Un răspuns pașnic, persistent la injustiție
21 iulie 2017Se intensifică pregătirile pentru inaugurarea Templului
11 august 2017BIC NEW YORK – Instanța din Yazd a condamnat recent un bărbat acuzat de uciderea publică a unui adept Bahá`í la doar 11 ani de închisoare și doi ani de exil. Instanța a justificat sentința declarând că, potrivit Codului penal islamic, acuzatul și victima nu sunt egale în ceea ce privește măsurile juridice punitive generale. Această dispoziție uluitoare, în mod clar și deliberat, îi privează pe non-musulmani de dreptul legal de a-și căuta dreptatea la fel cum o face majoritatea musulmană a țării.
Uciderea lui Farhang Amiri, 63 de ani, tată a patru copii, a avut loc în septembrie 2016 la Yazd, pe stradă, în fața casei sale, sub ochii mulțimii. A fost brutal înjunghiat mortal de doi frați, care au recunoscut imediat că au fost motivați de ură religioasă.
Cel mai tânăr a fost condamnat la jumătate din sentința fratelui său, pentru că a ajutat la comiterea omorului. Cei doi bărbați au mărturisit că l-au omorât pe Farhang Amiri prin înjunghiere cu intenția explicit declarată de a ucide un adept Bahá`í.
Aceste pedepse pentru uciderea unui om nevinovat demonstrează în mod clar discriminarea și injustiția caracteristice Codului Penal iranian, care își tratează propriii cetățeni în mod inechitabil, în funcție de convingerea religioasă a acestora.
„Un astfel de verdict subminează pretențiile autorităților iraniene de egalitate în fața legii pentru toți cetățenii lor. În mod evident, sistemul juridic încurajează violența împotriva aparținătorilor comunității Bahá`í, cea mai mare minoritate religioasă”, a declarat Bani Dugal, reprezentant principal al Comunității Internaționale Bahá`í la Națiunile Unite. „Facem apel la iranieni să ia în considerare modul în care poate progresa societatea în care trăiesc atunci când sistemul juridic, care ar trebui să facă dreptate, manifestă astfel de nedreptăți de neimaginat”.