O intalnire de seama dedicata Caselor de Adoratie
28 iunie 2019Comunitatile simt impulsul spiritual al pelerinajului
8 august 201929 iunie 2019
BRUXELLES – Săptămâna trecută, cea mai importantă conferință anuală europeană despre dezvoltarea socială și economică a reunit peste 8.000 de participanți care și-au propus să abordeze problema inegalităților globale. Printre aceștia s-au numărat lideri ai societății și reprezentanți ai ONG-urilor.
Conferința, intitulată Zilele Europene ale Dezvoltării, a reflectat o transformare care se produce în concepția despre dezvoltare. Se bucură de tot mai multă recunoaștere teoria că dezvoltarea socială și economică nu trebuie privită ca o activitate pe care un grup o desfășoară pentru un alt grup. Așa cum nu este viabil nici să ignorăm aspirațiile și convingerile spirituale ale unei populații și contribuția vitală a religiei la dezvoltare.
„Este inacceptabil să privim mulțimile de oameni ca beneficiari pasivi ai ajutorului,” a explicat Rachel Bayani, reprezentanta Comunității Internaționale Bahá’í și moderatoarea uneia dintre discuțiile de tip panel de la conferință, intitulată „What’s religion got to do with it?” („Ce treabă are religia?”) și desfășurată la 18 iunie. „Oricare ar fi caracterul sprijinului venit din exterior, activitatea de dezvoltare trebuie să ia naștere din sânul comunității și să aparțină oamenilor și instituțiilor care o implementează”.
Având drept coorganizatori organizațiile World Vision International, ACT Alliance, Islamic Relief Worldwide, Brot für die Welt, EU-CORD Network și Comunitatea Internațională Bahá’í, discuția s-a aplecat asupra modului în care grupurile confesionale și organizațiile religioase constituie o componentă majoră de capacitate locală în numeroase cadre.
„Credința și religia sunt forțele care-i motivează pe cei mai mulți oameni din lume, spre bine sau spre rău. E greu de imaginat cum o activitate de dezvoltare poate apărea și aparține oamenilor de la nivel local dacă aceste elemente esențiale nu fac parte din ecuație,” a afirmat Bayani în discursul de deschidere.
Cei șase membri ai panelului, provenind din Europa, America de Sud și Asia, s-au angajat cu sala arhiplină într-o discuție care și-a propus să depășească nivelul concepțiilor simpliste care văd religia fie drept ceva pozitiv, fie drept ceva negativ, în contextul dezvoltării. S-a ajuns la o înțelegere mai nuanțată ce a permis o analiză autentică a potențialului pe care îl are religia în transformarea constructivă.
Pastorul Christo Greyling de la World Vision International a vorbit despre importanța colaborării cu comunitățile confesionale locale pentru a crea în comun politici și practici de dezvoltare, ținând cont de aspirațiile, speranțele și credințele părților cu adevărat interesate – populațiile locale. „Trebuie să începi în mod specific cu principiile universale ale valorilor asupra cărora au convenit deja, valori precum demnitatea ființei umane și necesitatea de a ne ridica în apărarea dreptății,” a spus pastorul Greyling.
Importanța conferirii de responsabilități populațiilor locale a fost reflectată și de alți membri ai panelului, precum Henriette Geiger de la Direcția Generală pentru Cooperare Internațională și Dezvoltare a Comisiei Europene: „Nu se poate impune nimic din exterior. Poți lucra doar cu resursele de care dispui la nivel local.”
Alți vorbitori au subliniat necesitatea de a disocia religia de tradiție și de a vedea că numeroase credințe și practici prevalente într-o populație nu își au originea în textele religioase. „Trebuie să citim și să înțelegem textele dintr-o perspectivă mai progresistă și mai deschisă și trebuie să luăm în considerare adevărata religie, care presupune lucruri spirituale, … nu să cădem în capcana tradiției prezentate ca religie,” a spus Mohammad Abou Zeid, judecător superior la Instanța pentru Probleme de Familie din Saida, Liban.
Spațiul discuției de tip panel a deschis o conversație bogată între lideri religioși și factori de decizie politică, creând o punte peste o prăpastie istorică ce s-a dovedit a fi neproductivă și dăunătoare pentru orice progres semnificativ. La eveniment au participat peste 70 de persoane. Discuția poate fi ascultată aici.