Revelator si incitant: Conferinta ABS pune in lumina o gama larga de probleme sociale
3 august 2021Papua Noua Guinee: suprastructura Casei de Adoratie a fost finalizata
15 august 2021Examinarea interacțiunii dintre cultură și egalitatea de gen în Turcia
Bahá’ii din Turcia aduc laolaltă membrii unei secțiuni transversale a societății pentru a examina principiul spiritual al egalității de gen, ca bază pentru transformarea socială.
ISTANBUL, Turcia – Cum modelează cultura percepțiile asupra femeilor? Ce elemente ale culturii contribuie la realizarea egalității de gen și care dintre ele acționează ca obstacole?
„În ultimele câteva luni, ne-am reunit pentru a analiza aceste întrebări împreună cu mulți oameni diferiți – oficialități, cadre universitare, membrii unor organizații ale societății civile, artiști, scriitori, tineri, femei și bărbați”, spune un romancier din Istanbul și unul dintre participanții la o serie de mese rotunde organizate de Biroul Bahá’í pentru Afaceri Externe din Turcia.
În Turcia discursul despre egalitatea de gen dispune de puține spații de discuție care oferă o oportunitate de a explora problema culturii. Pe baza acestei observații, Biroul a inițiat această serie de mese rotunde care abordează teme relevante, inclusiv educația, artele și viața de familie.
„Principiul vital al egalității între femei și bărbați ca bază pentru transformarea socială se află în centrul acestor conversații”, spune Suzan Karaman de la Biroul pentru Afaceri Externe.
Dna Karaman explică faptul că mesele rotunde au oferit o ocazie rară ca o secțiune transversală de persoane preocupate de această problemă să se reunească pentru a examina realitatea societății lor și a analiza funcționarea forțelor sociale.
La o reuniune recentă pe tema educației, o reprezentantă a unei organizații axate pe împuternicirea femeilor a comentat necesitatea examinării fiecărui aspect al educației. Citând manualele ca exemplu al modului în care pot fi formate opiniile oamenilor asupra rolurilor specifice fiecarui gen, ea a declarat: „Chiar și ilustrațiile dintr-un manual de matematică pot influența tiparele de gândire atunci când ele reîntăresc stereotipurile, reprezentând femeile doar în anumite roluri”.
Un alt participant, șeful Departamentului de Sociologie a Religiei la o universitate importantă din țară, a mers și mai departe afirmând: „Transformarea în cultură nu înseamnă perturbarea diversității culturale sau a aspectelor pozitive ale culturii, ci mai degrabă schimbarea tradițiilor patriarhale, a stereotipurilor și a rolurilor specifice fiecărui gen ce au fost transmise de-a lungul generațiilor și care pot fi obstacole în calea atingerii egalității. ”
Participanții au observat că, deși educația este adesea văzută ca un mijloc pentru mobilitate economică și oportunități mai mari de angajare, este nevoie de un fel de educație care să împuternicească spiritual și moral oamenii să caute grade mai mari de unitate și să lucreze pentru schimbarea socială.
„Egalitatea este una dintre cele mai importante probleme ale societății noastre”, a spus o persoana oficială locală, participantă la mesele rotunde.
Ea continuă: „Este, de asemenea, una dintre cele mai neglijate și încălcate valori ale familiei umane de-a lungul istoriei. Deși există un traseu lung de parcurs, fiecare efort care aduce o contribuție de-a lungul drumului către egalitate este ca un act de devoțiune și, prin urmare, lăudabil. Cheia este promovarea unei înțelegeri mai profunde a acestei valori în societate și implicarea unor oameni din toate categoriile sociale, muncind împreună cu ei.
În comentariile împărtășite Serviciului de știri, un autor descrie atmosfera unificatoare a adunărilor: „Din diferite părți ale Turciei ne grăbim la computerele noastre pentru a învăța unii de la alții – vorbim, ascultăm, întrebăm și înțelegem. Deși suntem cu toții diferiți în anumite privințe, am ajuns să ne iubim și să avem încredere unul în celălalt. Această oportunitate a creat o mai mare înțelegere și unitate. A adus bucurie sufletelor și inimilor noastre în această lume dificilă. ”