
Copiii din Luxemburg le trimit cadrelor sanitare mesaje de dragoste si incurajare
30 martie 2020
Tineri din Italia creeaza continut mass-media pentru a inspira viziunea unei lumi mai bune
2 aprilie 2020
Întreaga lume Bahá’í sărbătorește Festivalul de Riḍván (21 aprilie -2 mai 2022)
,,Riḍván” în limba arabă înseamnă „paradis” și în Scrierile Sfinte Bahá’í descrie un loc foarte frumos sau o stare sufletească plină de frumusețe și semnificație spirituală. Expresiile precum „Riḍvánul Prezenței divine” sau „Riḍvánul gloriei splendide”, ne duc cu gândul la rai.
Festivalul anual care are loc pe durata a 12 zile, comemorează zilele pe care Bahá’u’lláh le-a petrecut în Grădina din Bagdad în 1863, pe parcursul cărora Și-a declarat Misiunea Sa și Și-a dezvăluit rangul de Cel Promis al tuturor religiilor. Riḍván, împreună cu Declarația lui Báb, sunt denumite de către Bahá’u’lláh „cele mai Mărețe două Festivaluri”, sunt semnalate în calendarul Bahá’í și sărbătorite ca atare. Prima, a noua și a douăsprezecea zi sunt considerate Zile Sfinte, pe parcursul cărora nu ar trebui să se muncească.
Prima zi
În 1863, la exact 31 de zile după sărbătorirea Anului Nou (Naw-Ruz), Bahá’u’lláh a pornit în prima parte a ceea ce urma să devină un voiaj de patru luni de la Bagdad la Constantinopol după ce a fost exilat de oficialii guvernamentali ai orașului. Bahá’u’lláh Și-a părăsit casa și a fost trecut cu feribotul peste râul Tigru înainte de a ajunge la Grădina Najibiyyih, unde a petrecut următoarele 12 zile luându-și rămas-bun de la prieteni și urmași înainte de plecarea Sa finală din Bagdad. Deși evenimentul plecării lui Bahá’u’lláh a fost unul plin de amărăciune, El l-a declarat în mod prevestitor inaugurarea unui festival de supremă fericire și exaltare.
A noua zi
La nouă zile de la sosirea lui Bahá’u’lláh în Grădina Najibiyyih, cunoscută de atunci încolo drept Grădina Riḍván , I s-a alăturat și restul familiei Sale. Deja valuri succesive de vizitatori începuseră să umple grădina, căutând prezența lui Bahá’u’lláh și dorind să își ia rămas-bun. Într-o povestire a istoricului Nabil, acesta Îl descrie pe Bahá’u’lláh mergând pe timp de noapte printre corturile celor care veniseră în grădină, observând cu glas tare:
,,Priviți cu luare aminte aceste privighetori. Atât de mare este dragostea lor pentru acești trandafiri, încât își cântă trilurile veghind din amurg până în zori, și cu o patimă fierbinte comunică cu obiectul adorației lor. Cum oare cei care pretind a fi prinși de frumusețea de trandafir a Celui Preaiubit pot prefera să doarmă?”
A douăsprezecea zi
Ultima zi a șederii lui Bahá’u’lláh în Grădina Riḍván a fost una de tristețe și disperare pentru cei care au trebuit să rămână în urmă.
,,Credincioși și necredincioși în egală măsură au plâns în hohote și s-au lamentat. Capii și oficialii care se adunaseră au rămas uimiți peste măsură. Emoțiile au fost stârnite la un nivel atât de profund, încât nicio limbă nu le putea descrie și niciun observator nu ar fi putut scăpa neafectat.” La ora prânzului, douăsprezece zile după ce a intrat prima dată în Grădină, Bahá’u’lláh a încălecat pe un cal și a părăsit grădina.
În timpul Festivalului de Riḍván, Bahá’u’lláh Și-a declarat prima dată, în mod public, rolul de Manifestare a lui Dumnezeu, ca Cel Promis prevestit de toate religiile lumii. El a adus cu El o Revelație care anunța o nouă eră – începutul Credinței Bahá’í.
În timp ce Grădina menționată mai sus se referă la Grădina Najibiyyih în care Bahá’u’lláh și-a petrecut ultimele 12 zile în Bagdad primind prieteni care veniseră să-și ia rămas-bun de la El, există de fapt o a doua Grădină Riḍván la care credincioșii Bahá’í fac referire. Cincisprezece ani după ce Bahá’u’lláh Și-a declarat misiunea în cadrul Festivalului Riḍván, El s-a mutat după o perioadă lungă de suferințe și sacrificii inimaginabile în închisoare și în cumplitul oraș-fortăreața Akka într-o casă în afara orașului. Fiul lui Bahá’u’lláh, Abdu’l-Bahá, a închiriat o mică și foarte frumoasă insulă-grădină suficient de aproape de casă, pe care Bahá’u’lláh să o frecventeze. Bahá’u’lláh a numit această insulă Grădina Riḍván și o dată a primit pelerini acolo pe o perioadă de nouă zile.
