
Ziua Legământului
13 iunie 2018
Inaugurarea Templului din Columbia
23 iulie 2018
Contingente de studenți, inspirate la acțiune
14 iunie 2018
CENTRUL MONDIAL BAHÁ’Í – Zeci de studenți din sudul statului Florida (S.U.A.) au petrecut recent două săptămâni – începutul vacanței de vară – într-un mod ce poate părea neobișnuit. Ei s-au concentrat intens pe studierea transformării sociale și pe consultările pe acest subiect. De asemenea, au analizat care este rolul lor individual și colectiv în apariția unei civilizații globale pașnice și juste.
În următoarele șase luni, astfel de grupuri se vor reuni în numeroase regiuni de pe cuprinsul lumii. Mii de studenți din America de Nord, Centrală și de Sud, Europa, Asia, Africa și Australasia se vor cufunda în medii de învățare la fel de intensive. Și vor face aceasta chiar și în lipsa stimulentelor tradiționale: note, certificate, diplome sau șansa unei cariere.
„Se vorbește mult despre capacitatea tinerilor și despre dorința lor de schimbare. Dar, în acest spațiu, chiar poți vedea de ce sunt ei în stare și felul cum idealismul lor transformă societatea. Poți vedea că, dacă tinerilor li se oferă oportunitatea de a participa la un program educațional care îi sprijină să își urmărească progresul intelectual și spiritual și să își dezvolte capacitatea de a contribui la transformarea societății, ei pot deveni o sursă de schimbare deosebit de profundă,” explică Arash Fazli, care lucrează de mulți ani în acest program în Asia.
„Pe mine personal,” continuă Dr. Fazli, „mă impresionează sinceritatea unora dintre participanți, reacția lor la conceptele din materiale și atracția exercitată asupra lor de aceste idei, de viziunea nobleței exprimate în materiale, care contribuie la risipirea cinismului pe care tinerii, din nefericire, îl absorb din societate.” Programul este oferit de Institutul de Studii despre Prosperitate Globală („Institute for Studies in Global Prosperity” – ISGP). Înființat în 1999, ISGP este o organizație de cercetare și educație non-profit inspirată de învățăturile bahá’í. Unul din scopurile ISGP este să cerceteze, alături de alții, rolurile complementare pe care știința și religia – ca sisteme de cunoaștere și practică aflate în continuă evoluție – le pot juca în progresul civilizației. În cadrul eforturilor sale de a dezvolta capacitatea indivizilor și de a crea spații unde se poate învăța despre îmbunătățirea societății, ISGP oferă o secvență de patru seminarii anuale.
Acum mai bine de un deceniu, 30 de persoane au participat la primul seminar ISGP pentru studenți, care s-a desfășurat la Kuala Lumpur, Malaezia. De atunci, în program au intrat peste 5.000 de studenți din 103 țări.
Printre țelurile acestor seminarii se numără și acela de a sprijini studenții să își vadă educația universitară ca parte integrantă din eforturile lor de a contribui la transformarea societății. Seminariile urmăresc să le consolideze aspirațiile către o lume mai dreaptă și mai unită, dându-le oportunitatea de a reflecta la caracterul schimbării profunde – la ceea ce necesită o astfel de schimbare și la cum se poate ea produce.
„Numeroși studenți vin la seminarii înțelegând că tinerii au de jucat un rol foarte specific în procesele transformării sociale,” explică Talia Melic, membră a echipei de coordonare ISGP din Franța. „Ei își doresc să poată duce o viață de servire și să contribuie la binele umanității în toate aspectele vieții lor. Și vin aici cu o serie de întrebări de ordin practic care îi motivează să învețe și mai mult – de exemplu «Cum îmi pot folosi studiile și viitoarea profesie în beneficiul umanității?».”
„Studenții pun întrebări foarte serioase și atente despre viitorul lor și despre cum să ia aceste decizii într-un mod integrator,” spune Melic. „Unul din lucrurile la care participanții spun că rezonează puternic este realizarea faptului că spațiul universitar are o valoare intrinsecă: este un spațiu în care pot și să servească, și să își dezvolte capacitatea de servire. Iar aceasta se întâmplă prin cunoștințele pe care le acumulează, prin oportunitățile care li se deschid de a conversa cu colegii și profesorii sau prin analiza modului în care principiile bahá’í se aplică în domeniile lor.”
„Seminariile îi ajută să se aplece asupra religiei nu doar prin prisma propriei vieți, ci și prin prisma modului în care ea relaționează cu dezvoltarea civilizației. Tinerii cercetează modul în care principiile spirituale au legătură cu problemele cu care se confruntă omenirea, cum ar fi schimbările climatice, rasismul și inegalitățile economice,” continuă Melic.
