
Iordania: Seriile radio despre o viata coerenta inspira speranta
13 octombrie 2021
Egalitatea de gen: schimbarea incepe in familie, spun bahá’íi din Africa de Sud
20 octombrie 2021
CENTRUL MONDIAL BAHÁ’Í – Pregătirile pentru comemorările mondiale ale centenarului trecerii lui ‘Abdu’l-Bahá în lumea spiritului în noiembrie, dau naștere unei revărsări de expresii artistice inspirate din viața și munca Sa ca vestitor al păcii, campion al dreptății sociale, și susținător al principiului unicității umanității.
Prin muzică, animație, pictură, teatru, povestiri, poezie și alte forme de artă, oamenii din practic fiecare parte a lumii explorează concepte spirituale abordate de ‘Abdu’l-Bahá în discuțiile și scrierile Sale pe teme precum eliminarea prejudecăților, egalitatea dintre femei și bărbați, pacea universală și servirea altruistă a umanității.
Cele ce urmează reprezintă doar o eșantionare a nenumăratelor opere artistice care sunt create în întreaga lume în onoarea unei figuri cu un rang distinct.
Un artist din Etiopia a creat aceste două colaje din decupaje complicate de hârtie de diferite culori, pe baza proiectului Mausoleului lui ‘Abdu’l-Bahá (stânga) și a celui al lui Báb (dreapta).
Această pictură realizată de un artist din Canada descrie o imagine a orașului fortăreață ‘Akká, unde‘ Abdu’l-Bahá a trăit timp de patru decenii. El a ajuns în acel oraș ca prizonier și exilat alături de Tatăl Său, Baha’u’llah. În ciuda numeroaselor tragedii și adversități pe care le-a suferit acolo, ‘Abdu’l-Bahá a făcut din ‘Akká căminul său și s-a dedicat slujirii oamenilor din acel oraș, în special a celor săraci. Cu timpul, El a ajuns să fie cunoscut și venerat în toată regiunea.
Acest cântec a fost creat de un muzician din Camerun care a pus pe muzică o rugăciune compusă de ‘Abdu’l-Bahá. Rugăciunea conține și acest pasaj, „O, Tu Stăpâne iertător! Tu ești adăpostul tuturor acestor slujitori ai Tăi. Tu cunoști secretele și ai știință de toate lucrurile. Noi suntem cu toții neajutorați și Tu ești Cel Tare, Cel Omnipotent.”
În scrierile Sale, ‘Abdu’l-Bahá a făcut referire la rolul important pe care îl au popoarele indigene ale lumii la progresul civilizației. Această lucrare a unui artist indigen din Statele Unite reunește arta tradițională indigenă și simbolul de pe piatra inelului Bahá’, care simbolizează relația dintre umanitate și Dumnezeu prin Manifestările Sale.
Participanții la activitățile de clădire a comunității Bahá’í din Stavanger, Norvegia, au explorat diferite aspecte ale vieții lui ‘Abdu’l-Bahá prin artă. Aici îi vedem făcând un copac de hârtie pentru o viitoare piesă de teatru.
După ce a reflectat asupra promovării de către Abdu’l-Bahá a principiului Bahá’í al educației universale, un artist din Regatul Unit a creat acest triptic inspirat de următorul pasaj, citat din scrierile Bahá’í:
,,Privește omul ca pe o mină bogată în nestemate de o valoare inestimabilă. Doar prin educație comorile ei pot fi scoase la iveală …”
Această înregistrare a unui cor din Samoa conține citate din Cuvintele tainice ale lui Bahá’u’lláh:
O, FIUL OMULUI! Nu-l refuza pe servitorul Meu de s-ar întâmpla să îţi ceară vreun lucru, căci faţa lui e faţa Mea; fii deci umil în faţa Mea.
O, FIUL LUMINII! Uită tot afară de Mine şi comunică cu spiritul Meu. Aceasta este esenţa poruncii Mele, urmeaz-o aşadar!
O, FIUL OMULUI! Pune-ţi mâna în sânul Meu, ca să Mă pot ridica deasupra ta, radios şi strălucitor.
O, FIUL OMULUI! Templul existenţei este tronul Meu; curăţă-l de toate lucrurile, ca să Mă pot statornici în el şi să rămân acolo.
În Elveția, participanții la activitățile de construire a comunității Bahá’í s-au bazat pe diversele lor medii culturale pentru a crea această cuvertură matlasată cu metafore inspirate din viața lui ‘Abdu’l-Bahá. Cuvertura a fost dăruită Centrului comunitar local.
Aceste două compoziții ceramice au fost realizate de un artist din Kazahstan care descrie imagini specifice din scrierile lui ‘Abdu’l-Bahá despre pacea universală.
Un artist din Kazahstan a creat acest desen în peniță după ce a reflectat asupra imaginilor dintr-o rugăciune compusă de ‘Abdu’l-Bahá.
În Olanda, serviciul poștal național a emis un timbru conceput pentru centenar, care prezintă o imagine a proiectului Mausoleului lui ‘Abdu’l-Bahá.
Muzicienii din diferite țări au colaborat la un cântec, intitulat „Fii Lumina”, care a fost inspirat de următorul citat din scrierile lui ‘Abdu’l-Bahá: „Educația divină este cea a Împărăției lui Dumnezeu: ea constă în dobândirea perfecțiunilor divine, și aceasta este adevărata educație.”
Un artist din Singapore a creat acest tablou după ce a reflectat asupra puterii de îndurare și perseverenței ‘Abdu’l-Bahá în fața marilor dificultăți pe care le-a suferit de-a lungul vieții Sale.
