Retrospectiva 2019 – Un an de progrese istorice
1 ianuarie 2020Inceputul unei importante stradanii: turnarea fundatiei pentru Mausoleul lui ‘Abdu’l-Bahá
13 ianuarie 20208 ianuarie 2020
O întâlnire organizată la Sousse, Tunisia, de comunitatea bahá’í din această țară a reunit circa 40 de persoane, printre care s-au numărat lideri religioși și ai societății civile. Participanții au făcut schimb de idei și au analizat aspecte despre emanciparea femeilor din Tunisia.
SOUSSE, Tunisia – Cum soluționăm inegalitățile dintre femei și bărbați în drumul nostru către o conviețuire pașnică? Cum putem depăși barierele culturale pentru a împinge mai departe emanciparea femeilor?
„Aceste întrebări sunt esențiale în țara noastră, însă nu există un consens cu privire la răspunsuri,” a afirmat Mohamed Ben Moussa, reprezentant al comunității bahá’í din Tunisia, la o dezbatere despre emanciparea femeilor desfășurată săptămâna trecută la Sousse. Întâlnirea organizată de comunitatea bahá’í din această țară a reunit circa 40 de persoane, printre care s-au numărat lideri religioși și ai societății civile, la o „cafenea culturală” – un nou tip de forum care se impune în Tunisia și în cadrul căruia oameni din toate straturile societății se întâlnesc ca să facă schimb de idei și să analizeze detalii despre progresul societății lor.
Participanții analizează întrebări ce privesc structurile sociale și noile modele de gândire și comportament necesare pentru apariția unei noi culturi, o cultură bazată pe cooperarea între toți oamenii, în special între femei și bărbați, în toate domeniile vieții.
„Țara noastră a fost dată ca exemplu pentru emanciparea femeilor în regiunea arabă,” a continuat Ben Moussa, „însă multă lume este de părere că ne-am plafonat. Legislația țării noastre a progresat, însă este esențial ca și cultura să progreseze. Trebuie să analizăm structurile familiale, modul în care sunt educați copiii de la o vârstă fragedă și felul în care putem să încurajăm o cultură a cooperării între toți oamenii, în special între femei și bărbați, în toate domeniile vieții”.
Chestiunea emancipării femeilor a devenit tot mai importantă în ultimii ani, pe măsură ce noua constituție și modificările juridice au instituit măsuri de protecție sporite pentru femei. Reprezentanți ai mai multor grupuri confesionale – creștini, musulmani, evrei și populația indigenă berberă – și-au adus contribuția la conversație, subliniind faptul că o conviețuire reală este posibilă numai atunci când femeile pot participa pe deplin la viața societății.
„Oprimarea femeilor există în toate domeniile,” a spus Sahar Dely, directoarea unei organizații culturale berbere. „Limitările opresive sunt corelate și cu alte aspecte, cum ar fi diferențele religioase, rasiale și culturale”.
Dely a descris stereotipuri sociale care justifică violența împotriva femeilor și a vorbit despre realizările care devin posibile pentru femei atunci când atitudinile față de ele se schimbă, dând exemplul unor conducătoare din trecut, inclusiv Tahirih, o eroină bahá’í și susținătoare a emancipării femeilor. „Astăzi trebuie să ne ocupăm de chestiunile culturale înainte să realizăm orice modificări juridice. Dacă nu se schimbă nimic în imaginația colectivă a tunisienilor, rolul femeilor în societate nu se va transforma nici el”.
Un scurt film produs de comunitatea bahá’í din Tunisia, drept contribuție la discursul despre emanciparea femeilor, a fost proiectat la evenimentul recent din Sousse.
La întâlnire a fost proiectat și un scurt film inspirat de învățăturile lui Bahá’u’lláh despre principiul egalității dintre femei și bărbați. Filmul, produs de comunitatea bahá’í din Tunisia drept contribuție la discursul despre emanciparea femeilor, spune povestea lui Tahirih și a deceniilor de eforturi pentru progres social în Tunisia.