
BIC New York: Forumul evidentiaza rolul critic al femeilor in actiunea climatica
27 martie 2022
Liderii religiosi evidentiaza educatia morala ca temelie pentru pace
5 iunie 2022
Conferințele globale: artele promovează pacea și inspiră servirea societății
26 aprilie 2022
CENTRUL MONDIAL BAHÁ’Í – Pe măsură ce seria de conferințe care se desfășoară pe tot globul continuă, expresiile artistice rezultate din aceste întâlniri transmit o dorință esențială a sufletului omenesc: nevoia de a căuta armonia și de a servi în mod dezinteresat societatea.
Prin intermediul acestor lucrări artistice – fie că e vorba de muzică, de teatru, de arte vizuale, de dansuri tradiționale, de artizanat sau de alte forme de artă –, participanți de la nivel local din fiecare colț al lumii examinează concepte spirituale profunde, cum ar fi dreptatea, pacea și unitatea.
În continuare vă prezentăm exemple ale nenumăratelor lucrări artistice care au fost inspirate de seria de conferințe globale.
În Islamabad, Pakistan, participanții la o conferință locală au contribuit la realizarea de lucrări artistice pe teme precum armonia dintre religie și știință, egalitatea dintre femei și bărbați și eliberarea de prejudecăți.
În Macedonia a fost realizată o lucrare de artă cooperativă de tip „pop-up”, care înfățișează o comunitate iubitoare și pașnică. Textul din partea de jos a lucrării este: „Dragi prieteni, în fața voastră se așterne o viziune a viitorului”.
Acest număr muzical prezentat în cadrul unei întâlniri din Niger are ca temă speranța că toate națiunile Pământului vor trăi în unitate și pace.
Un grup de tineri din Queensland, Australia, pune în scenă o piesă muzicală intitulată „What Kind of World” („Ce fel de lume”) la conferințele din regiune. Spectacolul urmărește povestea Clarei și a lui Hyde Dunn, un cuplu de americani care s-au mutat în Australia la începutul anilor 1900 pentru a promova învățăturile de pace ale lui Bahá’u’lláh.
Un grup de tineri din Almería, Spania, a creat un cântec despre pace. Cântecul începe cu versurile următoare:
În vecinătatea mea văd lumina
umanității,
a vieții și a iubirii
în diversitate.
Vecinii mei de o mare diversitate
doresc unitate,
se ajută reciproc,
împreună pentru pace.
În imagine este prezentat un colaj cu expresii artistice ale mai multor concepte spirituale, realizate de participanți la o conferință din Hawaii.
Participanții la o întâlnire din Bukavu, Republica Democratică Congo, interpretează un cântec scris de tineri și inspirat de numeroasele teme discutate în timpul conferinței, inclusiv promovarea păcii și cultivarea unității.
În Rusia a fost realizat un videoclip care îi invită pe oameni să participe la viitoarele conferințe care vor avea loc în această țară.
În imagini sunt prezentate câteva dintre lucrările realizate de copii la o conferință locală din Karachi, Pakistan. Una dintre creații înfățișează o grădină de o mare diversitate inspirată de cuvintele lui Bahá’u’lláh: „În grădina inimii tale, nu sădi decât trandafirul iubirii”. Una dintre activități a constat în decorarea unor aripi de fluture, pe baza unui citat din ‘Abdu’l-Bahá: „Bucuria ne dă aripi să zburăm”.
Tineri prezenți la o întâlnire din Turcia interpretează un număr de teatru de umbre. Unul dintre tineri a declarat: „Această poveste valorifică imagistica grădinii, făcând o paralelă între plivitul buruienilor și servirea societății; ambele creează frumusețe și armonie”.
Un cântec și un videoclip realizate în Tripura, India, cu ocazia seriei de întâlniri care au loc în întreaga țară, conțin următoarele versuri:
Veniți, prieteni din depărtări și de aproape
Veniți din toate felurile de societăți
Vom construi o nouă lume a păcii și unității
…
Vom avea o societate a compasiunii
Cooperarea va fi în fiecare suflet
În imagini sunt prezentate o serie de invitații la conferințele care au loc în Germania.
Un număr muzical prezentat la o conferință locală din Papua Noua Guinee evidențiază temele analizate în timpul întâlnirii.
Imaginile înfățișează o colecție de lucrări artistice inspirate de discuțiile purtate la o conferință din Regatul Unit. Hârtiile împletite simbolizează interconectarea oamenilor în acțiunea de promovare a comunităților pașnice.
Un artist prezent la o conferință din Melbourne, Australia, a pictat o serie de lucrări pe teme precum transformarea, educația universală, unitatea în diversitate și comunitățile vibrante.
În imagine este prezentat un element grafic care apare pe pliantele realizate pentru o conferință din Almaty, Kazahstan. Designul are la bază imaginea unui „șanirac”, o împletitură care susține cupola unei iurte (locuință tradițională de tip cort). „Șaniracul” a fost folosit ca un simbol al unității, acoperind întregul Pământ.
La o întâlnire din Argentina, un spectacol de păpuși despre administrarea planetei a descris relația dintre umanitate și natură.
