BIC NEW YORK, 12 februarie 2021, (BWNS) — O nouă declarație a Comunității Internaționale Bahá’í (BIC) intitulată „Reflecții ale valorilor noastre: tehnologii digitale și o tranziție corectă” privind rolul tehnologiilor digitale în avansarea civilizației a fost prezentată la cea de-a 59-a sesiune a Comisiei ONU pentru Dezvoltare Socială, care se încheie la 17 februarie.
„Omenirea se află într-o perioadă de tranziție fără precedent”, este prezentat în declarația BIC, intitulată Reflecții ale valorilor noastre: tehnologii digitale și o tranziție corectă. „Se deschid posibilități pentru schimbări sociale marcate pentru redefinirea valorilor colective și a ipotezelor de bază. Acest lucru este evident mai ales în domeniul tehnologiilor digitale. ”
Declarația evidențiază consensul tot mai mare că tehnologiile digitale nu sunt implicit neutre, așa cum a devenit mai clar în ultimii ani. „Inovația tehnologică”, spune declaraţia, „la fel ca paradigma de dezvoltare predominantă, este profund influențată de bazele materialiste”.
Declarația a fost în centrul discuțiilor de miercuri la un eveniment online paralel desfășurat în cadrul Comisiei, găzduit de BIC împreună cu guvernul Emiratelor Arabe Unite și Comitetul ONG pentru Dezvoltare Socială.
Intitulat „Inteligența artificială: dimensiuni etice ale lumii virtuale”, evenimentul a atras peste 100 de diplomați, factori de decizie politică și actori ai societății civile care au explorat o serie de întrebări etice, cum ar fi modul în care inteligența artificială (IA) poate răspunde nevoilor diverselor comunități locale și modul în care inovația și reglementarea pot funcționa mână în mână pentru a promova binele comun.
Soraya Bagheri, reprezentantă BIC și moderatoare a evenimentului, a declarat: „Tehnologiile emergente, cum ar fi inteligența artificială, dețin un potențial mare de a canaliza spiritul uman pentru a face față celor mai presante provocări ale umanității”.
Vorbind despre implicațiile morale ale tehnologiei, doamna Bagheri a continuat: „O provocare cu care ne confruntăm astăzi este aceea că viteza progresului tehnologic a depășit capacitatea de a reflecta.” Ea a subliniat în continuare necesitatea unei participări mai mari a familiei umane la întrebări critice referitoare la viitorul umanității, precum modul în care sunt dezvoltate IA și alte tehnologii digitale.
Un alt membru al juriului, Hamad Khatir, Directorul Parteneriatului Internațional cu Ministerul de Interne al Emiratelor Arabe Unite, a reiterat acest sentiment, spunând: „Inclusivitatea este o necesitate în proiectarea oricărui software. … Riscul ca IA să fie concepută doar pentru a deservi o anumită parte a lumii sau o parte a societății este o posibilitate reală … care trebuie evaluată în mod clar în raport cu criterii care plasează progresul uman în centrul tuturor obiectivelor noastre. ”
Eline Chivot, Consilier Principal în politica digitală pentru Partidul Popular European, a comentat necesitatea unor principii comune în acest domeniu, afirmând: „[principiile] oferă flexibilitate pentru a aplica un cod asupra căruia putem fi de acord cu toții și pe care îl respectăm în mod colectiv. Un fel de busolă morală. ”
Bazându-se pe conceptele din declarația BIC, Douglas Allen, profesor la Universitatea din Denver și membru al comunității Bahá’í, a vorbit despre modul în care un viitor digital corect ar permite ca beneficiile productivității și tehnologiei să fie împărtășite pe scară largă, contribuind în mare măsură la eliminarea extremelor sărăciei și bogăției și „percepția unei lumi în care câştigi sau pierzi.”
O înregistrare a evenimentului secundar poate fi găsită aici.
Pentru a citi povestea online sau pentru a vizualiza mai multe fotografii, vizitați https://news.bahai.org/