1 august 2022
BIC GENEVA — Ministerul iranian de Informații a emis ieri o declarație îngrozitoare de propagandă opresivă a urii împotriva persecutatei minorități religioase bahá’í, într-o încercare de a justifica raidurile asupra căminelor și sediilor de afaceri a 52 de bahá’í din Iran și arestarea sau întemnițarea a 13 persoane.
Ministerul de Informații a emis o declarație oficială cu privire la aceste mișcări – care au venit după săptămâni de presiuni crescânde asupra baha’ilor – și a susținut că arestările au fost împotriva membrilor „partidului [politic] de spionaj Bahá’í” și că cei arestați „propagau învățăturilor fabricatului colonialism bahá’í și infiltrau mediile educaționale” inclusiv grădinițele. Mențiunea grădinițelor este un pretext clar pentru vizarea unui număr de bahá’í care sunt profesori la ciclul preșcolar.
Comunitatea Internațională Bahá’í (BIC) respinge aceste acuzații absurde și ilogice ca fiind complet inventate. Ceea ce face guvernul iranian este, în același timp, un act de opresiune gravă și un exemplu cinic al celui mai rău tip de discurs instigator la ură.
Treisprezece persoane – printre ei Mahvash Sabet, Fariba Kamalabadi și Afif Naemi, foști membrii ai conducerii comunității și prizonieri de conștiință, care au petrecut fiecare un deceniu în închisoare – au fost arestați în timpul raidurilor. Unul este reținut în izolare în închisoarea Evin și nu se știe unde se află ceilalți doi.
„Suntem revoltați că un număr semnificativ de baha’i, printre ei Mahvash Sabet, Fariba Kamalabadi și Afif Naemi, au fost reținuți din nou în Iran”, a declarat Diane Ala’i, reprezentant al BIC la Națiunile Unite.
Doamna Ala’i a adăugat: „Și este încă și mai exasperant faptul că Ministerul de Informații încearcă să înfățișeze aceste persoane ca agenți ai unor puteri străine care încearcă să submineze securitatea Iranului. Declarația Ministerului este complet incoerentă și se contrazice de la sine, iar acuzațiile sunt în mod clar absurde și lipsite de temei. În loc să se ocupe de provocările țării lor, autoritățile iraniene își îndreaptă atacurile asupra nevinovaților și încearcă să stârnească ura religioasă.
„Guvernul iranian pretinde de mai bine de 40 de ani că bahá’íi sunt spioni pentru țări străine, dar, în tot acest timp, nu a reușit să producă nicio fărâmă de dovadă credibilă. Acum au ajuns să atace educatorii de la grădinițe și creșe ca fiind o amenințare la adresa securității naționale.”
Sabet, Kamalabadi și Naemi erau membri ai unui grup de oameni cunoscut sub numele de „Yaran” sau „Prieteni” ai Iranului, care până în 2008 a servit drept conducere informală a comunității Bahá’í iraniene. Toți cei șapte membri ai săi au fost arestați în 2007 și 2008 și închiși timp de un deceniu. Membrii „Yaran” au avut grijă de nevoile spirituale și materiale de bază ale comunității – cea mai mare minoritate religioasă non-musulmană a Iranului – și au făcut acest lucru cu încunoștințarea autorităților iraniene din acea vreme și cu acceptul acestora. Dar grupul „Yaran” a fost desființat ca urmare a arestărilor lor inițiale și membrii lui nu au fost niciodată regrupați sau restabiliți. Declarațiile implicite ale Ministerului de Informații conform cărora aceștia fac parte din așa-numiții „membrii de bază” ai „partidului de spionaj” Bahá’í sunt, prin urmare, absolut false în toate sensurile.
Raidurile și detențiile au loc la câteva zile după ce 20 de baha’i din Shiraz, Teheran, Yazd și Bojnourd au fost arestați, închiși sau supuși perchezițiilor la domiciliu și închiderii afacerilor și la mai puțin de o lună de când alte 44 de persoane din Iran au fost de asemenea reținute, date în judecată sau închise. Douăzeci și șase de persoane dintre cele 44, care se aflau în Shiraz, au fost condamnate la un total de 85 de ani de închisoare.
Prin urmare, peste o sută de bahá’í au fost vizați în Iran în ultimele săptămâni.
Mahvash Sabet, care în timpul deceniului său în închisoarea Evin din Teheran, a scris poezii, care au fost împărtășite în timpul încarcerării și publicate ulterior în engleză sub titlul „Poezii din închisoare”, a fost recunoscută în 2017 ca scriitoare internațională de curaj „English PEN”.
„Suntem foarte îngrijorați de rapoartele conform cărora Mahvash Sabet, câștigătoarea premiului PEN Pinter 2017 ca scriitor internațional de curaj, a fost reținută din nou în Iran”, a declarat Daniel Gorman, director „English PEN”. „Vom continua să monitorizăm situația îndeaproape.”
Fariba Kamalabadi, un psiholog de dezvoltare, a fost arestată în 2008 și a petrecut, de asemenea, un deceniu după gratii. În 2017, Comisia pentru Libertatea Religioasă a Statelor Unite a recunoscut-o și a susținut-o ca prizonieră religioasă de conștiință.
„Afif Naemi, un industriaș care a fost și el arestat în 2008, și-a petrecut o mare parte din pedeapsa de 10 ani de închisoare bolnav fiind, dar a refuzat tratamentul medical de care avea nevoie. El a fost eliberat în 2018 alături de ceilalți membri ai fostului grup de conducere Bahá’í.
„Reținerea acestor bahá’í demonstrează cruzimea fără sens a guvernului iranian în campania sa sistematică de persecutare a întregii comunități”, a spus doamna Ala’i.
„Mahvash Sabet, Fariba Kamalabadi și Afif Naemi sunt simboluri ale rezistenței în Iran, renumiți în întreaga lume pentru curajul lor ca prizonieri de conștiință și nimeni nu va crede scuzele guvernului iranian pentru a ataca o comunitate neajutorată și pașnică. Dar acest război psihologic neîncetat și crescând în amploare pregătește scena pentru o și mai mare persecuție a bahá’ílor în săptămânile și lunile care vin.”