În imagini sunt prezentate activități de realizare a împletiturilor din nuiele în regiunea Sud-Kivu a Republicii Democratice Congo. Aceste activități au fost inspirate de expresii artistice similare care au văzut lumina zilei la conferințele din Bukavu, Nundu și Chanjavu.
În imagine este o lucrare colectivă expusă la o conferință din San Diego, Statele Unite.
În Republica Dominicană, o trupă de toboșari evoluează la o conferință locală.
La o conferință din Armenia, participanții au decorat pandantive din argilă inspirați de diversele teme abordate la întâlnire, inclusiv unitatea, familia, promovarea comunităților pașnice și educația morală.
La o conferință din Belgia, participanții execută dansuri ancestrale în semn de omagiu adus unității în diversitate.
Acest videoclip este o invitație la seria de conferințe din Filipine.
La o întâlnire din Malaysia a fost realizată o lucrare cooperativă în care copacul este folosit ca simbol al diversității și abundenței calităților spirituale pe care Dumnezeu le-a dăruit omenirii.
În cadrul unei conferințe din Vallecito, Honduras, care a avut loc într-o comunitate indigenă Pech, au fost prezentate dansuri tradiționale honduriene.
Copiii prezenți la o conferință din Croația au creat diverse lucrări artistice pe tema construirii unei societăți mai bune.
Înregistrarea prezintă un cântec creat de bahá’íi din Columbia despre construirea de comunități vibrante.
Iată un fragment din acest cântec:
Cu timpul apare
o cultură în curs de dezvoltare
care îi permite poporului meu
să-și îmbunătățească condiția
Vom ridica
comunități vibrante
Pentru a atinge acest obiectiv,
este nevoie de dedicare,
de ajutor reciproc
și de multă cooperare.
Un grup de tineri din Australia a realizat un film de scurt metraj pe care l-a prezentat la o conferință din Gold Coast. Filmul examinează câteva dintre dificultățile cu care se confruntă tinerii și modul în care aceștia pot colabora pentru a depăși greutățile prin legături puternice de prietenie.
Copiii prezenți la o conferință din Colima, Mexic, au realizat acest copac multicolor.
Un participant a precizat: „Fiecare cocoloș de hârtie simbolizează o persoană, un grup, o vecinătate, o calitate spirituală sau un element al naturii. Împreună, ele formează un copac care oferă viață și adăpost. Copacul simbolizează o fortăreață în care toți pot trăi în armonie și unitate.”
Acestea sunt două cântece de la o conferință din Armenia, inspirate de materialele educaționale bahá’í.
Vă prezentăm câteva versuri din primul cântec:
Privește cu ochii la cerul tău blând
Și se va aprinde pentru tine
Iernile reci vor trece
Și primăvara se va întoarce
Și va veni din nou la tine
Și-ți va da noi binecuvântări și o nouă viață
Dăruiește-le bucurie tuturor
Servește-i pe oameni pentru ca sufletul tău să strălucească
Iar binecuvântările vor veni neîncetat
Privește mereu la ziua de mâine cu speranță
Imaginile surprinse la o conferință din Rochester, Statele Unite, înfățișează două lucrări realizate din numeroase fire care simbolizează unitatea în diversitate.
Câțiva tineri prezenți la o conferință din Peñalolén, Chile, interpretează un cântec despre servirea umanității.
Participanții la o conferință organizată la Melbourne, Australia, și-au imaginat articole de ziar dintr-un viitor în care societatea va fi modelată în mare măsură de idealuri înalte.
Câțiva participanți la o conferință din Belgia au integrat activitățile artistice în discuțiile lor și și-au adus fiecare contribuția la o lucrare artistică în cadrul consultărilor pe tema educației.
Acest videoclip realizat în Canada invită oamenii să participe la conferințele care vor avea loc în această țară.
În imagine sunt prezentați participanți la o conferință din Bolivia în timp ce interpretează un cântec inspirat de învățăturile bahá’í și de activitățile de construire a comunității.
Tinerii din Insulele Canare cântă despre activitățile de construire a comunității care au avut loc în ultimul deceniu.
La o conferință organizată în Macedonia a fost expus un glob care simbolizează diversitatea, unitatea și identitatea comună a umanității. În spatele acestuia, un număr de teatru de umbre care prezenta simboluri religioase sublinia unitatea religiilor.
Un grup de femei prezente la o conferință din Ciad interpretează un cântec în limba franceză inspirat de învățăturile credinței bahá’í despre pace.
În imagine sunt prezentate semne de carte realizate de participanți la o conferință din Puerto Tejada, Columbia.
Unul dintre semnele de carte prezintă următorul citat din Scrierile Bahá’í:
„La o lume mai bună se poate ajunge prin fapte curate și alese, printr-o conduită lăudabilă și cuviincioasă.”
În cadrul unei conferințe, muzicieni din Fiji interpretează un cântec inspirat de un mesaj recent al Casei Universale a Dreptății despre speranță și călătoria colectivă de promovare a unei lumi pașnice.
Acest cântec, intitulat „Cunoașterea este lumina viitorului”, a fost creat în Egipt și se concentrează asupra importanței educării tuturor copiilor.
