
Modalitati de depasire a rasismului – Catedra Bahá’í
4 octombrie 2018
O ancheta asupra radicalizarii violente
8 noiembrie 2018
Depășirea prejudecăților și a intoleranței – esențială pentru o lume mai sigură
ASTANA, Kazahstan, 19 octombrie 2018 (Serviciul Mondial de Știri Bahá’í) — Comunitățile confesionale pot contribui la o lume mai sigură luptând împotriva prejudecăților și a intoleranței religioase.
Acesta a fost mesajul central prezentat de Credința Bahá’í la cea de-a șasea ediție a Congresului Liderilor Religiilor Tradiționale și Universale, desfășurat între 10 și 11 octombrie în capitala Kazahstanului.
„Nu a existat un moment când umanitatea a avut mai mare nevoie de unitate și cooperare ca acum,” explică Lyazzat Yangaliyeva, una dintre reprezentantele comunității Bahá’í la congres. „Este deci foarte binevenit acest forum care urmărește să promoveze unitatea religiilor și care cultivă un dialog între liderii religioși pentru o lume mai bună.”
„Mesajul bahá’í la această reuniune s-a concentrat pe una dintre cauzele majore ale diviziunilor mondiale la ora actuală – prejudecățile religioase.”
În prezentarea susținută la o secțiune despre religie și globalizare, Joshua Lincoln, Secretarul General al Comunității Internaționale Bahá’í, a trecut în revistă provocările cu care se confruntă omenirea în ziua de azi. „După cum o poate confirma o privire aruncată asupra știrilor, caracterul și viitorul globalizării sunt nesigure. Doar în această săptămână, am primit avertismente critice din partea Grupului interguvernamental de experți în evoluția climei (IPCC) și din partea Fondului Monetar Internațional cu privire la viitorul ecologiei și finanțelor planetei.”
Depășirea barierelor ridicate în calea cooperării este esențială pentru progres, a afirmat Lincoln. „Scrierile bahá’í ne avertizează despre pericolul fanatismului și al urii religioase. Nu trebuie să li se permită niciodată credințelor să cultive sentimente de animozitate între semeni.”
„Două concepte esențiale în soluționarea prejudecăților religioase sunt dialogul și educația morală,” explică Yangaliyeva. Mesajul bahá’í la congres s-a concentrat pe aceste două teme.
„Cauza-rădăcină a prejudecăților religioase este ignoranța,” continuă reprezentanta comunității bahá’í. „Noi am subliniat modul în care ignoranța poate fi soluționată prin educație, care ridică standardele morale, elimină prejudecățile, îi încurajează pe tineri să își asume drepturile și responsabilitățile în societate, promovează un patriotism care recunoaște unitatea omenirii și, în cele din urmă, se concentrează pe serviciul în slujba familiei, a comunității și a omenirii.”
În prezentarea sa, Dr. Lincoln a vorbit despre faptul că dialogul trebuie să transcendă tiparele actuale de protest și negociere. „Dezbaterea în opoziție, propaganda și sistemele de partizanat care există de multă vreme sunt în mod fundamental dăunătoare demersului de căutare a adevărului unei situații date și a celei mai înțelepte căi de acțiune. Participanții individuali trebuie în schimb să își propună să se ridice deasupra punctelor de vedere ale fiecăruia și să funcționeze ca membri ai unui organism,” a explicat Secretarul General al Comunității Internaționale Bahá’í.
Conferința a cuprins două sesiuni plenare și mai multe discuții pe secțiuni. De asemenea, în calitatea lor de lideri religioși, participanții au semnat un angajament în 23 de puncte.
Delegația bahá’í a fost alcătuită din patru persoane printre care s-au numărat și alți doi reprezentanți ai comunității Bahá’í din Kazahstan: Askhat Yangaliyev și Serik Tokbolat.
„A fost o experiență înălțătoare pentru comunitatea bahá’í din Kazahstan să poată participa pentru a doua oară la acest congres,” a arătat Yangaliyeva ulterior, reflectând asupra evenimentului. „Am luat notă cu apreciere de modul în care fiecare comunitate confesională a fost tratată cu demnitate și respect și a interacționat cu celelalte într-un spirit de armonie și frăție.”
Congresul trienal, organizat de guvernul Kazahstanului și găzduit de președintele Nursultan Nazarbayev, s-a bucurat la această ediție de participarea a 82 de delegații din 46 de țări reprezentând o diversitate de religii și naționalități. Lucrările au fost prezidate de președintele Senatului din Kazahstan, Kassym-Jomart Tokayev. Următoarea ediție va avea loc în anul 2012.