30 mai 2018, Stockholm, Suedia
Forumul New Shape, organizat de Fundația Global Challenges la Stockholm între 27 și 29 mai, a reunit peste 200 de participanți având în comun țelul de a remodela guvernanța globală și de a aborda mai eficient riscurile catastrofale la nivel mondial. Dorim să le mulțumim tuturor celor prezenți pentru implicarea și entuziasmul lor.
Suntem recunoscători pentru interesul enorm stârnit de Premiul New Shape în rândul unui public provenind de pe toate continentele și având formații diverse – de la instituții academice, think tank-uri, cercetători și companii până la studenți și ONG-uri.
Inițiativa Premiului New Shape a avut mereu un țel ambițios: să inspire idei și să stimuleze dezbaterea, prin noi forme mai eficiente de colaborare mondială la cel mai înalt nivel, pe marginea modului în care comunitatea mondială gestionează riscurile catastrofale globale ce variază de la efectele modificărilor climatice la armele de distrugere în masă.
Ne-a încurajat numărul mare de idei inovatoare propuse, deși realizăm acum că identificarea de modele ce corespund tuturor criteriilor prevăzute de Premiul New Shape a fost o misiune ambițioasă. Distinsul juriu din finală, condus de Prof. univ. Maria Ivanova, a selecționat următoarele trei propuneri din cele 14 avansate de colectivul de analiză din semifinale:
Vorbind despre proces, Prof. univ. Ivanova a precizat că „această competiție a descătușat creativitatea a mii de oameni din toată lumea și a lansat o nouă comunitate de oameni de gândire, de susținători și de oameni de acțiune.”
Fundația Global Challenges a hotărât să acorde un premiu în valoare totală de 1,8 milioane USD, recompensând fiecare dintre cele trei proiecte depuse cu câte 600.000 USD.
Forumul New Shape a marcat punctul de pornire al unei noi faze în eforturile noastre de a găsi noi modele de guvernanță globală. Privind spre viitor, Fundația Global Challenges își menține angajamentul de a sprijini cizelarea și rafinarea celor mai bune idei pentru a se ajunge la modele mai holistice care se nasc din acest proces. Grupurile de lucru au început să se întrunească la Forum și vor continua să dezvolte cadre de guvernanță globală. Suntem încrezători că modelele vor evolua pe parcursul următoarelor cinci luni și așteptăm cu interes să vedem cum aceste idei prind viață în noiembrie, când cele mai promițătoare dintre ele vor fi prezentate la Forumul Păcii de la Paris.
Laszlo Szombatfalvy, Fondator și Președinte, Fundația Global Challenges
Mats Andersson, Vice-președinte, Consiliul Director al Fundației Global Challenges