Vă prezentăm două cântece din Republica Democratică Congo, interpretate în limba Tshiluba la o conferință locală recentă. Unul dintre ele se referă la importanța servirii comunității, iar celălalt vorbește despre necesitatea construirii unei societăți mai pașnice și mai echitabile.
La o conferință din Honduras, participanții au contribuit la realizarea unor lucrări artistice care simbolizează acțiunea colectivă în direcția promovării comunităților pașnice.
Într-una dintre activități, copiii au împodobit un copac cu frunze reprezentând calități spirituale, cum ar fi bunătatea, recunoștința, respectul, sinceritatea, simțul dreptății și dragostea. Lucrarea a inclus și acest citat din scrierile bahá’í: „Sunteți cu toții roadele aceluiași copac și frunzele aceleiași ramuri”.
În cadrul unei întâlniri din Iordania, tinerii au fost invitați să realizeze lucrări având ca temă „Viziunea ta pentru comunitatea ta”.
Doi instrumentiști prezenți la o conferință din Govi-Altai, Mongolia, cântă la „morin khuur”, un instrument tradițional mongol.
Tineri pasionați de muzică din Malaysia au produs acest videoclip și acest cântec în limba malaieză pentru seria de conferințe din țara lor.
Iată câteva dintre versuri:
Sunt conștienți, lucizi,
Mereu gata să cultive
Toleranța, cooperarea,
Transformând lumea pe care o știm
Sunt flăcări,
Flăcări ce ard cu forță,
Sunt rădăcini ce ajung departe,
Un spirit ce se înalță tot mai sus,
Sunt suflete ce se aprind
Deși sunt diferiți, rămân uniți
Mereu gata să servească
Consultarea, colaborarea,
Transformând lumea cu iubire
Imaginile prezintă pliantele concepute pentru seria de conferințe din Noua Zeelandă. Motivul alcătuit din două inimi care formează un tot unitar este o trimitere la simbolul „koru-a” din arta maori.
Printre creațiile artistice realizate la o întâlnire din Portugalia se numără o lucrare în formă de inimă care îi întâmpină pe participanți cu cuvintele „Cine își face un prieten descoperă o comoară nesfârșită”.
În Slovacia a fost realizat un videoclip de animație care invită pe toată lumea să participe la o conferință din Bratislava.
La o întâlnire din Africa de Sud, tinerii și adulții au colaborat pentru a crea picturi multicolore ce simbolizează unitatea în diversitate.
În Mexic a fost pregătită o invitație în format video care arată provocările cu care se confruntă umanitatea, juxtapuse cu imagini care arată acte de servire a societății.
În imagine sunt prezentate trei variante ale materialului oferit participanților la o conferință din Malaysia. Fiecare este într-o altă limbă și este împodobit cu un desen floral.
Aceasta este o invitație în format video care îi îndeamnă pe oameni să participe la o conferință în Potsdam, Germania.
În imagini sunt prezentate elemente grafice de pe materialele produse pentru seria de conferințe din Sri Lanka.
La o conferință din Khujand, Tadjikistan, dansurile tradiționale și scenetele au contribuit la crearea unei atmosfere vesele.
În imagine este o invitație care îi îndeamnă pe oameni să participe la o conferință în Tanzania.
Textul conține următorul citat din scrierile lui Bahá’u’lláh: „…scopul pentru care muritorii au pășit din pur neant pe tărâmul ființei este să muncească pentru a face lumea mai bună și să trăiască împreună în înțelegere și armonie”.
Aceasta este o invitație în format video la o conferință organizată în Dubai, Emiratele Arabe Unite.
Un grup de femei prezente la o conferință din Columbia execută un dans tradițional cunoscut sub numele de „cumbia”.
În imagine sunt prezentate invitații tipărite realizate pentru seria de conferințe din Dubai, Emiratele Arabe Unite.
În Kinshasa, Republica Democratică Congo, tinerii care au participat la o conferință au scris și au recitat o poezie intitulată „Casa mea, adăpost pentru umanitate”. Poezia asemuiește munca necesară pentru a construi o casă cu munca necesară pentru a clădi comunități mai pașnice și mai primitoare. Este accentuată necesitatea colaborării, în ideea că această muncă nu poate fi făcută pe cont propriu.
În Pakistan, pentru conferințe au fost realizate panouri artistice conținând mozaicuri de tip tradițional.
La conferințele din Regatul Unit se vizionează un videoclip intitulat „Destinul nostru în plină desfășurare”. Acest videoclip este dedicat demersurilor comunității bahá’í din această țară de a contribui la construirea unei societăți mai bune de-a lungul secolului trecut.
Acest videoclip prezintă participanți la o conferință din Gwalior, India, realizând lucrări artistice în timpul unei întâlniri recente.
Pentru a răspunde la întrebarea „Ce ați dori să vedeți în vecinătatea voastră?”, participanții la o întâlnire din Emiratele Arabe Unite au realizat lucrări artistice colective pe teme precum viziunea lui Bahá’u’lláh pentru o lume pașnică și servirea umanității.
Pentru a asculta toate melodiile din acest articol, accesați această pagină.