
Mausoleul lui ‘Abdu’l-Bahá: simbol al pacii si al slujirii omenirii
21 martie 2022
Conferintele globale: artele promoveaza pacea
29 aprilie 2022
BIC New York: Forumul evidențiază rolul critic al femeilor în acțiunea climatică
27 martie 2022
BIC NEW YORK — Biroul din New York al Comunității Internaționale Bahá’í (BIC) a reunit recent reprezentanți ai statelor membre, agenții ale Națiunilor Unite (ONU), actori ai societății civile și Birourile Bahá’í pentru afaceri externe din întreaga lume pentru a explora modul în care femeile sunt poziționate în mod unic pentru a conduce răspunsurile la criza climatică.
Saphira Rameshfar, reprezentant al BIC, a explicat că forumul s-a concentrat pe ideile prezentate în declarația BIC publicată recent „Inima rezilienței: Criza climatică ca un catalizator pentru o cultură a egalității”.
„Întâlnirea a fost menită să aducă la viață conceptele și temele acelei declarații. Ea a permis multor actori sociali din întreaga lume să învețe unul din experiențele celuilalt, în lumina ideilor din declarație”, a spus D-na Rameshfar.
Un punct cheie al declarației BIC și o concluzie principală a adunării este că, pe fondul riscurilor climatice crescânde, umanitatea beneficiază atunci când conducerea femeilor este îmbrățișată și promovată la fiecare nivel al societății.
Kate Wilson, care reprezintă Misiunea Permanentă a Sfintei Lucia la ONU, a vorbit despre necesitatea critică de a include mai multe femei în spațiile de luare a deciziilor cu privire la criza climatică, deoarece acestea sunt afectate în mod disproporționat și au trebuit să devină foarte abile în adresarea provocărilor locale.
„Femeile sunt mamele națiunilor lor. Când copiilor lor le este foame, ele găsesc modalități de a-i ajuta să supraviețuiască. Femeile caută în mod constant soluții”, a spus ea, citând exemple de femei din Caraibe care caută să reducă dependența de infrastructura care este adesea afectată în vremuri de dezastre naturale prin promovarea adoptării tehnologiilor bazate pe surse regenerabile de energie.
O altă participantă, Iadalia Morales-Scimeca, din Comitetul de acțiune socială al Bahá’ílor din Puerto Rico, a spus că în ultimii ani, femeile au adus contribuții semnificative la agricultura sustenabilă din Puerto Rico, o țară care importă 85% din alimentele. „Unul dintre rezultatele celor două uragane, cutremurelor și pandemiei a fost că noi, la nivel de comunitate națională, ne-am dat seama de cât de mult am depins de alimente din exterior, deși solul nostru este destul de fertil.”
Ea a explicat că această realizare a determinat tinerii, în special femeile, să se implice în producția de alimente și dezvoltarea rețelelor agricole pentru a crește cantitatea de alimente produse la nivel local. „Chiar dacă toată lumea dorea să ne ajute în timpul uraganelor, pur și simplu nu exista nicio modalitate de a obține mâncare aici și tocmai am văzut același lucru petrecându-se în Tonga.”
Forumul Comunității Internaționale Bahá’í a reunit reprezentanți ai statelor membre, agențiilor Națiunilor Unite (ONU) și actori ai societății civile din întreaga lume pentru a învăța unul din experiențele celuilalt, în lumina ideilor din declarația BIC „Inima de Reziliența: Criza climatică ca catalizator pentru o cultură a egalității.”
Dna Rameshfar a adăugat că „va fi necesară acțiune pe cel puțin două fronturi pentru a asigura valorificarea potențialului femeilor pe deplin: creșterea prezenței femeilor în roluri de conducere și crearea condițiilor pentru ca femeile să se implice mai semnificativ în viața comunitară.”
Vorbind despre această temă, Saeeda Rizvi, de la ONG-ul CSW Youth Leaders and Young Professionals, a explicat că concepțiile profund înrădăcinate despre leadership trebuie revizuite. „[Conceptia de leadership] este în prezent foarte înrădăcinată în ideea a ceea ce înseamnă a fi masculin”, a spus ea. „În multe feluri, este vorba despre ceea ce definește un lider puternic versus un lider slab. Punctele forte ale femeilor, acelea de a fi flexibile și mai empatice trebuie celebrate ca fiind calități ale unui lider puternic.”
Referindu-se la declarația BIC Suzan Karaman de la Biroul Bahá’í pentru Afaceri Externe din Turcia a evidențiat unele dintre calitățile tipice asociate cu femininul care sunt esențiale pentru conducere, cum ar fi „o înclinație spre colaborare și incluziune, o dispoziție către a purta de grijă și abnegație, tendința de a acorda prioritate intereselor pe termen lung și de a lua în considerare bunăstarea generațiilor viitoare.”
Forumul de discuții a făcut parte din contribuția continuă a Biroului BIC din New York la discursul privind egalitatea femeilor cu bărbații și a avut loc ca eveniment paralel al celei de-a 66-a sesiuni a Comisiei pentru Statutul Femeii a Națiunilor Unite (ONU).