
Membrul cel mai în vârstă al grupării Yaran își încheie deceniul de detenție
17 martie 2018
O concepție lărgită asupra emancipării femeilor
21 martie 2018
COMUNITATEA INTERNAȚIONALĂ BAHÁ’Í NEW YORK – Vahid Tizfahm a ajuns ieri la termenul sentinței de 10 ani de închisoare. În vârstă de 44 de ani, el este cel mai tânăr dintre cei șapte foști lideri bahá’í din Iran care au fost închiși pe nedrept pentru convingerile lor religioase în anul 2008.
Tizfahm este cel de-al șaselea membru al fostei grupări cunoscute sub numele de Yaran care și-a ispășit pedeapsa și a fost eliberat. Toți cei șapte membri ai Yaran au fost arestați în martie sau mai 2008 și au petrecut mai multe luni în arest până au fost puși oficial sub acuzare. În cele din urmă, au fost condamnați la 10 ani de închisoare printr-o procedură juridică lipsită de orice urmă de proces echitabil.
„Desigur, suntem bucuroși că D-l Tizfahm și alți membri ai Yaran revin în sânul familiilor lor,” a spus Diane Ala’i, reprezentanta Comunității Internaționale Bahá’í pe lângă ONU la Geneva. „Dar nu ne bucurăm pentru faptul că D-l Tizfahm și-a petrecut un deceniu din viață în închisoare pentru niciun alt motiv decât credința sa – fiind ținut departe de familia, prietenii și comunitatea sa la o vârstă cuprinsă între 30 și 40 de ani.”
„Aș mai vrea să precizez că această măsură nu reflectă în niciun caz o ameliorare a situației bahá’ílor iranieni în ansamblul său,” a arătat Ala’i, adăugând că aceștia continuă să se confrunte cu discriminarea economică, sunt privați de accesul la educație superioară și riscă oricând să fie arestați în mod arbitrar și închiși.
Tizfahm este optician și a fost proprietarul unui magazin de optică în Tabriz, unde a locuit până la începutul anului 2008, când s-a mutat la Teheran.
S-a născut la 16 mai 1973 în orașul Orumiyeh, unde și-a petrecut copilăria și tinerețea. La vârsta de 23 de ani s-a căsătorit cu Furuzandeh Nikumanesh. Au împreună un băiat, care era în clasa a treia când tatăl său a fost arestat în 2008. Fiind închis, Tizfahm nu a putut fi prezent la unele dintre cele mai importante momente din viața fiului său.
„Membrii Yaran, ca, de altfel, întreaga comunitate bahá’í din Iran, au îndurat imense încălcări ale drepturilor omului comise de propriul guvern, al cărui rol nu ar trebui să fie altul decât promovarea de politici menite să sporească bunăstarea economică și socială a cetățenilor săi,” a declarat Ala’i. „Este regretabil că, în loc să facă aceasta, guvernul a luat toate măsurile posibile pentru a priva un întreg segment de populație de puterea de a trăi și a contribui în libertate la dezvoltarea propriei țări.”
În urma lansării recente a site-ului web Arhivele Persecuției Bahá’í din Iran, un grup de avocați și judecători de prim rang din lumea întreagă i-a scris șefului Înaltului Consiliu pentru Drepturile Omului din Iran, atrăgându-i atenția asupra vastei colecții de dovezi documentare ce probează opresiunea comunității bahá’í, pe care el a negat-o fără jenă.
După eliberarea lui Tizfahm, a mai rămas închis un singur membru al Yaran, Afif Naeimi, în vârstă de 55 de ani. Sentința sa va ajunge la termen în lunile următoare.