Bicentenarul Nașterii lui Báb

Această pagină este dedicată pregătirilor pentru Bicentenarul Nașterii lui Báb ce va avea loc în 29 octombrie 2019.

Filmul ,,Dawn of the Light”, Zorile luminii, un nou lungmetraj comandat de Casa Universală a Dreptății cu ocazia aniversării a 200 de ani de la nașterea lui Báb, subtitrat în limba română poate fi urmărit mai jos.

Filmul urmărește căutarea individuală a adevărului și sensului vieții de către opt persoane din diferite părți ale lumii. Fiecare descrie călătoria sa spre a descoperi că Dumnezeu a trimis două Manifestări Divine pentru ziua de azi, Báb și Bahá’u’lláh, Care revoluționează gândirea și comportamentul uman. Poveștile celor opt indivizi sunt explorate pe fundalul vieții remarcabile a lui Báb, premergătorul lui Bahá’u’lláh. 

Suntem încântați să putem împărtăși că există inițiative deosebite în pregătirea Bicentenarului nașterii lui Báb. Mai multe grupuri de prieteni se întâlnesc regulat să studieze cartea ,,Crainicii Aurorei – Relatarea lui Nabil despre primele zile ale Revelației Bahá`í”. Traducerea acestei cărți din limba persană, introducerea și notele au fost făcute de Shoghi Effendi (strănepotul lui Bahá’u’lláh) și ne prezintă o poveste despre luptă și martiriu, cu multe scene amare și incidente tragice. Pasajele ei tulburătoare îi conferă, pe lângă o mare valoare istorică (bazată pe mărturii ale participanților cât și a unor cercetători europeni care au călătorit și au strâns relatări ale acelor evenimente) și o mare putere morală. Narațiunea pornește de la începutul secolului XX și se încheie cu exilarea lui Bahá’u’lláh din Bagdad în data de 12 ianuarie 1853, relatând 50 de ani de fapte și mărturii incredibile despre istoria incipientă a Credinței Bahá`í. (Cartea este disponibilă online la https://bahai.org.ro/carti-online/ )

De asemenea un grup de tineri și juniori din București pregătesc scenarii și piese de teatru inspirate de viețile martirilor Credinței. Alți prieteni lucrează la proiecte individuale –fie artistice sau literare pentru Bicentenar.

În fiecare localitate în parte au început să apară planuri pentru sărbătorirea cum se cuvine a Bicentenarului Nașterii lui Báb. Multe proiecte individuale, de grup, de comunitate. Multe proiecte de propovăduire, șezători, povestiri, proiecte artistice încep să se înfiripe. Reamintim ideea care a reieșit la Convenția Națională, că e Anul Bicentenarului adică o sărbătoarea pe parcursul întregului an, nu numai un eveniment culminat sau singular, în luna octombrie 2019.

Iată un exemplu, o inițiavă a câtorva prieteni care doresc să ofere prin poezie un tribut artistic lui Báb. Blogul ,,Tribut lui Báb” www.tributluibab.blogspot.com conține poezii, articole, eseuri, etc. în limba română. Sunteți așteptați să îl vizitați. A fost deschis de nici o săptămână și are deja 330 de vizualizări din mai mult de 5 țări. Blogul conține lucrările primilor 8 bahá’í români care au avut curajul și dorința să posteze acolo. Orice dorește să mai contribuie poate să scrie la emailul tributluibab@gmail.com