
Noua functionalitate a Bibliotecii Bahá’í
5 septembrie 2018
Depasirea prejudecatilor si a intolerantei
19 octombrie 2018
Catedra Bahá’í analizează modalități de depășire a rasismului
4 octombrie 2018
COLLEGE PARK, MARYLAND, Statele Unite ale Americii – Conferința din acest an a Catedrei Bahá’í pentru Pace Mondială a avut ca subiect central ideea de rasă. Desfășurată la 20 septembrie în campusul Universității College Park din Maryland, conferința s-a încadrat în tendința actuală de analizare a rasismului structural și a cauzelor ce stau la rădăcina prejudecăților.
„Până în acest moment, am ținut 11 conferințe sau simpozioane distincte la care și-au prezentat rezultatele 22 dintre cei mai proeminenți oameni de știință specializați în chestiuni ce țin de rasă,” explică titulara catedrei, Hoda Mahmoudi. „Scrierile bahá’í arată că, până ce America nu va face progrese semnificative în relațiile interrasiale și în eliminarea nedreptăților structurale, țara nu se va bucura de stabilitate, prosperitate veritabilă și fericire.”
Vorbitorul principal din acest an, Jabari Mahiri, consideră că este timpul unei reexaminări a termenilor în care se discută ideea de rasă și se urmărește dreptatea socială. Dr. Mahiri este profesor universitar de educație și titularul catedrei de didactică urbană „Familia William și Mary Jane Brinton” la Universitatea Berkley din California.
În conferința sa, intitulată „Deconstrucția rasei/reconstrucția diferenței: dincolo de paradigma S.U.A.”, Dr. Mahiri a avansat ideea că, deși rasa nu are o bază științifică, a fost unul dintre constructele cele mai puternice utilizate pentru a-i dezbina pe oameni, a crea ierarhii sociale și a propaga nedreptatea.
Adresându-se unui public alcătuit din 370 de cadre universitare, administratori, studenți și invitați, Dr. Mahiri a arătat că este timpul să depășim „binomul alb-negru” și să ne eliberăm de ceea ce el numește „impasul culorii”. Rasa îi încadrează pe oameni în categorii artificiale și false, obligându-i să „evolueze” în conformitate cu grupul lor rasial, a explicat Dr. Mahiri. Aceste categorii creează o ierarhie de statusuri bazate pe rasă și întărite de forțele și instituțiile sociale, permițând ca nedreptatea și opresiunea să persiste.
Descriind numeroase interviuri etnografice, Dr. Mahiri a analizat modul în care transcenderea încadrării oamenilor în categorii standard pe baza rasei le-ar da acestora libertatea să construiască identități ce își au rădăcina în știință și în sinele lor autentic, adică „identități micro-culturale”, pe care el le consideră veritabile, fluide și complexe.
Dr. Mahiri a accentuat și ideea de identitate umană universală, care le este comună tuturor oamenilor și care este o certitudine științifică. Recunoașterea unității omenirii permite înflorirea adevăratei diversități.
Reflectând asupra evenimentului, Dr. Mahmoudi a declarat că această conferință a fost bine primită de public și a suscitat numeroase întrebări interesante.
„Am observat că această serie despre rasismul structural și rădăcinile prejudecăților a rezonat cu aspirațiile a numeroși studenți din campus, care își doresc o societate mai dreaptă și mai unită,” explică Dr. Mahmoudi. „Tot mai mulți studenți își exprimă interesul de a contribui la activitatea catedrei.”
Catedra Bahá’í va continua să cerceteze tema rasismului structural și rădăcinile prejudecăților și să invite oameni de știință reputați din domeniu să împărtășească din rezultatele și constatările lor. În luna noiembrie, catedra va găzdui o mare dezbatere de tip panel în care mai mulți cercetători de prim rang din acest domeniu vor cerceta soluțiile pentru rasismul structural.