Conducător înscăunat găsește inspirație în coeziune și egalitate
24 aprilie 2017Nici o milă pentru bahá’íi din Iran
9 mai 2017Instaurarea și menținerea păcii în societățile care se confruntă cu conflicte violente rămâne o provocare deosebită pentru întreaga omenire. În ultimii ani, un număr tot mai mare de guverne și ONG-uri care urmăresc promovarea eforturilor de consolidare a păcii în societățile marcate de conflicte s-au concentrat asupra relației dintre rezistența populațiilor locale și capacitatea pentru o tranziție reușită spre pace.
Recent, în contextul Strategiei Globale de Politică Externă și de Securitate a Uniunii Europene, s-a lansat un apel pentru depunerea de materiale pe tema rezistenței. Răspunzând acestui apel, Biroul din Bruxelles al Comunității Internaționale Bahá’í (CIB) a înaintat o declarație intitulată Pace și rezistență: angajarea eficace la nivel local.
Declarația subliniază importanța aprecierii și valorificării capacităților locale ale populațiilor: „Una dintre caracteristicile esențiale care a reieșit în discuția despre rezistență este încercarea de a căuta sursele de forță și de capabilitate deja existente la nivel local în societățile afectate de conflict și de a le folosi ca piatră de temelie pentru o transformare durabilă.”
„Deși experiența și resursele actorilor internaționali sunt esențiale, un cadru bazat pe forță va recunoaște că pacea nu se transpune din afară, ci trebuie propulsată de surse constructive din interior,” continuă declarația.
Sprijinindu-se pe punctele de mai sus, CIB susține că trebuie să privim comunitățile locale drept promotorii propriilor eforturi de consolidare a păcii, de la stadiul de concepere a procesului, trecând prin stadiul de implementare și până la stadiul de evaluare a rezultatelor. Chiar dacă afirmă că pacea nu poate fi impusă din exterior niciunui grup, documentul recunoaște rolul critic al intervențiilor internaționale în abilitarea societăților ce se confruntă cu conflicte. Potrivit CIB, ceea ce contează în cadrul acestor intervenții este atitudinea:
Postura efectivă adoptată este esențială în crearea unui climat în care competențele, cunoștințele și capabilitățile locale se pot dezvolta și exprima la adevărata valoare. O formă de angajare cu adevărat participativă permite ca procesele de consolidare a păcii să se sprijine pe experiența celor care au o înțelegere aprofundată a realității sociale imediate, apreciază dinamicile și preocupările culturale, pot identifica și naviga prin rețelele sociale existente și pot discerne nevoile și oportunitățile.
Materialul înaintat de Comunitatea Internațională Bahá’í își găsește exprimarea într-o perioadă în care Bahá’íi din întreaga lume dobândesc noi cunoștințe despre dezvoltarea de comunități vibrante și armonioase. În centrul eforturilor lor stă convingerea că populațiile locale trebuie și pot să își susțină propriul progres material și spiritual.
„Experiența comunității Bahá’í, deși modestă, ne oferă niște învățăminte deosebit de importante,” comentează Rachel Bayani, reprezentantă a Comunității Internaționale Bahá’í . „Descoperim că, pentru a crea condițiile societale, precum și un angajament individual și colectiv la consolidarea păcii, este necesar să cultivăm capacitățile spirituale,” continuă domnia sa. „De exemplu, este de o importanță critică să învățăm să construim capacitatea de a îi ierta pe alții chiar și după ce ne-au nedreptățit profund sau să sacrificăm beneficiile pe termen scurt, care avantajează doar o minoritate, pentru beneficiul întregii comunități, ceea ce include să luăm măsuri ce vizează prosperitatea generațiilor viitoare.”
„În cele din urmă, consolidarea păcii trebuie să aibă ca obiectiv influențarea condițiilor care au determinat conflictul. Pentru aceasta, diversele segmente sociale trebuie să învețe că sunt interdependente – și că starea de conflict dintre ele nu este inerentă. Trebuie să vadă în diversitatea lor o oportunitate, nu o amenințare.”