Lumina era in intuneric. Reflectii asupra cresterii care se ascunde in chinurile suferintei
26 august 2020Pe urmele primului tanar baha’i roman
5 septembrie 20201 septembrie 2020
JOUBERTON, Africa de Sud – Medicii, asistenții medicali și alte cadre sanitare muncesc neobosit pentru a-i proteja pe oamenii de pe întreg globul de coronavirus. Serviciul Mondial de Știri Bahá’í a discutat cu câțiva bahá’í care activează în acest domeniu pentru a scoate la lumină exemple practice despre rolul legăturilor solide cu comunitatea în abordarea crizei medicale.
În Africa de Sud, Sina Parastaran a descris eforturile recente ale unei clinici pe care o administrează în orașul Jouberton de a valorifica forța comunității pentru a veni în întâmpinarea a diverse nevoi ce apar în contextul crizei medicale. „Apar noi posibilități atunci când realizezi că fiecare om are potențialul de a-și servi societatea.”
Trăgând învățături din asistența acordată celor care s-au vindecat de coronavirus, dr. Parastaran și colegii săi au creat o rețea online de persoane din regiune care le împărtășesc și altora propriile experiențe. Această rețea le permite oamenilor să ofere sprijin emoțional pentru cei aflați în carantină și care se recuperează după forme ușoare de COVID-19, ajutându-i să găsească răspunsuri la întrebări non-medicale.
Prakash Kaushal, un responsabil medical de rang înalt din Indore, India, explică semnificația vieții spirituale a comunității în ajutorarea persoanelor bolnave. „O comunitate are un rol important în crearea unui mediu primitor pentru pacienți și familiile lor. Acest lucru se poate face prin rugăciuni în comun, menținerea unor legături constante și oferirea de produse de strictă necesitate dacă este cazul. Este o perioadă în care familia și pacientul au nevoie de iubire din partea comunității. Asta le menține moralul ridicat și îi ajută să învingă boala cu un spirit de pace, încredere și credință în Dumnezeu, înconjurați fiind de iubire, sprijin și rugăciuni”.
La începutul pandemiei, Nasim Ahmadiyeh, medic într-un spital din Kansas City, SUA, și-a dat seama că prieteniile strânse cultivate în ani de eforturi de construire a comunității depuse de bahá’íi din acest oraș pot fi canalizate către ajutorarea locuitorilor dintr-o vecinătate în care cazurile de coronavirus erau în creștere.
Dr. Ahmadiyeh și alții au mobilizat rapid resurse pentru a veni în întâmpinarea unei nevoi presante: traducerea și diseminarea de informații corecte despre COVID-19 în limba vorbită în mod obișnuit în vecinătate. Mai recent, cei implicați în aceste demersuri au început să găzduiască o serie de spații de dezbatere – cu respectarea măsurilor de siguranță impuse de guvern – care le permit locuitorilor din vecinătate să se consulte cu privire la diverse măsuri de protecție.
Toate aceste cadre medicale vorbesc despre felul în care, în ciuda oboselii fizice și mentale pe care o simt în fiecare zi, conștiința realității spirituale le permite să acceseze un rezervor vast de energie și forță. Pentru Kgomotso Mabilane, anestezistă într-un spital din Africa de Sud care gestionează un focar din Pretoria, faptul că li s-a alăturat altor persoane în rugăciune și reflecție asupra conceptelor profunde din învățăturile bahá’í a ajutat-o pe ea și pe colegele sale să navigheze prin această perioadă atât de solicitantă cu speranță și hotărâre.
„Problema cu COVID-19 este că îi izolează pe oameni,” spune dr. Mabilane. „Este esențial să facem parte dintr-o comunitate și să avem sprijinul celorlalți. Întâlnirile devoționale pe care le am cu prietenii online nu numai că îmi aduc alinare și speranță în vremuri de durere, ci îmi și deschid mintea către alte modalități de a privi dificultățile cu care ne confruntăm zilnic, făcându-mă să văd bucuria de a-i servi pe ceilalți și ocaziile de dezvoltare personală. Și astfel, mă pot întoarce acasă și mă simt din nou întregită, gata pentru a ajuta și alți pacienți a doua zi”.
În engleză online aici