
Agricultura: BIC subliniaza rolul fermierilor in procesul de elaborare a politicilor
6 octombrie 2021
Iordania: Seriile radio despre o viata coerenta inspira speranta
13 octombrie 2021
NUR-SULTAN, Kazahstan, 8 octombrie 2021, (BWNS) – Preocupați de provocările societale care au devenit din ce în ce mai evidente în timpul pandemiei, un număr tot mai mare de jurnaliști din Kazahstan pun întrebări care scrutează modul în care mass-media poate contribui la progresul social.
Ca răspuns la acest interes tot mai mare, Biroul Bahá’í pentru Afaceri Externe din țara respectivă a reunit jurnaliștii pentru discuții profunde asupra dimensiunilor etice și morale ale jurnalismului în contextul mai larg al creării unei societăți mai coezive. „Cum ne vedem societatea? Dacă vrem să o vedem unificată, atunci haideți să ne imaginăm rolul mass-media ca pe o forță constructivă cu capacitatea de a contribui la unitate”, spune Lyazzat Yangaliyeva, directorul Biroului Bahá’í pentru Afaceri Externe.
Ea a adăugat: „Jurnaliștii pot contribui foarte mult la transformarea societății, dar este nevoie de o nouă concepție a naturii umane – una care să vadă noblețea fiecărei ființe umane.”
Participanții la întrunire au examinat modul în care tendința de a trece cu vederea sau de a respinge natura spirituală a ființelor umane poate duce la punctul de vedere obișnuit potrivit căruia oamenii favorizează senzaționalismul mai degrabă decât acuratețea, o viziune care plasează responsabilitatea pentru ceea ce este publicat mai degrabă asupra publicului decât asupra producătorilor.
Ilyas Nugumanov, un blogger, a contestat acest punct de vedere, vorbind despre necesitatea unei raportări întemeiate pe principii morale: „Din experiența mea, mulți oameni sunt atrași de postări care se bazează pe idei unificatoare și sunt mai receptivi la ele decât la relatări care produc dezbinare sau sunt emoționale.”
„Oamenii sunt atrași de relatări care îi inspiră să se ridice deasupra diferențelor dintre ei și să se iubească unul pe celălalt.” Participanții au remarcat, de asemenea, că întrebările despre natura umană sunt legate de principiile spirituale care îi călăuzesc pe jurnaliști în propria lor viață. „Pentru a fi jurnalist este nevoie de o muncă constantă cu tine însuți, să fim mai etici, mai amabili, să combatem prejudecățile și să fim mai respectuoși față de oamenii și problemele despre care vorbim”, a spus Danel Khojaeva, editorul publicației media The Steppe. „Aceasta este o întrebare a umanității noastre comune”, a continuat ea, „A fi un jurnalist mai bun înseamnă pur și simplu a fi o ființă umană mai bună.”
Biroul pentru Afaceri Externe a realizat episoade podcast ale acestor discuții, care pot fi găsite în limba rusă pe acest canal YouTube.
Articol în engleză online aici.