
Eradicarea sărăciei
2 februarie 2018
Președintele Irlandei îi îndeamnă pe bahá’í să își continue eforturile
18 februarie 2018
COMUNITATEA INTERNAȚIONALĂ BAHÁ’Í GENEVA – Într-o scrisoare deschisă dată ieri publicității, 25 de intelectuali proeminenți și experți în legislația drepturilor omului au adresat un apel lui Mohammad Javad Larijani, șeful Înaltului Consiliu pentru Drepturile Omului din Iran, să recunoască persecuția de lungă durată și aprobată de Stat a bahá’ílor din Iran, în lumina dovezilor copleșitoare făcute publice recent. Scrisoarea a fost semnalată pentru prima oară în cursul zilei de astăzi, de către ziarul Britanic The Times.
Scrisoarea vine după lansarea recentă a site-ului web Arhivele Persecuției Bahá’í din Iran, care adună mii de documente oficiale, rapoarte, mărturii și materiale audio-video ce fac dovada de netăgăduit a persecuțiilor continue. Noul site web a fost creat ca reacție la interesul crescut manifestat în interiorul și exteriorul Iranului pentru înțelegerea adâncimii și amplorii persecuției la care sunt supuși bahá’íi iranieni.
În trecut, Larijani a negat fără jenă că în Iran sunt persecutați bahá’íi. Scrisoarea deschisă dată publicității astăzi citează, ca exemplu, declarația mincinoasă a lui Larijani din octombrie 2014 făcută la Evaluarea Periodică Universală a Iran de la ONU, în timpul căreia a susținut că bahá’íi iranieni „sunt tratați potrivit așa-zisului contract de cetățenie” și „se bucură de toate privilegiile oricărui cetățean iranian.”
„Dovezile de pe noul site web prezintă însă o altă realitate,” arată scrisoarea. Pe baza probelor de pe site-ul web, semnatarii scrisorii fac un apel la Larijani „să asigure dreptatea, să cerceteze site-ul web și să-și regândească… declarațiile anterioare.”
Informațiile arhivate de site-ul web se referă la o gamă largă de încălcări ale drepturilor comise de autoritățile iraniene, documentând discriminarea sistematică, arestarea și încarcerarea, executarea, oprimarea economică, îngrădirea accesului la educație, acte de distrugere și violență și incitarea la ură.
Scrisoarea îi amintește lui Larijani că Constituția iraniană le cere guvernului și musulmanilor „să îi trateze pe nemusulmani cu o bună conduită, cu echitate și dreptate islamică și să le respecte drepturile omului.” Scrisoarea întreabă apoi explicit: „(C)um poate fi considerată echitabilă împiedicarea accesului a mii de tineri la universitate? Cum este respectată dreptatea islamică când se fac eforturi pentru excluderea unei întregi comunități de la participarea la viața economică a propriei țări?”
„Este deosebit de impresionant să vezi că un număr atât de divers de persoane proeminente intervine în numele bahá’ílor din Iran,” a comentat Diane Ala’i, reprezentanta Comunității Internaționale Bahá’í pe lângă ONU de la Geneva. „Sperăm că și alții vor parcurge cu atenție conținutul acestui nou site web și își vor face auzite cu respect vocile, determinând autoritățile iraniene să țină seama în mod corespunzător de imperativele dreptății și bunei-credințe și să facă pași vizibili în direcția stopării persecuției de lungă durată și sistematice a bahá’ílor din Iran.”
Autorii scrisorii deschise provin din Africa de Sud, Brazilia, Canada, Germania, India, Marea Britanie și Statele Unite ale Americii. Pentru informații suplimentare, accesați www.bic.org.