
Pregătire pentru Post
3 martie 2022
Egalitatea de sanse pentru femei si barbati
8 martie 2022
Comunitatea Internațională Bahá’í – Regândirea viitorului muncii
4 martie 2022
BIC NEW YORK – Provocările fără precedent pe care le-a adus pandemia au determinat numeroase persoane din întreaga lume să reflecteze profund asupra modului în care trăiesc și muncesc. Astfel au ajuns în centrul atenției unele întrebări referitoare la caracterul și scopul muncii într-o lume post-COVID-19, ceea ce a prilejuit numeroase dezbateri la nivel național și internațional pe marginea aspectelor legate de cultura de la locul de muncă.
„Trebuie să regândim scopul muncii; în ultimii ani, multe persoane au ajuns să considere că acest scop nu este doar dobândirea de mijloace materiale sau maximizarea profiturilor”, a afirmat Liliane Nkunzimana, o reprezentantă a Comunității Internaționale Bahá’í (BIC) în alocuțiunea de deschidere a unui forum de dezbateri intitulat „Un viitor care funcționează: consultarea mai multor generații pentru construirea prosperității”.

Participanții la forumul de discuții BIC au fost: Stefano Guerra (sus-mijloc), atașat al Misiunii Permanente a Portugaliei la Națiunile Unite; Erica Dhar (dreapta sus), Director al Alianțelor Globale pentru AARP International și membru al Comitetului ONG pentru vârsta a treia la ONU; factorii de decizie și reprezentanți BIC.
Evenimentul online, care a fost organizat în comun de biroul din New York al BIC și de Comitetul ONG-urilor axate pe problemele vârstei a treia, în timpul celei de-a 60-a sesiuni a Comisiei ONU pentru Dezvoltare Socială, o oferit un forum unic pentru discutarea principiilor în jurul cărora va trebui regândită munca.
„Multe dintre conversațiile referitoare la viitorul muncii se concentrează adesea pe impactul tehnologiei asupra mediilor de lucru. De mult mai puțină atenție se bucură identificarea și aplicarea unor valori și principii care pot deschide noi posibilități, principii precum unitatea, dreptatea, colaborarea, altruismul și consultarea”, a arătat Liliane Nkunzimana.
Însă aplicarea unor astfel de principii este un demers complex. Într-una din declarațiile sale anterioare, BIC a precizat că adoptarea acestor valori ar pune în discuție presupuneri larg răspândite ce stau la baza modelelor economice actuale – de exemplu, aceea că prin concurență se ajunge la progres sau aceea că oamenii obțin cele mai bune rezultate atunci când își promovează propriile interese, nu atunci când colaborează pentru binele comun.
În ciuda diverselor obstacole din calea demersurilor de regândire a viitorului muncii, participanții au remarcat că generozitatea și spiritul de cooperare de care au dat dovadă numeroase persoane, în special tinerii, în viața personală și profesională în contextul eforturilor de refacere în urma pandemiei de COVID-19 au oferit noi perspective asupra naturii umane, precum și motive de optimism pentru viitor.
BIC intenționează să ducă mai departe această conversație printr-o serie de forumuri lunare despre tineret și transformarea socială. Înregistrarea video a acestui eveniment poate fi urmărită aici.