
Cea de-a 50-a aniversare a consacrarii Casei de Adoratie Bahá’í din Panama City
5 iunie 2022
Tunisia: Un interviu TV explorează rolul constructiv al religiei în societate
11 iunie 2022
1 iunie 2022
New Delhi – Dreptatea cere ca femeile să aibă drepturi egale cu cele ale bărbaților. Cu toate acestea, realizarea unei egalități adevărate este dificilă și va necesita eliminarea obstacolelor care blochează participarea femeilor ca egale ale bărbaților în toate domeniile strădaniilor umane. O sferă de acțiune în care toți oamenii pot aplica principiul universal al egalității dintre femei și bărbați este familia, a spus Biroul Bahá’í al Afacerilor Publice din India.
„Consolidarea vieții de familie este esențială pentru progresul societății”, a spus Nilakshi Rajkhowa de la Biroul Afacerilor Publice într-un interviu cu Serviciul de Știri despre înțelegeri pătrunzătoare și experiențe pe care Biroul le consideră relevante pentru discursul privind egalitatea dintre femei și bărbați.

Imaginea înfățișează paneliști la un simpozion organizat recent de Biroul Bahá’í de Afaceri Publice din India pentru a explora modul în care familia poate fi reconceptualizată pe baza principiului spiritual al egalității dintre femei și bărbați.
Doamna Rajkhowa a explicat că, în acest discurs, un fir al conversației care a devenit mai proeminent în ultimii ani este rolul bărbaților ca promotori ai egalității de gen. „Aceste conversații s-au purtat frecvent în jurul familiei ca instituție socială fundamentală în care concepțiile despre rolul femeilor și cel al bărbaților sunt învățate și practicate”, a spus ea.
Carmel Tripathi, o altă membră a Biroului Afacerilor Publice care a vorbit cu Serviciul de Știri, a spus că instituția familiei, ca multe altele din lume, se află într-o stare de criză. „Noțiunile moștenite despre ceea ce trebuie să fie o familie sunt din ce în ce mai mult zdruncinate și declarate perimate de forțele schimbării sociale, culturale și economice”, a spus ea.
Doamna Rajkhowa a adăugat că transformarea durabilă va necesita nu numai schimbări în percepțiile și comportamentele promovate în familie, ci și eforturi sistematice și susținute de a transforma structurile societății care inhibă participarea completă și semnificativă a femeilor la viața publică.
În timpul pandemiei, multe dintre familiile implicate în eforturile de construire a comunității Bahá’í din India au găsit modalități de a se consulta, de a se ruga și de a avea discuții profunde cu familiile vecine, analizând problemele care le afectează viața și găsind modalități de abordare a acestora.
„Schimbările în familie și în alte arene ale vieții trebuie să se bazeze pe convingerea că egalitatea dintre femei și bărbați nu este doar un scop de atins, ci un adevăr despre natura umană care trebuie să fie recunoscut și adoptat”.
Sufletul nu are gen. Esența însăși a ceea ce ne face umani nu este nici „bărbat”, nici „femeie”, a spus ea.
Consolidarea fundamentelor morale ale copiilor prin educație
Înțelegerile pătrunzătoare din experiența activităților de construire a comunității Bahá’í din India sugerează că mediul familial deține cel mai mare potențial pentru consolidarea fundamentelor morale ale copiilor.
„Familia este cadrul cel mai puternic în care copiii își pot dezvolta calități spirituale, cum ar fi veridicitatea, bunătatea, compasiunea, alstruismul și spiritul dreptății”, a spus D-na Rajkhowa. „Dar, în același timp, tot în familie copiii pot învăța atitudini și obiceiuri dăunătoare care să influențeze interacțiunile lor sociale mai târziu în viață ca tineri și adulți”.
Doamna Rajkhowa a explicat faptul că promisiunea viitorului stă în copii și de aceea programele educaționale Bahá’í pentru copii pun accent pe dobândirea unor astfel de calități spirituale.
Ea spune că aceste programe educaționale dezvoltă, de asemenea, la copii capacitatea de a aplica principii, cum ar fi unitatea esențială a omenirii, servirea societății, egalitatea dintre femei și bărbați și consultația în toate interacțiunile cu membrii familiilor lor imediate și extinse, precum și cu alte persoane cu care socializează în vecinătățile și școlile lor.
În comentariile sale, D-na Rajkhowa a accentuat rolul esențial pe care îl are educația morală în cadrul întregii familii, nu doar cea a copiilor, în promovarea unei culturi a egalității. Ea s-a referit la comentariile făcute de un participant la un simpozion recent organizat de Biroul Afacerilor Publice. Anshul Tewari-fondator al Youth Ki Awaaz, o organizație a societății civile care promovează justiția socială – a descris decalajul digital din educația fetelor care a fost scos la lumină atunci când lecțiile s-au mutat online în perioadele de lockdown de la începutul pandemiei.

