Vanuatu: primul templu bahá’í din Pacific isi deschide portile
16 noiembrie 2021Centenarul inaltarii lui ‘Abdu’l-Bahá: Rememorarea vietii Sale in Tara Sfanta
20 noiembrie 2021COP26: delegația BIC oferă principii și propuneri pentru acțiuni în domeniul climei
12 noiembrie 2021
GLASGOW, Regatul Unit – Pe parcursul primelor două săptămâni din noiembrie 2021, reprezentanții Comunității Internaționale Bahá’í (BIC) au participat la dezbaterile din cadrul Conferinței ONU privind schimbările climatice, cunoscută sub numele de COP26, subliniind necesitatea regândirii relațiilor dintre societate și lumea naturii.
„Umanitatea se află într-un moment deosebit de important în care trebuie să-și recunoască unitatea esențială – faptul că împărțim cu toții aceeași atmosferă și că este nevoie de cooperare între toate națiunile pentru a găsi răspuns la întrebările presante, existențiale, cu care ne vom confrunta în deceniile următoare”, arată Daniel Perell, reprezentant la conferință din partea Biroului BIC din New York.
Alături de Perell, delegația BIC prezentă la conferință a mai fost formată din Serik Tokbolat din Kazahstan, Peter Aburi din Kenya și Maja Groff din Țările de Jos.
În contribuțiile aduse la dezbateri, reprezentanții BIC au prezentat câteva propuneri concrete. „Există nevoia unui mecanism care să coordoneze aspecte ale relației umanității cu lumea naturii”, a afirmat Perell.
„Un asemenea mecanism ar putea servi, de exemplu, la mobilizarea de resurse financiare în scopuri de protejare a mediului și la supravegherea repartizării lor. Ar putea să sprijine administrațiile naționale în tranziția de la politici dăunătoare mediului la variante mai durabile a acestor politici.”
În continuare, Perell a explicat că, deși această propunere reprezintă doar una din multiplele posibilități de organizare a demersurilor, ceea ce contează este ca consensul să ducă la acțiuni de implementare și ca toate abordările sau mecanismele care vizează schimbările climatice să fie privite într-un mod holist. Perell a mai afirmat: „În final, dacă am aduce într-un cadru comun organisme de guvernare și tratate de mediu disparate, am obține o coerență mai mare a sistemelor de guvernanță care privesc domeniul schimbărilor climatice.”
Conferința, care a durat 12 zile, s-a încheiat vineri, 12 noiembrie și a reunit în Glasgow, Scoția, peste 120 de lideri mondiali, precum și numeroase organizații ale societății civile, jurnaliști și organizații de comunicare în masă, corporații și activiști pentru limitarea schimbărilor climatice, care au analizat demersurile mondiale în acest domeniu.
În contribuțiile aduse la dezbateri, reprezentanții BIC au abordat chestiuni morale legate de consum și materialismul excesiv care sunt asociate cu exploatarea și degradarea mediului înconjurător.
„Dezvoltarea se măsoară adesea prin gradul în care este extinsă capacitatea de acumulare de bunuri materiale. Felul în care este definit progresul trebuie reanalizat urgent, înainte ca schimbările climatice să ducă la consecințe ireversibile”, a declarat Dr. Tokbolat.
Peter Aburi a detaliat afirmând: „Mișcarea în această direcție va necesita ca aranjamentele economice să fie subsumate idealurilor înalte și binelui comun.”
Printre temele evidențiate de delegații BIC în alte forumuri se numără și rolul structurilor internaționale în abordarea provocărilor legate de mediul înconjurător, pe care BIC l-a analizat în declarația sa intitulată „O guvernare pe măsură: umanitatea și drumul către o ordine mondială dreaptă.”
La o dezbatere organizată de Forumul Internațional de Mediu, o organizație de inspirație bahá’í, Maja Groff a explicat că o mai bună colaborare și împărtășirea de cunoștințe între țări pot avea o contribuție semnificativă la acțiunile în direcția combaterii schimbărilor climatice. „Dorim să sugerăm crearea unui centru de informare mondial cu privire la politicile legate de schimbările climatice, care le va permite statelor să facă schimb de experiență, să deprindă bune practici și să accelereze implementarea politicilor în acest domeniu”, a declarat Groff.
Reprezentanții BIC au comentat și asupra rolului important pe care-l pot juca indivizii în abordarea problematicii schimbărilor climatice.
„Pandemia ne-a demonstrat puterea acțiunilor locale întreprinse de indivizi. Am asistat la apariția unei forțe mobilizatoare în direcția eforturilor pentru binele comun în rândul familiilor, prietenilor și vecinilor”, a declarat Perell la o dezbatere organizată de WWF.
Perell a adăugat: „Acest fenomen este o sursă de speranță din care putem trage învățăminte pe care să le aducem în discuție în aceste forumuri, în demersul nostru colectiv de a răspunde numeroaselor provocări cu care se confruntă umanitatea.”