De asemenea, seminariile îi ajută pe studenți să gândească mai în profunzime, depășind nivelul concepțiilor superficiale sau simpliste despre schimbare. În același timp, seminariile urmăresc să îi pună pe participanți la adăpost de cinismul care se instalează de regulă pe măsură ce tinerii urmează învățământul superior și intră pe piața muncii – un cinism care ia naștere dintr-o deziluzie cu privire la măsura în care propria lor contribuție poate schimba ceva și, la modul general, cu privire la posibilitatea reală de schimbare în bine a lumii.
Conținutul pe care îl studiază pe parcursul celor patru ani de seminar îi ajută să vadă în educația lor mai mult decât o cale către un serviciu sau un vehicul de promovare a unei cariere individuale; îi ajută să descopere modul în care domeniile lor de studiu pot fi deosebit de valoroase din perspectiva capacității lor de a contribui la deplasarea societății într-o direcție pozitivă, către unitate, dreptate și realizarea coeziunii omenirii.
Timp de patru ani, studenții au o serie de obiecte de studiu, precum relația dintre știință și religie, unde examinează importanța dezvoltării capacităților științifice. Ei învață să analizeze forțele sociale și să se gândească la modul în care își pot canaliza cât mai eficace energiile în beneficiul societății. În plus, li se oferă și oportunitatea de a cerceta modul în care dimensiunile spirituală și materială ale vieții se întăresc una pe alta, mai cu seamă la o răscruce atât de importantă, când își aleg profesia și stabilesc drumul pentru viitor.
„Studenții au de gestionat provocări foarte mari în timpul facultății. Sunt bombardați cu mesaje despre scopul vieții, despre succes, despre fericire, despre definiția unei vieți împlinite și despre cât de important este să lupte ca să ajungă la o astfel de viață,” reflectează Aaron Yates, care face parte dintr-o echipă de coordonare a seminariilor din America de Nord.
Yates discută despre faptul că, de regulă, învățământul contemporan nu îi ajută pe studenți să dobândească o înțelegere a complexității societății. „Puține programe educaționale îi sprijină pe studenți în a concepe societatea drept mai mult de o sumă de indivizi. Nici măcar conceptul de instituții nu este analizat în profunzime. Deci nu se acordă atenție înțelegerii sensului instituțiilor sau al modului în care acestea ne structurează societatea. Astfel, ni se limitează capacitatea de a ne gândi la ceea ce înseamnă să contribuim la îmbunătățirea lumii mai departe de nivelul strict individual.”
„Un lucru care pare să îi motiveze pe mulți dintre participanții la seminarii este acela că găsesc în Revelația lui Bahá’u’lláh viziunea unei lumi mai bune, iar seminariile reprezintă pentru ei o oportunitate de a se strânge laolaltă cu oameni care le seamănă – care se confruntă cu provocări similare și se află într-o etapă similară de viață,” explică Yates. „Sunt într-un moment critic din viața lor, când trebuie să ia decizii privind viitorul și direcția pe care o vor urma, iar seminariile le oferă oportunitatea de a reflecta foarte atent și foarte profund asupra modului în care pot să transpună viziunea din Scrierile lui Bahá’u’lláh în practică în viețile lor, pentru a contribui la îmbunătățirea lumii în care trebuie să trăim cu toții.”
„Nu e ușor să găsești în altă parte genul acesta de spațiu pe care seminariile îl oferă tinerilor pentru a analiza astfel de probleme,” mai spune Yates.
Linnet Sifuna, care coordonează seminariile din Kenya, reflectează asupra dezvoltării programului în această țară pe parcursul ultimilor ani. „In primul an de seminarii, am pornit cu un grup de mici dimensiuni, pe care l-am reunit prin diverse eforturi îndreptate spre comunitate. Însă, după acel prim an, tinerii participanți s-au întors la casele lor și le-au împărtășit experiența și celorlalți, așa că, în anul următor, numărul de participanți a crescut foarte mult față de primul an.”
„La început, am crezut că poate e vorba doar de entuziasmul tinerilor de a se strânge laolaltă, însă, ulterior, am ajuns să înțelegem că au mult de câștigat din seminarii. Acestea îi ajută să își privească educația superioară cu alți ochi și îi inspiră să învețe mai mult și să își servească propriile comunități,” continuă Sifuna. Desfășurarea seminariilor în ultimul deceniu este un subiect de natură să inspire. Conceptul lor de bază este convingerea că tinerii au de jucat un rol fundamental în transformarea societății și în evoluția unei civilizații globale tot mai avansate.