O artistă din România a creat această ilustrație a camerei din Casa lui ‘Abdu’lláh Páshá din’ Akká, unde o serie de conversații în jurul mesei au fost susținute de ‘Abdu’l-Bahá între 1904 și 1906 ca răspuns la întrebările adresate de Laura Dreyfus- Barney, un bahá’í american rezident la Paris. Transcrierile discuțiilor au fost publicate ulterior sub forma cărții Some Answered Questions. (Răspunsuri la câteva întrebări)
Un grup de copii din Australia au creat aceste lucrări origami după ce au citit o poveste despre ‘Abdu’l-Bahá în care el vinde o haină scumpă pe care o primise pentru a cumpăra mai multe haine pentru cei nevoiași.
Un artist din Canada a pregătit felicitări de hârtie, fiecare conținând o rugăciune compusă de ‘Abdu’l-Bahá. Felicitările cu rugăciuni sunt decorate cu picturi de flori inspirate de imaginea lumii naturale descoperite în aceste rugăciuni, inclusiv următoarele: „Ei au îmbobocit și se deschid ca dulcile flori și sunt plini de bucurie ca trandafirul râzător. Prin urmare, O, Tu Dăruitorule iubitor, ajută cu blândețe aceste suflete sfinte, prin harul Tău ceresc, conferit din Împărăția Ta.”
Un artist din Tunisia a creat aceste picturi în acuarelă pe baza proiectului Mausoleului lui ‘Abdu’l-Bahá.
Această pictură a unui artist din India evocă metafore profunde din scrierile lui ‘Abdu’l-Bahá despre egalitatea dintre femei și bărbați.
Participanții la activitățile de clădire a comunității Bahá’í din Africa de Sud au creat aceste lucrări artistice, inspirate de povești din viața lui ‘Abdu’l-Bahá având ca temă serviciului altruist adus umanității și iubirea.
Un artist din Canada a produs o serie de ilustrații ale unor locuri semnificative asociate cu ‘Abdu’l-Bahá. Imaginea din stânga sus reprezintă proiectul Mausoleului Său, imaginea din dreapta sus este cea a Conacului de la Bahjí, iar imaginea de jos este cea a Casei lui ‘Abdu’l-Bahá din Haifa.
Diferiți artiști din Iran au creat aceste lucrări caligrafice inspirate din rugăciuni și scrieri ale lui ‘Abdu’l-Bahá.
Această pictură abstractă din Olanda a fost inspirată de o viziune plină de speranță a viitorului, așa cum aflăm în învățăturile Bahá’í.
Un muzician din Macau a lansat această melodie despre rangul unic al lui ‘Abdu’l-Bahá în istoria Bahá’í.
Un muzician din Irlanda și un compozitor din Singapore au produs un album în care pun pe muzică pasaje din scrierile lui Bahá’u’lláh și ‘Abdu’l-Bahá. Coperta albumului a fost creată de un artist din Spania.
Această ilustrație face parte dintr-un set de desene în peniță ale unui artist din Chile care descriu locuri asociate cu ‘Abdu’l-Bahá. Acest desen este al intrării în reședința Maxwell din Montreal, Canada, unde, in 1912 ‘Abdu’l-Bahá a ținut cuvântări publicului în timpul vizitei sale de zece zile în acel oraș. Cuvântările sale pe teme precum unitatea religiei, eliminarea prejudecăților și inegalitatea economică au fost redate pe larg de ziarele în limbile engleză și franceză.
Această expoziție de artă din Germania invită la o reflecție asupra cuvintelor de dragoste, unitate și armonie ale lui Abdu’l-Bahá. Citate înrămate din scrierile Sale sunt plasate printre operele de artă pe care le-au inspirat.
Această pictură a unui artist din Peru folosește lumina ca metaforă a chemării lui ‘Abdu’l-Bahá” la unitate.
Această melodie, intitulată „Furtună”, a fost compusă de oameni de pe cuprinsul Statelor Unite și abordează diverse teme, inclusiv navigarea vremurilor provocatoare cu care se confruntă omenirea în prezent, prin slujirea societății.
Această lucrare digitală, creată de un artist din Statele Unite, este inspirată de cuvintele lui ‘Abdu’l-Bahá despre egalitatea femeilor cu bărbații, prin care El asemuiește umanitatea cu o pasăre cu două aripi.
Aceste cartonașe au fost pregătite de un artist din Fukushima, Japonia și conțin pasaje dintr-o serie de discuții publice susținute de ‘Abdu’l-Bahá la Paris pe diferite teme, precum rolul religiei în promovarea unității și adevăratul scop al vieții.
Participanții la activitățile de clădire a comunității din Africa de Sud au creat decupaje de lut de diferite forme și dimensiuni care vor fi aranjate împreună pentru a forma o stea cu nouă colțuri, un simbol al credinței Bahá’í. Numărul nouă este simbolul unității și perfecțiunii.
După ce a reflectat asupra dragostei lui ‘Abdu’l-Bahá pentru popoarele indigene din lume și asupra pasajului din scrierile Bahá’í care afirmă că toți oamenii sunt„ florile unei grădini ”, un artist indigen din Canada a colaborat cu o croitoreasă și cu alte zeci de oameni pentru a crea broderii tradiționale indigene cu mărgele.
Această mandală a fost brodată de un artist bolivian care a fost inspirat de dragostea imensă a lui Abdu’l-Bahá pentru întreaga omenire.
Acest desen în peniță al unui artist din Noua Zeelandă este unul dintre cele care vor fi incluse într-o publicație viitoare, intitulată „Meditații asupra unor întrebări cu răspuns”, în cinstea centenarului trecerii în neființă a lui ‘Abdu’l-Bahá.
Mai multe melodii compuse în cinstea centenarului trecerii în neființă a lui ‘Abdu’l-Bahá pot fi găsite pe acest playlist.