Pentru Bahá’í, Festivalul de Riḍván este și perioada alegerilor. Bahá’u’lláh a stabilit un sistem unic de administrare care a guvernat comunitatea Bahá’í până în prezent. Întemeiat pe un set de principii electorale și consultative unice, Ordinea administrativă Bahá’í este organizată în jurul consiliilor conducătoare alese, care funcționează la nivel local, național și internațional.
La nivel local, viața comunității Bahá’í este guvernată de către Adunarea Spirituală Locală – un consiliu liber ales, de nouă oameni, care călăuzește și administrează treburile comunității. Adunarea Spirituală Locală este aleasă în prima zi de Riḍván, care începe, conform calendarului Bahá’í, la apus pe 20 aprilie (sau 19 aprilie în funcție de an) și se încheie la apus pe 21 aprilie (respectiv 20 aprilie în funcție de an).
Credincioșii Bahá’í din întreaga lume organizează o Convenție Națională o dată pe an în țările lor respective, având drept scop principal alegerea unui număr de nouă membri care să deservească consiliul administrativ național Bahá’í intitulat „Adunarea Spirituală Națională”.
O Convenție Internațională are loc o dată la fiecare cinci ani, la Centrul Mondial Bahá’í din Haifa, Israel, pentru a alege membrii consiliului suprem global de guvernare și administrativ al Credinței Bahá’í, „Casa Universală a Dreptății”. Atât Convenția Națională, cât și Convenția Internațională au loc, preferabil, la instrucțiunile lui Abdu’l-Bahá, pe parcursul Festivalului de Riḍván.
În fiecare an de Riḍván, Casa Universală a Dreptății emite un Mesaj adresat credincioșilor Bahá’í din lumea întreagă. Comunitatea Bahá’í se îndreaptă către Casa Universală a Dreptății pentru sfaturi, călăuzire și viziune în treburile sale spirituale și administrative.
Bahá’u’lláh a scris că, de vreme ce ,,în fiecare zi există o nouă problemă, și pentru fiecare problemă o soluție eficientă, aceste chestiuni trebuie înaintate Casei Universale a Dreptății, ca să se procedeze conform nevoilor și cerințelor momentului.” În același mod prin care Bahá’u’lláh Și-a împărtășit Viziunea asupra noii ere care a început odată cu Declarația Sa la în 1863, tot așa și Casa Universală a Dreptății continuă, cu fiecare Riḍván, să păstreze comunitatea Bahá’í în armonie cu această Viziune într-o lume aflată în continuă dezvoltare.
Există mai multe Tablete pe care Bahá’u’lláh le-a revelat atât pe parcursul, cât și pentru Festivalul de Riḍván. Aceste Cuvinte Sfinte sunt deseori citite cu voce tare în adunări sau în intimitate cu ocazia sărbătorii de Riḍván, pentru a reflecta asupra semnificației sale și pentru a trage învățăminte din impactul său durabil asupra comunității Bahá’í.
,,Ridică‑te şi proclamă în faţa întregii creaţii vestea că El, Cel Atotmilostiv Şi‑a îndreptat paşii spre Ridván şi a intrat în el. Călăuzeşte-i apoi pe oameni spre grădina desfătării pe care Dumnezeu a fãcut‑o Tronul Paradisului Său. Te‑am ales ca să fii trâmbiţa noastră cea mai puternică, al cărui sunet trebuie să vestească învierea întregii omeniri.” Bahá’u’lláh
În cele din urmă, ca Bahá’í, urmași ai lui Bahá’u’lláh care năzuiesc după Paradisul Prezenței Sale, precum au făcut-o și prietenii care s-au adunat în jurul Său în Bagdad, suntem binecuvântați șă celebrăm „Regele Festivalurilor.”
,,Bucurã‑te şi veseleşte‑te, o popor al lui Bahá, amintindu‑ţi de ziua fericirii supreme, Ziua în care limba Celui dintru Început a vorbit, când a plecat din Casa Sa spre locul din care a revãrsat asupra întregii creaţii splendorile numelui Sãu, Cel Atotmilostiv.” Bahá’u’lláh
Riḍván fericit tuturor!