
Cum pot adevarurile religiei sa sprijine dezvoltarea
2 iulie 2019
Pregatirile pentru bicentenar prind avant in intreaga lume
5 septembrie 2019
1 august 2019 CENTRUL MONDIAL BAHÁ’Í
Mulți dintre ei au așteptat acest moment o viață întreagă. Acum se regăsesc în sfârșit în fața chiparoșilor ce se leagănă în vânt și a eucalipților impunători ce stau de pază, a mușcatelor roșii ce se revarsă în trepte pe terasa estică, a gazonului și gardurilor vii modelate cu precizie, simbolizând strădaniile pentru a atinge perfecțiunea, și a tufelor înflorite de iasomie ce îi întâmpină pe pelerinii abia sosiți, care pășesc pe aleea domoală, din pietriș, pregătiți pentru prima lor vizită la Mausoleul lui Bahá’u’lláh.
Ajunși înăuntru, se roagă în tăcere. Este începutul pelerinajului.
De un secol și jumătate, oamenii fac pelerinajul bahá’í în Țara Sfântă. La începuturi, pelerinii Îl vizitau pe Bahá’u’lláh în persoană, după ce, de multe ori, parcurseseră mari distanțe pe jos; după trecerea lui Bahá’u’lláh la cele sfinte, în 1892, pelerinajul a constat în vizitarea Mausoleului Său, precum și a Mausoleului lui Báb, de îndată ce acesta a fost finalizat.
.„Pelerinajul este o poveste de iubire. Îl iubești pe Bahá’u’lláh și vii să vezi locul unde a revelat multe dintre scrierile Sale semnificative, să vezi unde a trăit și să vezi obiectele
Sale personale – și astfel, istoria prinde viață,” mărturisește Taraneh Rafati, care, în calitate de ghid, îi însoțește pe pelerini în vizitele la Locurile Sfinte Bahá’í din zona Akka-Haifa.
În prezent, mii de oameni fac pelerinajul bahá’í în fiecare an, ilustrând diversitatea omenirii. Mulți dintre cei care întreprind acest act sacru fac sacrificii ani și decenii la rând pentru a pune deoparte bani în vederea drumului în Țara Sfântă.
Procesul de a călători în locuri venerate ce fac parte din moștenirea noastră spirituală este o practică des întâlnită în tradiția religiilor lumii. Pelerinajul bahá’í reprezintă o perioadă de reflecție și reînnoire, de adâncă meditație și rugăciune, și de transformare. Scopul său fundamental este ca pelerinul să viziteze Mausoleul sacru al lui Báb și pe ce al lui Bahá’u’lláh. Pe parcursul programului de nouă zile, pelerinii mai au ocazia de a vedea situri istorice legate de viețile Figurilor Centrale ale Credinței și de mulți dintre primii eroi și eroine ale Cauzei. În cele nouă zile, experiența le este îmbogățită și de o recepție specială dată de Casa Universală a Dreptății și de câteva cuvântări și prezentări de seară.
În ultimii ani a fost inițiat un nou program în cadrul căruia mai multe persoane din aceeași țară sau dintr-o anumită regiune a unei țări merg în pelerinaj în grup. Această abordare a permis tot mai multor oameni să-și planifice drumul și să-și împlinească visul de a întreprinde pelerinajul. Unele grupuri provin din cele mai îndepărtate și izolate părți ale lumii.
Mulți dintre cei care fac această călătorie constată cât este de emoționant să vadă familia umană în toată diversitatea ei angajându-se într-un act de adorație și reflecție și să vadă oameni care depun eforturi să se cizeleze pentru a servi umanitatea cu și mai mult devotament. Pelerinii vin din toate colțurile lumii și găsesc în pelerinajul lor o expresie practică a unității și identității colective.
„Vedem cum oamenii din întreaga lume, indiferent de naționalitate, de rasă și de confesiune religioasă, se pot lepăda de toate gândurile și acțiunile negative și se pot aduna laolaltă în pace,” a spus Lala, pelerin din Azerbaidjan.
În luna iulie, un grup din Camerun a venit în pelerinaj în cadrul noului program. Interpretul grupului, Chonwain, a povestit că, deși sarcina sa de bază era să traducă pentru vorbitorii de franceză din grup, a simțit efectul spiritual profund al pelerinajului.
„Atunci când îi însoțești pe pelerini în fiecare etapă binecuvântată, când te deplasezi alături de ei și când depui toate eforturile pentru a-i ajuta cu partea lingvistică, atunci când pășești pe urmele lor în vizitele la Mausoleele sacre, inima ta se află și ea în pelerinaj împreună cu ei,” a explicat Chonwain.
Pe lângă programul oficial de pelerinaj pentru grupuri, numeroase comunități din întreaga lume se organizează în mod neoficial pentru a merge în pelerinaj împreună. Recent, un astfel de grup a venit din Utrecht, Olanda, unde membrii săi colaborează într-un demers dinamic de construire a comunității bahá’í.
„Ne întrebăm cum poate acest mare privilegiu să aibă un impact asupra servirii pe care o dăm comunității de acasă,” a arătat unul dintre pelerinii din grup, o olandeză care se concentrează pe activitățile cu tinerii într-un program de împuternicire spirituală și morală. Două dintre tovarășele sale de pelerinaj se numără printre tinerii cu care studiază de trei ani. „Vizita la Mausoleele sfinte cu aceste tinere m-a emoționat profund,” a reflectat ea.
Un alt grup care a venit recent în pelerinaj consta din persoane care trăiesc și sunt angajate în activitățile de construire a comunității dintr-un district din Chiayi, Taiwan. „E ca și cum am fi o familie extinsă – călătorim împreună și avem grijă unii de alții,” a spus Chiu, unul dintre pelerinii din grup. „Suntem mult mai puternici decât înainte”.
Grupul număra și câteva familii cu copii mici. Wendy, un alt pelerin din grup, a povestit cum fiul său de patru ani se temea să intre în unul din Mausolee. „Așa că fiica mea, care are șase ani, i-a spus «Vrei ca sufletul tău să crească puternic ca un copac? Vino în Mausoleu și roagă-te cu mine»,” a rememorat momentul mama celor doi copii.
Pentru a veni în sprijinul persoanelor și familiilor care doresc să se înscrie online pentru pelerinaj, a fost lansat noul site web pilgrimage.bahai.org. Site-ul web conține și un film despre experiența sacră a pelerinajului.