SYDNEY – De când a început pandemia, conversațiile despre inegalitățile rasiale și economice, despre concepțiile cu privire la „noi” și „ceilalți” și despre lipsa de participare la procesele decizionale au devenit tot mai proeminente în Australia. Aceste aspecte și altele asemănătoare au fost analizate într-un seminar online organizat săptămâna trecută de Biroul Bahá’í Australian de Afaceri Externe ca parte a demersurilor sale de a contribui la discursul public asupra coeziunii sociale.
„Chiar dacă această criză a scos la iveală mai multe inegalități și atitudini marcate de prejudecăți, ea a încurajat și mișcarea către o atitudine prin care ne considerăm mai mult ca o familie,” arată Ida Walker, reprezentanta Biroului de Afaceri Externe. „Dacă am observa că un membru al unei familii trebuie să sufere pentru ca altul să prospere, am recunoaște fără probleme dezechilibrul. Trebuie să privim întreaga societate într-un mod asemănător”.
În cadrul seminarului online intitulat „Un salt înapoi sau înainte?”, Walker a discutat cu Hugh Mackay, un eminent autor și psiholog social australian, despre modul în care societatea din această țară ar putea să își regândească noțiunile de identitate, prosperitate și viață economică pentru a soluționa problema clivajelor sociale.
În cadrul seminarului online intitulat „Un salt înapoi sau înainte?”, Biroul Bahá’í Australian de Afaceri Externe analizează împreună cu Hugh Mackay, un eminent autor și psiholog social australian, modul în care societatea australiană ar putea să își regândească noțiunile de identitate, prosperitate și viață economică pentru a soluționa problema clivajelor sociale.
„Această experiență ne-a obligat să recunoaștem faptul că avem, în fond, capacitatea de a da dovadă de mai multă compasiune,” afirmă Mackay. „Această societate, cu foarte mici excepții, demonstrează că suntem gata să trăim o perioadă într-un mod total diferit pentru a avea grijă unii față de alții. Și cred că acest semn este foarte promițător.”
Mackay a mai afirmat că mobilitatea scăzută din cauza crizei a dus la o revenire a vieții în vecinătate și le-a permis oamenilor ce locuiesc în același bloc sau pe aceeași stradă să se vadă unii pe alții ca membri ai aceleiași comunități. „Nu am ales să trăim cu acești oameni, însă ei au acest statut uman special de «vecini». … Iar factorul-cheie pentru sănătatea oricărei societăți este ca cetățenii să se comporte ca niște vecini”.
Seminarul online, care a atras 250 de participanți, a fost organizat în contextul demersurilor comunității bahá’í australiene de a promova o conversație cu privire la coeziunea socială printr-o serie de mese rotunde. Printre participanții la seminar s-au numărat oficialități, organizații ale societății civile, jurnaliști, universitari și reprezentanți ai comunităților confesionale. Mulți dintre ei au declarat că ideile dezbătute vor sta la baza propriilor lor contribuții în diverse domenii, inclusiv în cel al politicilor guvernamentale.
Reflectând asupra acestui seminar și asupra meselor rotunde anterioare, Walker a afirmat: „Obiectivul nostru cu aceste discuții este să contribuim la construirea unui consens asupra unor probleme de interes național pentru numeroase segmente ale societății”.
„Aplicând principiul consultației bahá’í, am constatat că se creează un spațiu în care se armonizează diverse perspective și se amplifică punctele comune. De exemplu, fiecare persoană își prezintă perspectiva fără a se atașa prea mult de ea și le permite tuturor celorlalți să o analizeze. Este nevoie de un caracter dezinteresat, de iubire și de cordialitate pentru a ajunge la un consens și la o unitate de acțiune”.
Prin intermediul acestor discuții, Biroul Bahá’í de Afaceri Externe aduce laolaltă mai multe perspective într-un document care urmărește să transmită o viziune de incluziune asupra coeziunii sociale din Australia. Documentul va fi prezentat în cursul acestui an guvernului și organizațiilor societății civile.
Fotografie realizată înainte de actuala criză mondială a sănătății. Comunitatea bahá’í australiană organizează periodic mese rotunde ca cea din imagine, la care participă diverși actori sociali, universitari și reprezentanți ai comunităților confesionale, în demersul de a promova conversațiile asupra coeziunii sociale.
„Expresia deplină a oricărei convingeri spirituale se poate regăsi numai în acțiune. Avem nevoie la toate nivelurile, în special în vecinătăți, de spații în care oamenii să se poată consulta pentru a se înțelege mai bine unii pe alții și pentru a căuta soluții la problemele cu care se confruntă societatea. Consultația oferă ocazia creării unei mai bune coeziuni, permițându-le oamenilor să fructifice principiile spirituale, multitudinea de perspective și valorile pozitive din culturile lor”.