
Ultimul membru Yaran eliberat, dar persecutiile continua
20 decembrie 2018
Retrospectiva anului 2018
31 decembrie 2018
De ce este religia din nou în centrul atenției
27 decembrie 2018
Reprezentanții câtorva comunități bahá’í naționale s-au reunit recent la Centrul Mondial Bahá’í pentru a reflecta asupra ultimilor ani de experiență de învățare cu privire la participarea la discursurile societății. Cu această ocazie, Serviciul Mondial de Știri Bahá’í a intervievat grupuri de reprezentanți pe tema experiențelor și constatărilor acumulate în acest domeniu de activitate. Ascultați partea a doua a acestor conversații în articolul din această săptămână. Partea întâi este disponibilă aici.
CENTRUL MONDIAL BAHÁ’Í – Mișcarea transfrontalieră accelerată a populaților, diversitatea religioasă crescândă, tensiunile interconfesionale tot mai mari, violența sectară, nemulțumirea tineretului și vulnerabilitatea la radicalizare: acești factori se combină, alături de alții, aducând religia în centrul discursului din practic fiecare regiune a lumii și de pe scena internațională.
Conștienți de forțele schimbării care se manifestă intens în societățile lor, liderii de la nivelul acestor societăți caută modalități constructive de a aborda cele mai presante provocări ale umanității. În acest context, anumite guverne, oameni de știință, lideri de opinie proeminenți și reprezentanți ai societății civile caută să înțeleagă mai bine contribuțiile pozitive pe care religia și comunitățile confesionale le pot avea în societate.
„În Canada a existat o perioadă când se presupunea că religia se va stinge,” arată Geoffrey Cameron în podcast. „Lăsând la o parte gradele relative de prosperitate și progres din lume, societățile noastre se confruntă cu imense provocări de natură socială, politică și culturală. Și este greu de conceput că asemenea provocări vor putea fi depășite fără să aducem în mod onest în discuție adevărurile care există în sânul religiei. Trebuie să căutăm noi modalități de a vorbi despre religie – nu doar despre felul în care aceasta contribuie la viețile noastre personale, ci și despre cum influențează transformarea socială a comunităților noastre.”
„Trebuie să ajungem la această viziune unificatoare privind rolul religiei în societate,” explică Lyazzat Yangaliyeva din Kazahstan. În urmă cu o generație, această țară s-a desprins de fosta Uniune Sovietică și de ateismul științific impus la nivel de Stat. Astăzi un stat multiconfesional, Kazahstanul încearcă să valorifice puterile constructive ale religiei pentru îmbunătățirea societății. „Cercetăm rolul important pe care religia îl poate juca, de exemplu, în întărirea moralității în rândul tinerilor sau în soluționarea diverselor probleme sociale cu care se confruntă țara noastră în prezent, cum ar fi corupția.”
Reflectând asupra realității actuale din India, Arash Fazli adaugă: „În ultimul deceniu, problematica religiei a fost legată într-o anumită măsură de problematica unității și coeziunii sociale. Unul din motive este reprezentat de vocile tot mai sonore și mai impertinente din rândul grupurilor extreme de fundamentaliști religioși care au devenit tot mai dominante în spațiul public.”
„Așa că, atunci când am început să ne gândim la modul în care putem avea o conversație semnificativă cu alți actori sociali cu privire la rolul religiei în societate, am constatat că tema care necesita a fi abordată cel mai urgent era această întrebare: cum putem demonta diversele concepții greșite despre religie care provoacă dezbinare între comunitățile religioase și cum putem să răspândim, ca să spun așa, o concepție a religiei care este unificatoare?”
În acest episod al podcast-ului, Dr. Cameron, d-na Yangaliyeva și Dr. Fazli sunt intervievați de Rachel Bayani, care rememorează și din experiența sa de reprezentantă a Biroului din Bruxelles al Comunității Internaționale Bahá’í.