CHICAGO, 24 iunie 2020 (Serviciul Mondial de Știri Bahá’í – BWNS) – O declarație formulată de Adunarea Națională Spirituală a Bahá’ílor din Statele Unite cu privire la prejudecățile rasiale și la principiile spirituale esențiale pentru progresul către pace și dată publicității acum câteva zile a stimulat deja reflecții importante în întreaga țară.
Declarația vine într-un moment în care s-au intersectat în mod nefericit tragediile recente cu o istorie îndelungată, aducând rasismul împotriva persoanelor de culoare și alte forme de prejudecată în centrul atenției opiniei publice din Statele Unite și din întreaga lume.
Mesajul arată, printre altele: „Crearea unei societăți drepte începe cu recunoașterea adevărului fundamental că umanitatea este una singură. Însă nu este de ajuns doar să credem acest lucru din toată inima. Această recunoaștere creează imperativul moral de a acționa și de a privi toate aspectele vieții noastre personale, sociale și instituționale din perspectiva dreptății. Ea implică o reordonare a societății noastre mai profundă decât orice am înfăptuit până acum. Și necesită participarea americanilor de orice rasă și origine, căci numai printr-o astfel de participare sub semnul incluziunii se pot naște noi direcții morale și sociale”.
Această declarație a fost făcută publică la 19 iunie, o zi care, prin tradiție, marchează aniversarea sfârșitului sclaviei în Statele Unite. Publicată inițial în ziarul Chicago Tribune, declarația a apărut în zeci de alte publicații, ajungând la o mare varietate de oameni.
Tineri din întreaga țară analizează de atunci modul în care declarația îi poate ajuta în demersurile de a contribui la o mai mare armonie și înțelegere între compatrioții lor. Participanții la un simpozion național recent dedicat unității între rase s-au inspirat din ideile declarației pentru a-și conduce discuțiile.
Mesajul formulat de Adunarea Națională este unul de speranță care vorbește despre lucrul necesar pentru soluționarea cauzelor de la rădăcina rasismului: un efort susținut și concertat, ghidat de recunoașterea adevărului fundamental că familia umană este una singură.
Acest punct de vedere este sprijinit de experiența unei comunități bahá’í naționale în care, încă de la începuturile sale, aflate la cumpăna dintre sec. al XIX-lea și sec. al XX-lea, oameni de origine africană și europeană, apoi de toate originile, și-au dat mâna pentru a lucra în direcția eliminării prejudecăților rasiale.
May Lample, din partea Biroului Bahá’í de Afaceri Publice al SUA, afirmă că acest mesaj abordează întrebări profunde pe care le ridică oamenii. „Americanii se întreabă cine suntem ca societate. Care sunt lucrurile pe care le credem și ce suntem dispuși să tolerăm? Și cât le vom mai permite suferințelor să continue până vom acționa pentru a face o schimbare de substanță?”
P. J. Andrews, din partea aceluiași birou, arată: „În această cultură de desconsiderare a alterității («othering») în care suntem închistați, diversitatea poate fi văzută ca o sursă de slăbiciune. Însă, în realitate, diversitatea este o sursă de bogăție. Unitatea în diversitate este o caracteristică ce ne întărește spiritual ca societate.”
Referindu-se la circumstanțele actuale, Anthony Vance, directorul Biroului de Afaceri Publice, afirmă: „Este remarcabil cum, în doar câteva săptămâni, revendicările vizând dreptate rasială nu numai că au fost puternic reînnoite, ci au și câștigat o susținere mult mai largă în rândul populației SUA. Acum, când smartphone-urile pot înregistra evenimentele pretutindeni, nedreptățile despre care comunitatea de culoare vorbește de generații au devenit un fapt indiscutabil. De această realitate au devenit conștiente segmente atât de mari de populație, încât lipsa de acțiune nu mai poate fi justificată. Profitând de această ocazie pentru a acționa, Bahá’íi urmăresc să inițieze sau să extindă activități, să învețe, să gândească sistematic și, poate cel mai important lucru, să persevereze pe termen lung pentru a face un progres durabil către dreptate și unitate”.
Pentru a citi articolul online sau a vizualiza mai multe fotografii, accesați news.bahai.org.