
Comunitatea bahá’í și reconstrucția societății
12 iunie 2018
Dimensiuni în spiritualitate
12 iunie 2018
Circa 1.300 de delegați reprezentând 166 de țări au participat la cea de-a Douăsprezecea Convenție Internațională Bahá’í.
Convenția Internațională este un eveniment unic desfășurat o dată la cinci ani în Haifa, centrul administrativ și spiritual al comunității mondiale bahá’í. Aici sosesc delegați din aproape toate țările lumii. Pe parcursul Convenției, aceștia participă la o serie de sesiuni consultative și aleg organismul de conducere al Credinței, Casa Universală a Dreptății.
Întemeierea Casei Universale a Dreptății, în timpul primei Convenții Internaționale Bahá’í din 1963, a reprezentat încununarea eforturilor depuse de Shoghi Effendi în Cruciada Mondială de Zece Ani. Prevăzând în Constituția sa că alegerea membrilor instituției se va ține o dată la cinci ani, Casa Dreptății a fixat astfel calendarul următoarelor ediții ale Convenției.
Convenția Internațională este ocazia cu care membrii Adunărilor Spirituale Naționale se reunesc la Centrul Mondial Bahá’í în calitate de delegați ai circumscripțiilor lor, nu doar pentru a alege forul suprem al Credinței Bahá’í, ci și pentru a delibera asupra unor chestiuni importante pentru interesele unei comunități globale. Alegerea membrilor Casei Universale a Dreptății este punctul culminant al unui proces ce începe cu convențiile ținute la nivel de unități locale; acolo sunt aleși delegații care reprezintă masa comunității la Convențiile Naționale, unde aceștia, la rândul lor, aleg Adunarea Spirituală Națională, ai cărei membri se reunesc în cadrul Convenției Internaționale pentru a încheia procesul electoral prin care se determină componența Casei Universale a Dreptății pentru următorul mandat de cinci ani.
Acest proces este unic și consacrat în timp. La el sunt invitați să participe toți bahá’íi cu drept de vot din comunitatea mondială. Membrii Adunărilor Spirituale Naționale ce participă la Convenția Internațională păstrează integritatea acesteia aplicând cu atenție, într-o atmosferă de smerenie, principiile spirituale prescrise ce motivează actele practice ale votării.
„Dumnezeu le va insufla, cu adevărat, ceea ce este voia Sa” este afirmația lui Bahá’u’lláh cu privire la Casa Universală a Dreptății. Delegații chemați să voteze în alegerea unei instituții de o natură atât de sfântă păstrează în minte această interpretare ce le servește drept călăuză în conduita prin care se achită de sarcina primită în mod divin. Pentru a-și desăvârși pregătirea de ordin spiritual pentru îndeplinirea acestui țel înalt, delegații sunt invitați să sosească în Țara Sfântă cu câteva zile înainte de Convenția Națională, pentru a putea să se roage și să mediteze la Sfintele Morminte.
În 29 aprilie, delegații s-au reunit pentru a-i alege pe cei nouă membri ai Casei Universale a Dreptății, o sarcină care reprezintă pentru ei atât o datorie sacră, cât și un privilegiu.
Membrii aleși ai Casei Universale a Dreptății sunt (de la stânga la dreapta):
Paul Lample, Chuungu Malitonga, Payman Mohajer, Shahriar Razavi, Stephen Hall, Ayman Rouhani, Stephen Birkland, Juan Francisco Mora și Praveen Mallik.
În general, consultările din cadrul Convenției Internaționale privesc dezvoltarea Credinței Bahá’í și contribuțiile comunităților bahá’í la progresul societății. Una din temele principale de discuție este felul în care învățăturile lui Bahá’u’lláh – precum unitatea omenirii, egalitatea dintre femei și bărbați, armonia dintre știință și religie și cercetarea independentă a adevărului – își găsesc expresia într-o gamă largă de spații sociale, de la cele mai îndepărtate sate la mari centre urbane, și în realități culturale diverse.
Bucurie, concentrare și un puternic sentiment al scopului comun – acestea sunt trăsăturile ce au caracterizat consultările celei de-a Douăsprezecea Convenții Internaționale Bahá’í.
Ilustrând o extraordinară unitate în diversitate, delegați din întreaga lume au descris progresele înregistrate în comunitățile lor bahá’í și au împărtășit experiențe ce se transformă în tot atâtea învățări valoroase despre dezvoltarea comunității și transformarea socială.
„Suntem pe deplin conștienți că forțele spirituale ne vor sprijini în activitatea noastră,” a spus Sophie Menard, o delegată din Franța. „Însă va trebui să demonstrăm un nivel înalt de devoțiune, sacrificiu și eroism.”
„Vedem cum lumea noastră se schimbă,” a spus Dorothy Whyte, o delegată din Jamaica. „Vedem lucrul acesta demonstrat aici, la Convenția Internațională. Rezultatele consultărilor noastre de aici le vom lua cu noi acasă și le vom răspândi în lumea întreagă.”
„Umanitatea trece prin două procese care sunt foarte limpezi – dezintegrare și integrare,” a spus Plinio Lacayo, un delegat din Costa Rica. „Procesul de dezintegrare avansează rapid, iar umanitatea are de suferit. Însă, tocmai de aceea, știm că trebuie să muncim din ce în ce mai mult. Trebuie să fim mai puternici, mai activi și mai statornici.”
„Locuiesc pe o mică insulă numită Yap,” a spus Sophia Laiyolap, o delegată din Insulele Caroline, luând cuvântul la Convenție. „Cu nici șase ani în urmă, majoritatea oamenilor de pe insulă, inclusiv eu, nu știam de persoana lui Bahá’u’lláh. Astăzi, suntem mai bine de 1.000 de suflete legate între ele și inspirate de învățăturile Sale.”
„Puterea învățăturilor lui Bahá’u’lláh este atât de mare, încât lumina lor strălucește chiar și în teritoriile din mijlocul oceanului,” a spus Ana Sancho, o delegată din Insulele Canare.
La finalul Convenției, delegații au sărbătorit cea de-a douăsprezecea zi de Riḍván, ultima dintre zilele sfinte ce comemorează perioada de 12 zile în care, acum 155 de ani, Bahá’u’lláh Și-a proclamat mesajul divin în fața unui grup de însoțitori ce Îl urmaseră în exil în Irak.
Pentru mai multe informații, filmulețe și fotografii de la Convenția Internațională puteți accesa site-ul oficial internațional la adresa web: http://news.bahai.org/2018convention/