8 noiembrie 2018
MADRID, Spania – În contextul ascensiunii radicalizării violente, numeroase societăți resimt nevoia imperioasă a unor acțiuni care să contracareze această tendință. În Spania, unde radicalizarea este o preocupare crescândă, comunitatea bahá’í a încercat să aducă o contribuție semnificativă la concepția prevalentă asupra acestei probleme spinoase.
Pe lângă demersuri care urmăresc să abordeze radicalizarea la nivel de politici, măsuri de securitate și intervenții tehnologice, există nevoia unei înțelegeri progresive, mai profunde, a religiei și a rolului constructiv al acesteia în societatea de azi. Reprezentanții comunității bahá’í din Spania au subliniat acest punct de vedere în cadrul unei analize recente, la nivel înalt, a cauzelor radicalizării violente și a reacțiilor la aceasta. Nucleul credinței, au arătat ei, este reprezentat de recunoașterea unității noastre profunde.
Pe 26 octombrie s-a desfășurat un seminar între ai cărui organizatori s-a numărat comunitatea bahá’í din Spania. Seminarul a reunit circa 70 de persoane – reprezentanți ai armatei spaniole și ai serviciilor de informații, alte oficialități guvernamentale, cadre universitare, jurnaliști și activiști – în demersul de a analiza acest subiect de actualitate.
Discuțiile s-au axat pe concepte vitale pentru lupta împotriva radicalizării: necesitatea unor procese consultative extinse care clădesc o înțelegere comună în rândul diverselor segmente ale societății; acordarea atenției cuvenite elementelor marilor tradiții spirituale atât ale științei, cât și ale umanității; delegitimarea violenței ca reacție la opresiune; integrarea eficace a noilor veniți; puterea eliberatoare a educației; și posibilitatea ca toată lumea să participe la viața societății.
„Aceste elemente sunt fundamentale în eforturile de a elimina radicalizarea violentă, în special a celei motivate religios,” a remarcat Sergio Garcia, directorul Biroului de Afaceri Publice al comunității bahá’í spaniole. El a arătat că o importanță deosebită în cadrul acestor eforturi o are înțelegerea religiei, care permite ca puterile ei constructive să fie exploatate.
Comunitatea bahá’í din Spania participă la un discurs tot mai amplu despre rolul religiei în societate, discurs în cadrul căruia radicalizarea este un subiect important. Seminarul de o zi desfășurat la Centrul de Studii Universitare din cadrul Universității Regele Juan Carlos din Madrid a fost primul dintr-o serie de astfel de evenimente care își propune să promoveze înțelegerea cauzelor radicalizării religioase și a măsurilor care se pot lua împotriva acesteia.
În cadrul seminarului, vorbitorii au insistat asupra modului în care radicalizarea este un proces treptat care se manifestă atât în gândurile, cât și în acțiunile unei persoane. Religia a fost adesea utilizată în mod abuziv ca o forță puternică în direcționarea motivației către scopuri distructive.
„Atunci când analizăm legătura dintre religie și radicalizarea violentă, este important să privim cu sinceritate și obiectivitate la modul în care religia a fost manipulată să dea elan acestui fenomen,” a afirmat Leila Sant, de la Biroul Bahá’í de Afaceri Publice din Spania. Ea a scos în evidență necesitatea unei conversații mai viguroase despre religie.
„În ciuda modului în care se face și s-a făcut abuz de religie în ziua de azi și de-a lungul istoriei, nu există alt fenomen care ajunge la asemenea adâncimi de motivație și îi inspiră pe oameni să se dedice unei cauze mai înalte,” a afirmat Dr. Garcia. „În definitiv, numai puterea latentă a religiei poate transforma mânia și ura în iubire și respect față de demnitatea inerentă a celorlalți. Scrierile bahá’í ne învață că religia are un rol esențial în eradicarea fanatismului religios, descris drept «un foc ce devorează întreaga lume».”
„Odată ce înțelegem dimensiunea religioasă a radicalizării,” a explicat Dr. Garcia, „putem să o abordăm din alte unghiuri sociale, politice și economice cum ar fi identitatea, strategia, obiectivele politice și naționalitatea.”
Potrivit lui Sant, evenimentul a fost un succes nu doar datorită bogăției ideilor care au fost împărtășite. „Nu a fost un spațiu unde oamenii vin, țin discursuri și apoi pleacă. A fost un spațiu unde s-a purtat un dialog și unde cunoașterea tuturor a evoluat în același timp.”