt întârziate în mod deliberat.”