
Emisiuni comemorative de timbre cu tematică Bahá’í în țări din întreaga lume
28 martie 2018
Proiectul Templului local dezvelit în Kenya
15 aprilie 2018
ROSEAU, Dominica – Uraganul Maria, o furtună de Categoria 5, a fost unul dintre cele mai puternice uragane înregistrate vreodată în Atlantic. Când a măturat insulele din Caraibe, cu circa șapte luni în urmă, a provocat distrugeri cutremurătoare – case năruite, câmpuri agricole compromise și comunități decimate. Relatările mediatice internaționale de la acea vreme s-au concentrat, pe bună dreptate, pe pierderile și tragediile suferite de oamenii de pe acele insule.
Însă, în lunile care au urmat, un alt subiect demn de relatat s-a dezvoltat în Caraibe – unul dătător de speranță, pozitiv și care rămâne, de obicei, nespus. Este vorba de comunitățile de insulari pe care tragedia le-a făcut să descopere puterea unității, cooperării și acțiunii colective în reconstrucția mediului fizic și întărirea legăturilor sociale și spirituale care îi adună pe vecini laolaltă. Tocmai aceste legături sunt esențiale pentru a răzbi în vremuri de grele încercări.
Atunci când calamitățile naturale lovesc, comunitățile care sunt unite în eforturile lor „sunt mai capabile să ia măsuri semnificative și eficace pentru a reacționa la dezastru și a își reveni,” scria Comunitatea Internațională Bahá’í într-o declarație publicată în mai 2016. „(E)xperiența ne-a demonstrat că oamenii pot da dovadă de o rezistență, un spirit de sacrificiu, o ingeniozitate și o creativitate remarcabile în asemenea momente.”
Insula Dominica este un exemplu în acest sens. Deși comunitățile bahá’í de pe insulă au dimensiuni relativ mici, ele nu s-au considerat victime neajutorate, ci protagoniști în transformarea mediilor lor fizic și social.
În teritoriul Kalinago din Dominica, o regiune predominant rurală și locuită mai ales de populația indigenă, care a fost puternic afectată de Uraganul Maria, ajutoarele au întârziat să sosească după dezastru. Deși regiunii îi fuseseră alocate alimente, apă și alte provizii, acestea nu au reușit să părăsească capitala Roseau.
Realizând nevoile critice ale vecinilor lor în săptămânile ce au urmat furtunii, bahá’íi din zonă au reușit să adune laolaltă lideri ai comunității, vecini, prieteni și alte persoane pentru a se consulta asupra lucrurilor pe care le puteau face cu resursele pe care le aveau la dispoziție. Au hotărât să construiască mai multe solarii pentru a reface rapid culturile ce fuseseră distruse de furtună. Mai mulți localnici și-au oferit terenurile spre a fi folosite pentru aceste solarii în care s-au semănat semințe, precum și ca parcele pe care să fie mutate răsadurile astfel obținute.
„Construcția solariilor a unit comunitatea într-un mod profund,” a explicat Siila Knight, o bahá’í din Barbados care s-a deplasat în Dominica pentru a oferi sprijin din partea Comunității Internaționale Bahá’í. „Vecinii și prietenii s-au strâns laolaltă și au muncit de dimineața devreme până seara, aducând materialele pe care le aveau în plus sau pe care reușiseră să le recupereze din dezastru și confecționând scânduri din cocotierii culcați la pământ. Seara, după ce își încheiau munca, se adunau din nou pentru rugăciuni colective.”
„A fost emoționant,” a continuat Knight. „Într-un fel, toată lumea simțea atmosfera spirituală în timp ce lucrau împreună.”
Valorificând învățămintele din Kalinago, membrii vecinătății Newtown din Roseau s-au reunit și ei pentru a se consulta asupra modului în care locuitorii se pot ocupa de eforturile de reconstrucție din propria lor comunitate. Într-o duminică de la începutul lui ianuarie, zeci de locuitori ai vecinătății au dezbătut acțiunile care trebuia întreprinse cu prioritate pentru a remedia dezastrul lăsat în urmă de Uraganul Maria.
În timpul consultării dintre localnici, la întâlnirea din Newtown a răsărit speranța. Împreună, au plănuit să înlăture trunchiurile doborâte și molozul care se acumulaseră în port și blocau ieșirea la ocean, vitală pentru comunitatea lor pescărească. Inspirați de activitățile din teritoriul Kalinago, au hotărât să folosească o parte din lemnul recuperat din golf pentru a construi un solariu în care semințele puteau încolți rapid, apoi puteau fi distribuite spre a fi plantate la fermele ale căror culturi fuseseră distruse.
„Am văzut cum toate aceste strădanii le-au dat speranță tuturor,” a spus Knight, care a fost implicată în munca de reconstrucție din ambele comunități. Comunitatea a putut observa în mod nemijlocit cum consultația are puterea de a rezolva probleme dificile și a cultiva voința colectivă de acțiune.
Până în luna martie, vecinătatea Newtown, beneficiind și de asistență financiară și logistică din partea Comunității Internaționale Bahá’í, făcuse progrese substanțiale în soluționarea acelor aspecte ale reconstrucției care stăteau în puterea localnicilor. De asemenea, s-au îngrijit ca în comunitate să vină terapeuți care să ofere consultanță pentru cei care suferiseră pierderi tragice din cauza distrugerilor provocate de uragan.
Ambele comunități au descoperit rapid că aceste proiecte le-au oferit nu doar un ajutor de ordin practic, ci au și creat un spațiu în care vecinii și prietenii să se adune laolaltă, să reflecteze, să se roage și să studieze. În teritoriul Kalinago, solariul a devenit un loc comun de întâlnire. Acolo, comunitatea a început să țină ore de educație morală și spirituală pentru copii și adolescenți, precum și adunări pentru rugăciune deschise tuturor. În acest scop, se aranjau scaune făcute din buturugi de copac.
La început, singurele semințe pe care le-au putut obține pentru solarii au fost cele de bok choy, o legumă cu care oamenii din zonă nu erau obișnuiți. Însă le-au plantat oricum și au dezvoltat în scurt timp rețete pentru planta cu frunze mari, pe care familiile și le-au împărtășit reciproc. Ulterior, au reușit să planteze și culturi tradiționale, precum dovleacul, fasolea, morcovul, varza, salata verde pepenele verde, arpagicul, roșia, pătrunjelul și okra.
În lunile care au urmat construcției solariilor, răsadurile obținute în ele au fost folosite pentru a se planta asemenea culturi și a se asigura hrana locuitorilor mai multor sate din regiune. Comunitatea a mai contribuit și la alte demersuri, precum construirea unui acoperiș nou pentru biblioteca comunitară și obținerea de resurse pentru câteva școli din teritoriu.
Exprimând o opinie împărtășită de mulți, un locuitor al unui sat din teritoriul Kalinago a spus: „Referitor la lucrurile pe care le-am realizat împreună cu bahá’íi, este pentru prima oară când am văzut că cineva care promite să ajute se și ține de cuvânt.”