COMUNITATEA INTERNAȚIONALĂ BAHÁ’Í NEW YORK – A venit vremea pentru o concepție mai largă privind emanciparea femeilor, afirmă Comunitatea Internațională Bahá’í într-o nouă declarație. Discursul asupra emancipării femeilor trebuie să depășească stadiul de simplă preocupare pentru participarea femeii la viața economică a societății, oricât de importantă ar fi aceasta, și să se concentreze pe descătușarea potențialului imens al femeilor pentru progresul lumii.
„Calea de la îndoială la încredere în sine, de la tăcere la afirmare, de la pasivitate la acțiune înseamnă mai mult decât intrarea pe piața muncii sau integrarea într-un lanț mondial de producție de un fel sau altul,” arată declarația. „Dezvoltarea capacității trebuie să vizeze toate aspectele existenței umane – cel economic, dar și cel social, intelectual, cultural, spiritual și moral”.
Intitulată „Dincolo de economie: o anchetă morală a rădăcinilor emancipării”, declarația a fost redactată pentru cea de-a 62-a reuniune anuală a Comisiei pentru Condiția Femeilor a ONU, care începe astăzi, venind imediat după sărbătorirea în întreaga lume a Zilei Internaționale a Femeii, pe 8 martie.
Anul acesta, reuniunea Comisiei pentru Condiția Femeilor se concentrează pe emanciparea femeilor din mediul rural. Reliefând această temă, declarația Comunității Internaționale Bahá’í valorifică experiențele femeilor din diverse locuri din lume, care sunt angajate în transformarea socială a comunității și societății lor.
Una dintre recomandările principale ale declarației este necesitatea ca sistemele de învățământ să fie remodelate pentru a descătușa întregul potențial al femeilor și a le sprijini să dezvolte „capabilități de servire a comunității și societății”. Inspirându-se din experiența comunității bahá’í din întreaga lume, declarația propune ca, pe măsură ce femeile se emancipează și contribuie la transformarea comunităților lor la numeroase niveluri, ele să devină mai vizibile, punând sub semnul întrebării dihotomiile de gen preexistente și „presupunerile moștenite privind modelele sociale și rolurile femeilor și ale bărbaților”.
„În întreaga lume sunt multe exemple de situații în care femeile și bărbații lucrează cot la cot, într-un parteneriat bazat pe respect reciproc,” mai afirmă declarația.
Considerând progresul femeilor în contextul mai larg al progresului societății ca întreg, declarația se apleacă asupra unor întrebări importante.
„O provocare pentru Comisia pentru Condiția Femeilor este deci reproducerea lucrurilor care funcționează. Cum se poate construi în tot mai multe societăți o cultură în care femeile și bărbații contribuie solidar și cu bucurie la binele comun?” se întreabă declarația Comunității Internaționale Bahá’í.
„Ce se poate realiza în comunitățile locale – nu doar în cadrul câtorva programe-pilot sau pe durata unui ciclu de finanțare, ci pe termen nedeterminat în viitor, în întreaga lume?”
Examinarea acestor întrebări și a soluțiilor lor va contribui la un proces global de învățare ce va permite omenirii să facă în mod colectiv progrese în această problemă, mai arată declarația.
Lucrările Comisiei pentru Condiția Femeilor se desfășoară între 12 și 23 martie 2018.