
Val de arestări de rău augur în Yemen trage un semnal de alarmă
21 aprilie 2017
Consolidarea păcii necesită noi capacități și însoțire
30 aprilie 2017
Traducere articol http://news.bahai.org/story/1164/
NIKKI, BENIN – În statul Benin din vestul Africii, un conducător al poporului Fula se concentrează pe unitatea populațiilor diverse de pe teritoriul său.
Poporul Fula este răspândit pe întreaga întindere a Africii de Nord, fiind considerat cea mai mare comunitate pastorală nomadă din lume – deși, în ultima perioadă, mulți dintre membrii săi s‑au stabilit într‑un loc și își câștigă acum existența din agricultură, comerț, artizanat și alte ocupații. Comunitate predominant musulmană, poporul Fula a fost cel care a răspândit Islamul în Africa de Vest, și, prin tradiție, conducătorii săi au fost musulmani.
În premieră, un Bahá’í deține această funcție de autoritate morală și cutumiară asupra celor cca. 100.000 de membri Fula din regiune. Înaltul Conducător Djaouga Abdoulaye, un profesor retras din activitate, în vârstă de 76 de ani, a fost înscăunat în iulie 2016. El a devenit Bahá’í în anii 1980, când Credința a ajuns în Benin pentru prima oară.
Această schimbare de conducere a stabilit un nou precedent, care a fost inițial primit cu rezerve de unii membri ai societății. Cu toate acestea, exemplul Înaltului Conducător Djaouga și, în special, atașamentul său față de unitate și coeziune, au contribuit la formarea de legături armonioase între clericii locali și liderii tribali din regiune.
Ceremonia sa de înscăunare a fost o adunare vibrantă și veselă care a atras 5.000 de persoane și a reflectat principiul de unitate în diversitate. Evenimentul a fost difuzat și de radioul și televiziunea naționale.
„Această ceremonie a avut o amploare fără precedent,” a spus Saadou Saidou, care a participat la eveniment. „Faptul că Junwuro [Înaltul Conducător Djaouga] este un intelectual și, mai presus de toate, că are calitățile pe care le are ne face pe noi, supușii săi, să fim siguri că în timpul domniei sale se vor realiza lucruri mari.”
Referindu‑se la influența Învățăturilor Bahá’í în viața sa, Înaltul Conducător Djaouga a spus că principiile coeziunii omenirii și al egalității între bărbați și femei, ghidate de un înalt standard moral, l‑au inspirat în înțelegerea rolului de conducător.
„De când am devenit Bahá’í, am început să înțeleg standardul de excelență avansat de Scrierile Bahá’í,” a spus Domnia Sa.
Atașamentul său față de justiție și față de speranța de a întări unitatea transpare din orice decizie a sa. Curtea Înaltului Conducător s‑a impus drept un loc unde supușii săi pot veni pentru soluționarea conflictelor, un loc unde cei înstăriți nu vor primi tratament special, unde mita nu este binevenită și unde poziția socială a cuiva nu influențează decizia privind acea persoană.
Întrebat fiind despre obiectivele și speranțele sale legate de comunitatea sa, Înaltul Conducător Djaouga a declarat că dorește să își ajute supușii – care sunt, prin tradiție, nomazi – să găsească o soluție la dificultățile provocate de faptul că sunt considerați apatrizi, ceea ce îi împiedică să obțină documente de identitate adecvate. Mai presus de toate, Domnia Sa speră să cultive unitatea în sânul poporului Fula.
Galerie Foto

Înaltul Conducător Djaouga Abdoulaye

Membri ai comunității în fața palatului Înaltului Conducător Djaouga Abdoulaye, care mai este cunoscut și sub numele de Junwuro Makayra

Femei Fula în timpul ceremoniei de înscăunare a Înaltului Conducător Djaouga

Înaltul Conducător Djaouga alături de două dintre surorile sale

Femei Fula în timpul ceremoniei de înscăunare a Înaltului Conducător Djaouga

Membri ai comunității ascultă rugăciunile citite în timpul ceremoniei de înscăunare a Înaltului Conducător Djaouga.

Membri ai comunității se adună pentru rugăciune la curtea Înaltului Conducător Djaouga.24