BIC la Comisia pentru Condiția Femeilor a ONU
12 martie 2019Orașele, tehnologia și fericirea: o perspectivă de viitor
15 aprilie 20194 aprilie 2019
CHRISTCHURCH, Noua Zeelandă – În săptămânile de după un atac terorist soldat cu victime ucise, populația din Noua Zeelandă, încă îndoliată și în stare de șoc, reacționează cu o reînnoită hotărâre și dăruire pentru a elimina prejudecățile și ura din societate.
Expresiile publice de solidaritate – printre care s-a numărat și o reuniune memorială în Parcul Hagley din Christchurch, desfășurată vineri după-amiază și transmisă în întreaga țară – scot în evidență calitățile acestei populații, mai cu seamă unitatea, toleranța și bunătatea.
În timp ce întreaga țară își exprimă durerea și compasiunea față de cele 50 de victime ucise și de cei 50 de răniți, comunitatea bahá’í se alătură compatrioților săi în eforturile de a promova respectul reciproc și armonia socială. Imediat după tragedie, Adunarea Spirituală Națională a Bahá’ílor din Noua Zeelandă a dat publicității o declarație de condamnare a atacurilor, arătându-și durerea profundă și afirmându-și speranța că tragedia va cataliza eforturile în direcția păcii, unității și incluziunii sociale. De asemenea, Adunarea Națională le-a adresat bahá’ílor o scrisoare la 17 martie arătând că „nu trebuie să cădem pradă disperării, ci să muncim constant și să arătăm iubire față de toți.”
„Ne-am dorit să încurajăm comunitatea bahá’í și întreaga populație din Aotearoa (denumirea în limba maori a Noii Zeelande) să întrezărească printre norii bulversării în care se află un licăr de speranță și să își canalizeze energiile către a găsi izvoare de forță spirituală care să le permită să depună eforturi pentru a avea o țară mai unită în care să nu se mai poată petrece un asemenea act cumplit,” a explicat Suzanne Mahon, Secretara Adunării Naționale.
În Christchurch, circa 20 de persoane implicate în activitățile bahá’í de construire a comunității dintr-o vecinătate în care locuiau câteva dintre victime s-au reunit în ziua de după atacuri pentru a se consulta cu privire la modul în care puteau oferi un sprijin semnificativ. Mai întâi, au hotărât să meargă acasă la familiile din vecinătate care fuseseră lovite de tragedie și să își prezinte condoleanțele și sprijinul. De asemenea, adulții, tinerii și copiii din vecinătate au inițiat în mod colectiv un proiect de artă stradală, desenând cu cretă pe asfalt mesaje de speranță și iubire. Această modalitate de exprimare artistică i-a molipsit și pe alți locuitori ai orașului, care au contribuit și ei la desenele pe asfalt. Printre mesajele scrise s-au numărat „Suntem florile unei singure grădini”, precum și afirmații despre importanța unității.
„Această acțiune simplă la care au putut participa deopotrivă copiii, tinerii și adulții a fost o expresie a iubirii și solidarității, dându-le multor oameni ocazia să se exprime într-un mod semnificativ,” a adăugat Vahid Qualls, care sprijină activitățile în vecinătate și face parte din Adunarea Națională.
La două zile după atac, comunitatea bahá’í din Christchurch și-a dedicat întâlnirea devoțională de duminică dimineața celor care și-au pierdut viața în tragedie, familiilor lor și comunităților lor.
Premiile pentru Discursul asupra Unității Raselor, un eveniment anual organizat de comunitatea bahá’í în colaborare cu poliția națională și cu alți parteneri, din 2001, vor veni într-un moment crucial în acest an. „Știam deja că prejudecățile rasiale și religioase pot duce la ură și la acte tragice de violență și că munca de promovare a unității este una serioasă și vitală. Dar niciodată nu a părut mai imperios necesară ca acum,” a spus Aidan MacLeod, unul dintre organizatorii evenimentului.
„Oamenii din Noua Zeelandă vorbesc acum deschis despre prejudecățile rasiale și nevoia de unitate. Ei spun că ne-am complăcut prea mult în inacțiune.
Există o dorință de reflecție, dar și de acțiune decisivă,” a adăugat MacLeod.
Evenimentul anual cuprinde un program special în care liceenii țin discursuri despre unitatea raselor. În acest an vor fi și două conferințe în cadrul cărora tineri din întreaga țară vor putea să discute despre eforturile depuse în direcția unei societăți mai drepte și mai pașnice.
Printre numeroase alte acțiuni, 16 lideri religioși din Noua Zeelandă, inclusiv un reprezentant bahá’í, au trimis vineri un mesaj de iubire și de sprijin comunității musulmane.
„În condițiile unui atac atât de violent, noi, liderii religioși, suntem extrem de conștienți de necesitatea … de a valorifica cele mai profunde resurse ale spiritualității și tradițiilor noastre atât de diverse. În această privință, chiar populația musulmană, țintă a atacului, a oferit niște exemple nobile și generoase,” au arătat reprezentanții religioși.
Bahá’íi din Noua Zeelandă sunt martori, în aceste momente, ai puterii întâlnirilor devoționale. Adunarea Națională i-a încurajat pe bahá’í să vadă în aceste întâlniri „surse de putere spirituală pentru mii de neozeelandezi în săptămânile și lunile ce urmează.” Întâlnirile devoționale oferă un spațiu unde se realizează legătura adâncă dintre rugăciune și actele dezinteresate care promovează îmbunătățirea umanității.
https://news.bahai.org/story/1319/