Imaginea înfățișează participanți la programele educaționale Bahá’í care clădesc la copii și tineri capacitatea de a aplica principii, cum ar fi unitatea esențială a omenirii, servirea societății, egalitatea dintre femei și bărbați și consultația în toate interacțiunile cu membrii familiilor lor imediate și extinse, precum și cu alte persoane cu care socializează în vecinătățile și școlile lor.

Unele dintre temele explorate la simpozionul recent organizat de Biroul Bahá’í al Afacerilor Publice au inclus: împărtășirea funcțiilor de hrănire fizică și emoțională și de îngrijire și consultația ca bază pentru luarea deciziilor. Dreapta sus: Carmel Tripathi de la Biroul Afacerilor Publice. Jos: Anshul Tewari, fondatorul Youth Ki Awaaz.
Domnul Tewari a explicat că în multe gospodării în care a fost disponibil doar un singur dispozitiv digital, utilizarea dispozitivului de către fete a fost raționalizată, în timp ce accesul fraților lor nu a fost restricționat. „Am realizat un sondaj pe 10.000 de tineri cu vârste între 12 și 15 ani din întreaga țară”, a spus el. Rezultatele au fost stabile la toți cei chestionați, care proveneau din diverse medii: 70% dintre tinerele femei au raportat acces inegal la telefoane și computere în raport cu frații lor.
Stabilirea unor relații echitabile prin consultație
O altă înțelegere pătrunzătoare extrasă din eforturile bahá’ílor din India, desfășurate „la firul ierbii”, pentru a promova progresul social, spun membrii Biroului Bahá’í al Afacerilor Publice, este că, cu cât într-o familie se aplică mai mult principiul consultației, cu atât mai mult relațiile din cadrul familiei devin echitabile.
„Dacă luarea deciziilor în familie nu trebuie să fie rezultatul autorității arbitrare și dictatoriale”, a spus doamna Rajkhowa, „atunci membrii familiei vor trebui să învețe să se consulte într-o manieră iubitoare, plină de considerație și sinceră pentru a ajunge la decizii colective.”
D-na Tripathi reamintește un forum de discuții găzduit de Biroul Afacerilor Publice, în care normele culturale de dominație masculină au fost identificate ca fiind cel mai mare obstacol în calea consultației.
Doamna Tripathi a adăugat că membrii familiei trebuie să învețe să comunice cu respect și deschidere unul față de celălalt, bazându-se pe o întreagă gamă de calități spirituale necesare consultației, cum ar fi iubirea și armonia, smerenia, curtoazia, răbdarea, moderația precum și dorința de a căuta adevărul oricât de greu ar fi acest lucru.
Pacea depinde de egalitate
Membrii Biroului Bahá’í al Afacerilor Publice din India au spus că ceea ce este extrem de clar este faptul că o familie caracterizată de egalitate nu va apărea prin împrumutul unor modele perimate care consolidează dominația și inegalitatea.
Doamna Rajkhowa a spus că ideea pivotală în eforturile lor de a promova dreptatea socială este că pacea lumii depinde de realizarea principiului spiritual al egalității dintre femei și bărbați.
În acest sens, ea a citat dintr-un mesaj scris în 1919 de ‘Abdu’l-Bahá către Organizația Centrală pentru o Pace Durabilă de la Haga, care aseamănă bărbații și femeile cu cele două aripi ale unei păsări: „Până când ambele aripi nu vor fi la fel de dezvoltate pasărea nu va putea zbura”, scrie ‘Abdu’l-Bahá. „Dacă o aripă rămâne slabă, zborul este imposibil. Până când lumea femeilor nu va deveni egală cu lumea bărbaților din punct de vedere al dobândirii virtuților și perfecțiunilor, succesul și prosperitatea nu vor putea fi atinse așa cum ar trebui să fie.”