Hossein Amanat, care a fost selectat de Casa Universală de Dreptății ca arhitect pentru proiect, a vorbit despre designul Mausoleului și a împrejurimilor sale: „Fiecare parte a Mausoleului, incluzând aleile și spațiile din grădini, a fost proiectată pentru a facilita meditația.”
19 decembrie 2021
MILAN, Italia — Jurnalişti de la peste 55 de instituţii media din Italia au participat joi la o conferinţă de presă la Milano pentru a afla despre pregătirea marmurei care va îmbrăca partea inferioară a spalierului, piaţa centrală a Mausoleului lui ‘Abdu’l-Bahá și cele opt coloane ale edificiului principal.
„Designul este o operă de artă. Această structură capătă o semnificație deosebită, deoarece este destinată locului de odihnă al lui ‘Abdu’l-Bahá”, a declarat Silvio Xompero, președintele companiei italiane de marmură Margraf care a tăiat și dăltuit și marmura pentru Sediul Casei Universale a Dreptății, clădirea Arhivelor Internaționale Bahá’í, terasele din Grădinile Bahá’í din Haifa și Casele de Adorație Bahá’í din India și Samoa.
Reflectând asupra relației dintre arhitectură și spațiile sacre, domnul Xompero a descris în continuare modul în care spalierele și luminatoarele sunt concepute pentru a evoca sentimente spirituale. „Odată finalizat, fiecare persoană care vizitează Mausoleul va putea să își ridice privirea de la locul de odihnă al lui ‘Abdu’l-Bahá, să privească spre cer și să simtă o legătură între cer și pământ. Va fi minunat.”
Hossein Amanat, care a fost selectat de Casa Universală de Dreptății ca arhitect pentru proiect, a vorbit despre designul Mausoleului și a împrejurimilor sale: „Fiecare parte a Mausoleului, incluzând aleile și spațiile din grădini, a fost proiectată pentru a facilita meditația.”
Alți participanți la conferința de presă au fost Hossein Amanat, care a fost selectat de Casa Universală a Dreptății ca arhitect pentru proiect, Sohrab Youssefian, însărcinat cu mijlocirea legăturii dintre proiect și Margraf, și doi membri ai Adunării Spirituale Naționale Bahá’í din Italia.
„Fiecare parte a Mausoleului, inclusiv aleile și spațiile din grădini, a fost proiectată pentru a facilita meditația”, a spus domnul Amanat.
Descriind impactul proiectului asupra celor implicați în munca de exploatare a pietrei, domnul Amanat a declarat: „Însăși atmosfera din fabrică pare diferită. Muncitorii au tratat acest proiect ca pe ceva sacru, lucrând cu reverență și demnitate.”
Dl Youssefian a vorbit mai departe despre natura sacră a proiectului: „Sanctuarul evocă conceptul de sacru pentru fiecare vizitator.”
„De la sfârșitul celui de-al Doilea Război Mondial, comunitatea Bahá’í a avut o relație foarte specială cu Margraf. Ne-am înțeles mereu. Cu talentul lor, au transformat marmura în ceva eteric, demn de o construcție sacră.”
Jurnaliştii din peste 55 de instituţii media din Italia au participat la conferinţa de presă de la Milano şi au avut ocazia să afle despre natura sacră a proiectului şi complexitatea construcţiei acestuia.
Alessandro Peotta, șeful Biroului Tehnic Margraf, a făcut ecou acestor sentimente, declarând: „Ceea ce era odată spațiul de lucru al unui sculptor a devenit atelierul unui artist.”
Domnul Peotta a comparat acest proiect cu proiectele anterioare, pentru care compania a trebuit să elaboreze tehnici noi. „În valea Chiampo, amintirile despre construcția Sediului Casei Universale a Dreptății trezesc încă uimire”, a spus el.
„Locuitorii văii au multe povești despre acea perioadă specială. Așa cum în urmă cu 40 de ani au fost concepute noi tehnici, același lucru se întâmplă și astăzi.”
Fabricarea marmurei a necesitat utilaje nou dezvoltate care să poată tăia piatra direct din modele 3D cu o precizie extremă – o cerință a proiectului, având în vedere suprafețele curbe ale spalierului bombat.
Articol în engleză aici.